Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

nieuws van VeleHanden.nl


Ludmilla

Recommended Posts

 • Member Group

Op

Please login or register to see this link.

kan iedereen alle berichten lezen, maar de deelnemers aan VeleHanden.nl, krijgen meer informatie via een Nieuwsbrief.

Omdat er in de toekomst meer archieven worden ondergebracht bij VeleHanden.nl voor het invoeren van gegevens, heb ik een nieuw topic gemaakt, speciaal waar alle onderwerpen van VeleHanden besproken kunnen worden.

zie ook de topics en berichten van

Please login or register to see this link.

en

Please login or register to see this link.

Nieuwe projecten op VeleHanden in 2012

Sinds de lancering van VeleHanden op 3 november 2011 is er veel belangstelling van archieven en musea voor deelname aan het crowdsourcingplatform. Twee archieven hebben inmiddels besloten om een nieuw project op VeleHanden te beginnen:

• Het Regionaal Archief Leiden met de Doop- Trouw- en Begraafboeken

• Het Stadsarchief Amsterdam met de Bevolkingsregisters en de

Please login or register to see this link.

Daarnaast zijn er een aantal instellingen die wel interesse hebben, maar nog niet definitief ja hebben gezegd. Daarbij zitten ook projecten waarbij historische foto's geïndexeerd moeten worden. Dat zou een hele nieuwe en leuke toepassing zijn van VeleHanden.

Voordat deze nieuwe projecten op VeleHanden beschikbaar zijn, moeten er nog een aantal uitbreidingen gedaan worden onder de motorkap van VeleHanden. De bedoeling is dat in het eerste kwartaal van 2012 een aantal nieuwe projecten online zullen staan. In elk geval vóórdat we door de militieregister scans heen zijn!

Rondleiding De Bazel en workshop Militieregisters

Punten kunnen worden ingewisseld voor scans, maar we willen u ook andere opties bieden. We beginnen met een rondleiding door gebouw De Bazel, waar het Stadsarchief Amsterdam is gevestigd, en een workshop Militieregisters.

Gebouw De Bazel is het voormalige hoofdkantoor van de Nederlandsche Handelmaatschappij, een pronkstuk van de Nederlandse 20e-eeuwse architectuur. Bij deze rondleiding komt u in kamers die niet dagelijks geopend zijn voor het publiek en hoort u alles over de bouw, de geschiedenis en de decoraties van dit prachtige pand.

Wilt u de Militieregisters nu wel eens in ‘levenden lijve’ aanschouwen en meer weten over de achtergrond van de registers die u indexeert? Doe dan mee met een workshop Militieregisters. U kunt bij deze workshop ook terecht met uw vragen over genealogisch onderzoek in deze registers.

De rondleiding en de workshop worden afzonderlijk aangeboden voor 150 punten. Wilt u beide bijwonen, dan kan dit voor 300 punten.

De rondleidingen vinden plaats op: donderdag 26 januari en dinsdag 21 februari van 13:00 tot 14:30 uur; de workshops op donderdag 26 januari en dinsdag 21 februari van 15:00 tot 16:30 uur. U mag tegen inlevering van een zelfde aantal punten ook een introducé meenemen.

U kunt zich aanmelden door te mailen naar

Please login or register to see this link.

Geef naam en datum door waarop u wilt komen. Er kunnen maximaal 25 deelnemers worden ingeschreven. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. U krijgt bericht of er nog plaats voor u is. Als er veel meer belangstellenden zijn, dan er plaatsen zijn, organiseren we deze rondleidingen snel weer.

We horen graag wat u vindt van VeleHanden: doe mee met de enquête!

Vóór de lancering van VeleHanden hebben we een paar keer een enquête gehouden onder het testpanel om de bevindingen van de gebruikers boven tafel te krijgen. Mede dankzij die input is VeleHanden zo’n goed werkende website geworden. Het komende jaar gaan we VeleHanden uitbreiden en, waar nodig, aanpassen. Daarom zijn we benieuwd naar de mening van alle gebruikers. We zullen de komende week een enquête online zetten. U zou ons enorm helpen als u de moeite neemt om die in te vullen. We plaatsen een nieuwsberichtje op VeleHanden zodra de enquête er is.

Nog meer Militieregisters op komst?

Op

Please login or register to see this link.

kunt u lezen welke archieven meedoen met het project. Archieven die zich nog niet hebben aangemeld kunnen nog altijd meedoen, mits zij zelf de productie en het voorbewerken van de scans voor hun rekening nemen en bereid zijn de scans en de index gedurende het project aan te bieden op Militieregisters.nl. Het project duurt in ieder geval tot eind 2013. Wilt u dat het archief in uw omgeving ook meedoet? Vertel hen dan over VeleHanden en stimuleer hen contact op te nemen met ons. Er is met veel belangstelling geïnformeerd naar het project en we hopen dat meer archieven alsnog zullen aansluiten.

bron Nieuwsbrief nr 1 VeleHanden

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

Graag wil ik wijzen op

Please login or register to see this link.

; een interview dat hij had met Ellen Fleurbaay, hoofd afdeling Publieksdiensten van het Stadsarchief Amsterdam over Crowdsourcing en het project VeleHanden.nl

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

Nog voordat het bericht op de eigen site wordt geplaatst, worden de leden van SVF op de hoogte gehouden:

Gisteravond is de winkel van de Militieregisters online gegaan. Voor zover wij hebben gezien werkt alles nu naar behoren. En vandaag is de webbouwer beschikbaar om vragen, die er in het begin altijd zijn, te beantwoorden, maar van 30 december tot 3 januari is hij op vakantie. Dus als er iets niet helemaal goed werkt en er worden vragen gesteld, krijgen mensen pas na 3 januari antwoord. Mocht u een berichtje op het StamboomVragenForum willen plaatsen, zou u er dan bij willen zetten dat eventuele vragen pas na 3 januari behandeld kunnen worden? Wij wachten zelf met plaatsen van een berichtje op de website van het Stadsarchief tot in januari.

Heel fijne jaarwisseling en alle goeds voor 2012. Ik ben reuze benieuwd hoe het in het komende jaar zal gaan met VeleHanden en met de Militieregisters. Ik hoop dat in de eerste helft van het jaar de registers van alle archieven die nu deelnemen geïndexeerd zullen zijn, dus nu maar hopen dat er nog nieuwe archieven gaan meedoen!

hartelijke groet, Ellen Fleurbaay

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • Member Group

Please login or register to see this link.

is

Please login or register to see this link.

geworden van de Geschiedenis Onlineprijs 2012 en daarmee de beste historische website van 2011.

Sinds begin 2012 wordt gewerkt aan 30.375 scans uit Friesland, er is wat moeite met de woonplaatsen, dus er wordt wat afgekeurd, maar men is op de helft. Ook zijn er nog een aantal series uit Noord-Holland bij gekomen.

Van de 312.00 ingevoerde scans zijn er 150.000 scans totaal gecontroleerd.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • Member Group

Nieuwsbrief VeleHanden.nl maart 2012

Gezocht: Avant-garde voor nieuw project Bevolkingsregisters

Op dinsdag 10 april start Stadsarchief Amsterdam een nieuw project op VeleHanden: het indexeren van een deel van de Bevolkingsregisters (1874-1893). De namen, geboortedata en –plaatsen van alle ingeschrevenen zullen worden ingevoerd. Groot verschil met de militieregisters is dat de punten die u met dit project verdient ook in te wisselen zullen zijn op de Amsterdamse Archiefbank.

Omdat dit een moeilijker project is dan de militieregisters, willen we een zogenaamde Avant-garde samenstellen van mensen die de ins en outs van deze bron kennen en ook als controleur voor dit project kunnen optreden. Op 10 april organiseert Stadsarchief Amsterdam daarom vanaf 14:00 uur een feestelijke startbijeenkomst. Hier kunt u als eerste kennis maken met dit nieuwe project, krijgt u uitleg over deze bron en de specifieke aandachtspunten bij invoer en controle. Wilt u tot de Avant-garde van het Amsterdamse Bevolkingsregister behoren? Mail dan naar dit

Please login or register to see this link.

Binnenkort op VeleHanden: Doop-, Trouw en Begraafregisters van Leiden

In april is het zo ver: dan komen de Doop-, Trouw- en Begraafregisters (DTB) van het Regionaal Archief Leiden op VeleHanden. Dit wordt een leuke uitdaging voor de mensen die houden van oude handschriften. De DTB-registers dateren uit de periode 1574 - 1816. Vooral de oudere scans zijn echte puzzels voor de liefhebber van oud schrift. Dit project heeft een andere werking dan de militieregisters. De namen zijn al ingevoerd, en moeten gekoppeld worden aan de scans. U krijgt gewoon een scan te zien en een invulformulier, maar bij het invoeren van een naam wordt automatisch in de database gezocht naar een match uit de bestaande index. U hoeft dus niet alle gegevens over te typen, de computer helpt een handje. Daardoor is het een leuke oeffening in oud schrift. In april kunt u het zelf gaan proberen.

Leuke besteding van uw VeleHanden-punten

In het voorjaar zijn er drie activiteiten die u met VeleHanden-punten kunt betalen:

• Op vrijdag 6 april opent Tresoar vanaf 14:00 uur de depots en magazijnen en kunt u kennis maken met de Friese collecties.

Kosten: 200 VeleHanden-punten

Aanmelden:via dit

Please login or register to see this link.

Locatie: Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden

• Op zaterdag 14 april geeft Douwe Koen vanaf 13:00 uur een lezing over Utrechtse kazernes (1870-1920) en hun bewoners. 's Middags om 15:00 uur is er een filmvoorstelling van Utrecht in de jaren veertig.

Kosten: 200 VeleHanden-punten per onderdeel

Aanmelden: via dit

Please login or register to see this link.

Locatie: Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht

• Op dinsdag 8 mei is er om 15:00 uur een rondleiding in het Legermuseum in Delft, met specifiek aandacht voor de negentiende eeuw en de Nationale Militie.

Kosten: 400 VeleHanden-punten

Aanmelden: via dit

Please login or register to see this link.

Locatie: Legermuseum, Korte Geer 1, Delft

‘Api’s kijken’ bij de workshop militieregisters

Op 26 januari en 21 februari jongstleden werden rondleidingen door gebouw De Bazel en workshops militieregisters georganiseerd. Zo’n veertig enthousiaste VeleHanden-leden woonden deze activiteiten bij. Deelnemers Yvonne Hop en Gertjan Ponstein gaven een recensie van de bijeenkomst, waarvan we gedeelten hier graag reproduceren:

Op 26 januari konden we tegen inlevering van punten een rondleiding krijgen door De Bazel. Samen met mijn zusje heb ik hieraan mee gedaan. Er werd veel verteld over het gebouw maar natuurlijk over de oude schatten die het archief hier bewaart. We bezochten ondermeer de directie kamer - een vergadering werd even stil gelegd zodat wij de kamer door konden lopen. Op de gang gaf Ellen weer uitleg over wat we gezien hadden, de foto's die daar hangen en over de architectuur van de diverse ruimtes. Mijn zusje was erg geïnteresseerd omdat zij in dit gebouw heeft gewerkt. Zij kon dus ook weer het een en ander vertellen over de tijd dat de ABN in het gebouw zat en hoe het er toen uitzag. Onder genot van een kopje koffie hebben we in de Italiaanse kamer, een directie kamer die meeverhuisd was uit het oude bank gebouw, nog het een en ander gehoord over De Bazel en ook over ons project Vele Handen. Een middag die zeer de moeite waard was.

Bij de workshop Militieregisters nam enthousiast verteller Harmen Snel ons mee in het verleden en gaf tekst en uitleg over ontstaan, gebruik, werking, raadplegen van deze Militieregisters, gelardeerd met smakelijke anekdotes. Voor ons op de tafels lagen nu ineens de echte boeken, welke we eigenlijk tot nu toe slechts als scan op de computer hadden gezien. Reuze interessant allemaal, en ik heb nooit geweten dat je uit deze Militieregisters veel informatie kan halen die elders eigenlijk niet te vinden is. De tijd vloog om. Kortom, een prima initiatief van de mensen van Vele Handen om rondleidingen en workshops als deze aan te bieden. Aan te bevelen voor iedereen die van Geschiedenis en Genealogie houdt. Voor niet Amsterdammers tevens een prima aanleiding voor een dagje Hoofdstad. Kleine tegenprestatie; even wat scans invoeren op VeleHanden.nl

Uitslag enquête onder VeleHanden vrijwilligers

Ruim tweehonderd vrijwilligers hebben gehoor gegeven aan de oproep om mee te doen aan enquête die begin dit jaar op VeleHanden is geplaatst. Over het algemeen zijn de reacties positief. Het is leuk om te zien hoe de site wordt gewaardeerd. Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten. We zijn nog volop bezig met het uitbreiden van de mogelijkheden van VeleHanden. Jullie reacties zullen we daarbij meenemen. Een paar dingen die opvielen:

• Niet iedereen vindt het prettig om privé gegevens in te vullen bij hun account. Wat ons betreft heeft iedereen recht op privacy, ook online. De persoonlijke gegevens die u kan invullen bij uw account zoals geboortedatum of woonplaats zijn daarom niet verplicht. Als u ze invult worden ze getoond op de ledenpagina, zodat anderen kunnen zien wie er nog meer meedoet. Maar u mag ze ook leeg laten. Wie anoniem wil meedoen kan zelf een displaynaam kiezen. Een geldig e-mailadres is wel een voorwaarde om mee te kunnen doen op VeleHanden. Die gebruiken we om u op de hoogte te houden van het nieuws of als er een probleem is met uw account. Het e-mail adres wordt niet getoond op de website en is alleen voor de beheerders zichtbaar.

• De meeste vrijwilligers vinden het prettig dat de militieregisters willekeurig worden uitgedeeld. Wij hadden verwacht dat veel mensen juist zelf zouden willen kiezen voor bijvoorbeeld scans uit hun eigen regio. Uit de enquête bleek echter dat de meeste vrijwilligers liever verrast worden bij het uitdelen van de scans. Voor degenen die wel keuze wil hebben: er komen ook projecten op VeleHanden waarbij u wel zelf een selectie kan maken.

• Het verzilveren van de punten blijkt niet voor iedereen even eenvoudig. De werking van het coupon systeem kan wel iets overzichtelijker, daar zullen we aan werken. Overigens kunt u de punten die u heeft verdiend meteen inzetten op militieregisters.nl. Je hoeft niet te wachten tot er gecontroleerd is. Het extra punt bij controle krijgt u ook als u het eerse punt al hebt "verbruikt".

bron

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...
 • Member Group

Bron

Please login or register to see this link.

Missing Links, project Regionaal Archief Leiden:

Veel gegevens uit de periode van de Burgerlijke Stand toegevoegd

Sinds 21 juni staan veel registers van de Burgerlijke Stand on line om te worden gekoppeld. Hierbij zitten ook weer gemakkelijke en moeilijke akten. De voorkeurmogelijkheden zijn uitgebreid met de periodes 1811-1900 en 1900-1960. Hierdoor heeft u meer keuze in de te koppelen akten.

Het percentage is overigens wel afgenomen omdat er meer akten zijn. Uiteraard is uw werk niet verdwenen!

Zie ook wat

Please login or register to see this link.

hierover schreef.

Isaac Israels wandeling in Amsterdam:

Prachtige wandeling langs de schilderachtige plekjes op de gracht waar Israëls heeft gewerkt. Ga mee en betaal met VeleHandenpunten.

Dat was een goede suggestie van Hoppie! De wandeling die ter ere van de Israels-tentoonstelling in Amsterdam wordt georganiseerd open stellen voor de leden van VeleHanden. U bent van harte welkom en kunt betalen met een print van een bon voor 400 VeleHandenpunten van de projecten Bevolkingsregister en Militieregister.

De wandeling voert u langs 12 spraakmakende locaties waar Israels heeft gewerkt en de rondleider vertelt over het leven en werk van de kunstenaar in relatie tot de maatschappelijke ontwikkelingen van die tijd.  De wandeling start in het Stadsarchief en duurt ongeveer 2 uur. De wandeling vindt plaats iedere zondag tussen 15 juni en 26 augustus. Start: 14.00 uur en verzoek 13.45 aanwezig te zijn. U dient vooraf te reserveren: telefonisch (020-2511211) of mail:

Please login or register to see this link.

Meer info:

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • Member Group

De Nieuwsbrief van juli heb ik vergeten te noemen, de belangrijkste punten:

Projectstatistiek nu mét de onbruikbare scans

Op de projectpagina rechtsboven staat de Stand van Zaken. Daar ziet u het totaal aantal scans in een project en het aantal dat dubbel is ingevoerd en gecontroleerd. Met een meetlint en percentage wordt aangegeven hoever het project is gevorderd. Tot voor kort was er in deze telling geen rekening gehouden met de ‘onbruikbare scans’ en we weten uit eigen ervaring allemaal dat die toch heel regelmatig opduiken op het scherm. Bij het Bevolkingsregister bijvoorbeeld is het aantal onbruikbare scans ongeveer 1/3 van het aantal gecontroleerde scans. Een terechte vraag dus op het Forum om de onbruikbare scans mee te nemen in de totale Stand van Zaken. Dat is nu gebeurd, vandaar de mooie ‘sprong’ in onze resultaten.

Militieregisters - Rotterdam doet mee aan het project

Gemeentearchief Rotterdam heeft besloten in te stappen bij het project Militieregisters. De registers van de gemeente Rotterdam uit de periode 1814 tot 1902 worden op dit moment gescand en zullen naar verwachting in het najaar van 2012 klaar zijn om VeleHanden op te gaan. Er komen dan 88 registers bij, dus de huidige stand van zaken (92% gedaan) zal dan weer een beetje zakken. Maar voor dit landelijke project is het een erg mooie aanvulling!

Militieregisters - Nieuwe namen en op datum zoeken op Militieregisters.nl

Er zijn weer heel wat nieuwe namen toegevoegd aan de database die nu in totaal precies 1.162.135 namen telt. Ook het zoeken op datum is sterk verbeterd. Zo verschijnt er, net als bij de namen, bij het zoeken op datum in het blokje met ‘suggesties’ naast de zoekvelden, een telling van de resultaten die aan uw zoekvraag voldoen. In de dagelijkse praktijk zult u dit niet zo vaak gebruiken, omdat u meestal al voldoende hebt aan de naam van de persoon om hem snel te kunnen vinden. Maar soms kan het toch handig zijn.

Deze functionaliteit helpt ons bijvoorbeeld ook als we straks stelselmatig op zoek gaan om de laatste fouten uit de database te halen. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken op alle mannen geboren in een onmogelijk jaar. Zoek je bijvoorbeeld alle mannen geboren in het jaar 1 dan vind je er 3. Wie heeft dat nu ingevuld en hoe komt het dat de controleur het niet heeft gezien vraagt u zich misschien af. Maar schrik niet: het is goed ingevuld en gecontroleerd. Twee keer staat in het register echt ‘1’ en de derde keer staat er een plakkertje over het jaartal. Een snelle telling van ‘foute’ jaartallen bracht 316 fouten aan het licht. Dat is op het totaal een foutmarge 0.027%. Daar kunnen we enorm trots op zijn!

Bevolkingsregisters - Workshop in Stadsarchief Amsterdam

In het kader van het project Bevolkingsregisters wordt er opnieuw een workshop georganiseerd in het Stadsarchief Amsterdam. Tijdens de workshop zult u een uitgebreide toelichting krijgen over deze bron en ook de originelen te zien krijgen. Heeft u een vraag of bent u tegen iets bijzonders aangelopen bij het invoeren, mail uw vraag dan vooraf naar onderstaand adres. Deze onderwerpen kunnen we dan nog opnemen in de workshop.

De workshop vindt plaats op:

• Donderdag 13 september om 14:00

De workshop kan worden bijgewoond voor 150 VeleHanden-punten per persoon en het is mogelijk een introducé mee te nemen voor eenzelfde aantal punten.

Aanmelden kan via

Please login or register to see this link.

Bevolkingsregisters - Groeiende index op Archiefbank

Deze maand worden de indexgegevens die worden ingevoerd bij het project Bevolkingsregisters 1874-1893 opgenomen in de Amsterdamse Archiefbank. Dan zijn

Please login or register to see this link.

alle tot nu toe ingevoerde namen te doorzoeken. Periodiek zullen de nieuwe gegevens aan de index worden toegevoegd, zodat hij groeit. Hierdoor wordt het resultaat van het werk van de crowd snel zichtbaar en doorzoekbaar. Wanneer de index online is, melden we dit met een nieuwsberichtje op VeleHanden.

Missing Links - Een voorspoedige start

Het project Missing Links van het Regionaal Archief Leiden is inmiddels een maand bezig. De eerste 13.000 scans zijn inmiddels door de crowd verwerkt. Er zijn uiteraard wel wat hick-upjes en bugjes, maar dat is altijd het probleem als je als eerste iets nieuws uit wil proberen. Boeiend is om te merken hoe interactief de community en het RAL communiceren. Het is duidelijk dat de community verwacht dat je dag en nacht beschikbaar bent. Dat is soms even wennen, maar het went snel, omdat er ook veel prettige opmerkingen tussen zitten die duidelijk maken dat snelheid ook gewaardeerd wordt.

De controle van de invoer gaat voorspoedig. Het lukt de controleurs om elke avond de hele voorraad met dubbel ingevoerde scans gecontroleerd te hebben.

In de eerste weken heeft de crowd zich vooral gestort op de archiefbronnen voor 1811. Omdat deze zo snel gingen (en vooral de gemakkelijke bronnen op dreigden te raken) is heel snel met Picturae overlegd om de akten van de burgerlijke stand (na 1811) ook alvast aan te bieden. Qua structuur bleek dat snel te kunnen en vanaf het moment dat die bronnen beschikbaar kwamen is men massaal overgestapt op de akten van de BS. Gelukkig blijven diverse die-hards bezig met de oudere bronnen, zodat ook die langzaam maar zeker kunnen worden gekoppeld. Inmiddels kunnen de mensen hun zuurverdiende punten inwisselen tegen afbeeldingen uit de beeldbank en tegen afbeeldingen die via zoeken op personen zijn te downloaden.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • Member Group

Gemeentearchief Rotterdam heeft besloten om ook aan te sluiten bij het project militieregisters! De scans zijn inmiddels gereed en worden vanaf vandaag uitgedeeld op VeleHanden.

Het gaat in totaal om 17.550 scans, dus er kunnen straks weer heel wat voorouders worden teruggevonden.

Indexeerders kunnen direct aan de slag, zie

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • Member Group

Stadsarchief Rotterdam gaat militieregisters uit de periode 1814 tot 1902 toegankelijk laten maken voor het publiek. De archiefinstelling heeft dat woensdag bekendgemaakt. In militieregisters werd de administratie bijgehouden van alle mannen die werden opgeroepen voor de dienstplicht. In 1811 werd bepaald dat op iedere honderd inwoners één militielid moest worden aangewezen.

Door een tekort aan vrijwilligers werd er geloot. Dit werd bijgehouden in lotingsregisters. Later gold de militaire dienstplicht voor alle mannen vanaf achttien jaar. Tot 1941 werden registers opgemaakt van alle jongemannen die werden opgeroepen voor de dienstplicht.

Lees verder:

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • Member Group

Dit is de tekst van de Nieuwsbrief van Velehanden.nl

Aflevering 4 - 18 oktober 2012

Nieuw project: Overgenomen Delen Stadsarchief Amsterdam

Eind oktober start een nieuw project op VeleHanden: ‘Overgenomen Delen’, een deel van het Bevolkingsregister van Amsterdam. Hierin staan de personen die tussen 1892 en 1920 zijn overleden of zijn vertrokken uit de stad. Bij overlijden of vertrek werden hun gegevens ‘overgenomen’ van het kaartbestand (de Gezinskaarten) in een vastbladig register, vandaar de naam.

De registers sluiten qua periode direct aan op het project ‘Bevolkingsregisters 1874-1893’. De ingevoerde namen zullen zo snel mogelijk na de invoer toegevoegd worden aan de groeiende index op de website van Stadsarchief Amsterdam, zodat iedereen er gebruik van kan maken. Verdiende punten kunnen onder meer worden ingewisseld voor scantegoed op de Archiefbank van Stadsarchief Amsterdam.

We hopen dat dit nieuwe project net zo’n succes wordt als de lopende projecten op VeleHanden! Specifiek voor de Overgenomen Delen zoeken we nog enkele ervaren invoerders die het leuk vinden om ook af en toe ook te controleren. Aanmelden als controleur kan via

Please login or register to see this link.

Laatste loodjes Militieregisters: BHIC en eindfeest

Het Brabants Historisch Informatie Centrum laat een nieuwe portie militieregisters van 24 gemeenten scannen en deze zullen zo spoedig mogelijk aan VeleHanden worden toegevoegd. Het gaat om de gemeenten Beers, Berghem, Beugen, Boekel, Den Dungen, Dinther, Escharen, Gassel, Haps, Heesch, Heeswijk, Herpen, Lith, Lithoijen, Mill, Oploo, St. Anthonis en Ledeacker, Reek, Sambeek, Schaijk, St. Michielsgestel, Veghel, Vught, Wanroij en Zeeland. We hopen dat hiermee weer heel wat Brabantse voorouders teruggevonden kunnen worden! Deze gemeenten zijn de laatste toevoeging aan dit project, waardoor het totaal aantal scans voor de Militieregisters ongeveer zal uitkomen op 325.000.

In 2013 zal het project Militieregisters worden afgerond en dat willen we graag samen met de crowd vieren met een eindfeest. Dit wordt een feest waarop van alles te koop is met militieregister-punten: drankjes, cadeautjes van de verschillende archieven en, last but not least, loten. We organiseren namelijk een loterij waarmee iedereen zijn overgebleven punten op kan maken en mooie prijzen kan winnen.

De hoofdprijs hebben we echter nog niet bedacht en daar zouden we graag suggesties van de leden voor horen. Heeft u een idee voor een leuke prijs ter waarde van circa 500 euro? Mail dan naar

Please login or register to see this link.

. In de volgende nieuwsbrief zullen we bekend maken wat de hoofdprijs wordt.

Nieuwe namen en nieuwe functies op www.militieregisters.nl

Er zijn weer heel wat nieuwe namen toegevoegd aan de database die sinds 30 september in totaal precies 1.335.988 namen telt. Vanaf nu staat het exacte aantal boven aan de zoekpagina. U herkent de nieuwe of gewijzigde namen aan de kleur: groene namen zijn er nieuw bijgekomen en blauwe namen zijn gewijzigd. Deze kleuren blijven een maand gehandhaafd, daarna worden alle namen zwart. Het is ook de bedoeling vanaf nu eens per maand nieuwe en gewijzigde namen op te halen van VeleHanden.

Daarnaast is er ook heel wat veranderd aan de functionaliteit van de site. Het zoeken is uitgebreid met hulpmiddelen om nog sneller namen te vinden en u kunt het resultaat van een zoekopdracht nu ook bewaren. Daarvoor klikt u op ‘bewaar zoekopdracht’, boven rechts naast de totaaltelling van de namen. Als u bent ingelogd ziet u in de zwarte balk bovenin staan hoeveel zoekopdrachten u heeft bewaard. Klikt u daar weer op dan komt er een overzichtje met uw bewaarde zoekopdrachten en als er nieuwe namen bij zijn gekomen en u bekijkt uw bewaarde zoekopdrachten, dan ziet u direct aan de groene of blauwe kleur of er nog aanvullingen zijn op uw voorgaande onderzoek. Zo’n overzicht kan ook worden gekocht en gedownload. Leden van VeleHanden kunnen natuurlijk betalen met punten

Er is nog veel meer veranderd, maar het gaat te ver om dat hier allemaal te beschrijven. Als u de nieuwe Handleidingen leest op www.militieregisters.nl, vindt u toelichting op alle functionaliteiten. Op de betreffende pagina’s zijn aparte handleidingen voor het zoeken, betalen en bewaren en u vindt ze ook via de groene navigatiebalk onder in de site.

Workshop Bevolkingsregisters verkrijgbaar op DVD

Op 13 september jongstleden genoten ongeveer twintig VeleHanden-leden van de workshop Bevolkingsregisters door Harmen Snel. Van deze bijeenkomst is een videoregistratie gemaakt, die voor geïnteresseerden verkrijgbaar is op DVD.

Kosten: 150 VeleHanden-punten.

Wilt u een DVD ontvangen, stuur dan een e-mail naar

Please login or register to see this link.

met vermelding van uw naam, adres, displaynaam op VeleHanden en het couponnummer. Voordat we de DVD verzenden controleren we of u in uw account een coupon van 150 punten heeft aangemaakt en "verzilveren" we deze.

Nieuw Project: Alumniregisters Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag bestaat dit jaar 330 jaar. De Academie is de oudste - nog werkzame - kunstacademie van Nederland; en een van de oudste van de wereld.

Het is een reeds lang gekoesterde wens van de Academie om allen die ooit aan de Academie - vanaf het stichtingsjaar 1682 – hebben gestudeerd en gedoceerd, in kaart te brengen en over het voetlicht te brengen. Daarom laat de academie de alumniregisters digitaliseren en invoeren op VeleHanden. De leerlingen- en lerarenregisters zullen op de website van de Koninklijke Academie gepubliceerd worden, zodat deze voor iedere geïnteresseerde (gratis) toegankelijk worden.

Het totale aantal alumni van de Academie vanaf 1682 wordt geschat op ruim 30.000 personen. Daaronder vele nationaal en internationaal bekend geworden kunstenaars. Het is de bedoeling dat mede door het werk aan dit project de Academie ook een zogenoemde Hall of Fame van haar belangrijkste alumni kan gaan presenteren.

De Academie roept geïnteresseerden – en zeker ook alumni van de Academie – op om deel te nemen aan dit 'jubileum-project'. De bedoeling is om op 15 november 2012 van start te gaan op VeleHanden.

Goede Start Missing Links Project

Het Missing Links project loopt nu 4,5 maand. De snelheid waarmee de namen gekoppeld worden aan scans is een aangename verrassing voor het Regionaal Archief Leiden. Het koppelen van bestaande namen aan de scans was een heel nieuw soort project op VeleHanden. We konden daarom moeilijk inschatten hoe snel het zou gaan. Inmiddels zijn aan ruim 60.000 scans de namen gekoppeld. Dat is boven verwachting, hulde voor de crowd. Eén invoerder willen we graag in het bijzonder noemen. Lanius heeft maar liefst 21.000 scans verwerkt. Een bijzondere prestatie!

Een bijkomend effect van dit project is dat de bestaande index van namen wordt verbeterd. Vrijwilligers kunnen fouten in de namen melden via de knop "opmerkelijk". Via deze weg zijn er al 13.000 meldingen binnengekomen. Er wordt hard aan gewerkt om al deze opmerkingen zo snel mogelijk te controleren en te verbeteren. Zo kunnen bezoekers op de website van het Regionaal Archief Leiden straks nog beter hun voorouders terugvinden.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...
 • Member Group

In de laatste nieuwsbrief staan nieuwe projecten, enkele voorbeelden:

Aankondiging nieuw project: Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer

Het Stadsarchief en Athaneumbibliotheek Deventer start begin dit jaar ook een project op VeleHanden. Met dit project worden de Bevolkingsregisters van Deventer (1829-1940), Diepenveen (1840-1939) en Bathmen (1811-1937) ontsloten. De in te voeren velden zijn gelijk aan die van het project Bevolkingsregisters van Amsterdam, dus wie daar plezier aan beleeft, kan zich nu ook bezighouden met Deventer en omstreken. En voor deelnemers die nog niet met bevolkingsregisters hebben gewerkt: wat het bevolkingsregister zo bijzonder maakt is dat het inzicht geeft in de gezinssamenstelling, maar ook informatie geeft over beroepen, woonadressen en eventueel de plaats waar men oorspronkelijk vandaan kwam. Dat maakt de collectie niet alleen interessant voor genealogen, maar tevens een prachtige bron voor sociologisch onderzoek. De ingevoerde informatie wordt digitaal gepresenteerd zodat deze toegankelijk is voor alle geïnteresseerden in deze bron.

Aankondiging nieuw project: Legermuseum

Liefhebbers van militair erfgoed en andere geïnteresseerden kunnen zich binnenkort aanmelden voor het project van het Legermuseum. Het gaat om het ontsluiten van een indrukwekkende collectie officiersboekjes uit de periode 1725-1940. Deze jaarboekjes bevatten alle namen van officieren die in het betreffend jaar dienden, met informatie over hun rang en aanstellingsdatum. In de boekjes kun je tevens terugvinden in welk regiment zij dienden en waar zij gelegerd waren. Door alle namen en bijbehorende gegevens toegankelijk te maken is dit een belangrijke bron van informatie over officieren en hun loopbaan en regimentsgeschiedenissen. Ook kunnen genealogen in deze boekjes op zoek gaan naar hun voorouders. De boekjes tot 1810 zijn reeds door het Legermuseum ontsloten en worden binnenkort op een militaire portal toegankelijk gemaakt.

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...
 • Member Group

Tussen januari en heden zullen mogelijk nieuwsbrieven hebben gezeten, ik heb ze gemist.

Maar in ieder geval wordt er nu gestart met het indexeren van de officiersboekjes, zie

Please login or register to see this link.

vanaf 18 juni kan worden meegeholpen om beeldfragmenten van Archief Eemland te voorzien van trefwoorden

Please login or register to see this link.

Voor alle projecten, zie

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

@ #11

Het "Kijk je rijk"-project van het Archief Eemland [hierna: het archief]

Waar doen we het voor?

Naast een bijdrage leveren aan de ontsluiting van dit bijzondere archief ontvangt iedereen die meedoet, per beschreven video 2 punten. Met deze punten kun je sparen voor een leuke beloning. Zo zal er bijvoorbeeld een iPad-rondleiding door de stad worden georganiseerd of kun je de DVD Mijn Stad Amersfoort bestellen.

Ik heb even gekeken hoeveel ik nu zou moeten ontsluiten voor zo'n DVD van Amersfoort (te bestellen voor € 7,50 bij RTVUtrecht, maar dat terzijde). Het blijkt dat je 8-12 punten moet hebben, wil je zo'n DVD kunnen aanvragen bij het archief.

Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met "per beschreven video"? Een hele videoband waarop gemiddeld 1700/190 (8,9) te ontsluiten fragmenten staan? Of levert het geven van een begin- en een eindtijd per videofragment 2 punten op?

In mijn ogen had het wel een klein beetje duidelijker verwoord mogen worden.

Er zijn al zeer veel aanmeldingen!

En omdat de aanmelders allemaal uit idealisme meedoen, is dit natuurlijk verder geen punt.

[Het initiatief blijft natuurlijk zeer positief!]

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
 • Create New...