Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

De GeneaNet nieuwsbrief 168: 7 oktober 2011


.E.

Recommended Posts

  • Member Group

De GeneaNet nieuwsbrief 168: 7 oktober 2011

Deze week:

- Nieuw op GeneaNet: de geografische lokalisatie van uw foto's,

- Maand van de Geschiedenis van start,

- Voorouderspreekuur op 14 oktober bij het Westfries Archief,

- Boekwerkje over 100 jaar Algemene Begraafplaats Laren

- Heemkundige Kring Essen start achtdelige cursus 'oud schrift' voor beginners

- 200 Jaar familienamen

- Genealogische software week 40.

Tips en Trucs

Nieuw op GeneaNet: de geografische lokalisatie van uw foto's

Wij hadden het aangekondigd; wij werken momenteel op het tonen van uw gegevens op kaart.  Het eerste resultaat hiervan is nu zichtbaar voor uw beeldengalerijen.

Laat ons even bekijken hoe u de geografische positie van uw prentbriefkaarten en monumenten kunt bepalen op een kaart van Google Maps.

Please login or register to see this link.

Actualiteit

Maand van de Geschiedenis van start

De Maand van de Geschiedenis is aangebroken. Jaarlijks nemen honderden musea, archieven en andere culturele instellingen in oktober deel aan dit landelijke evenement.

Ze organiseren speciale tentoonstellingen en activiteiten rond een wisselend thema. Dit jaar is dat "Ik en wij", over de verschillende aspecten van de Nederlandse identiteit. Zo buigt het Nederlands Volksbuurt Museum in Utrecht zich over de kenmerken van een volksbuurt. Meningen, oordelen en vooroordelen van bewoners en buitenstaanders komen aan bod.

Please login or register to see this link.

Voorouderspreekuur op 14 oktober bij het Westfries Archief

HOORN - Bent u geïnteresseerd in uw voorouders? Wilt u ontdekken waar ze vandaan kwamen? Maar weet u niet goed hoe u moet beginnen of is uw onderzoek vastgelopen? Kom dan naar het gratis voorouder spreekuur! De afdeling Oostelijk West-Friesland van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) en het Westfries Archief helpen u graag met uw stamboomonderzoek.

Elke tweede vrijdag van de maand, tussen 14.00 uur en 16.00 uur, bent u bij het Westfries Archief van harte welkom voor het voorouderspreekuur. Vrijwilligers van de NGV helpen u op weg met uw onderzoek. Zij geven voorlichting en tips over de aanpak van stamboomonderzoek en demonstreren enkele programma’s waarin u de informatie over uw voorouders kunt opslaan. Bovendien leert u hoe u genealogische gegevens in de studiezaal van het Westfries Archief kunt opzoeken en verwerken.

Please login or register to see this link.

Boekwerkje over 100 jaar Algemene Begraafplaats Laren

LAREN - Bij de boekhandels in Laren en de Historische Kring is het boek 'Gezichten achter zerken, 100 jaar Algemene Begraafplaats Laren' verkrijgbaar. Het werkje -119 pagina's dik- is geschreven door Marion Preesman uit Laren.

Preesman beschrijft vooral aan de hand van krantenberichten, boeken en particuliere bijdragen het leven en begraven van dertig Laarders. Onder wie veel beeldend kunstenaars, schrijvers, een huisarts, een (foute) burgemeester en de 103-jarige mevrouw Voskamp. Vooral het digitale archief van de Laarder Courant de Bel is een onuitputtelijke bron geweest.

Please login or register to see this link.

Heemkundige Kring Essen start achtdelige cursus 'oud schrift' voor beginners

ESSEN - De Koninklijke Heemkundige Kring Essen vzw en de gemeente Essen organiseren voor de tweede maal een cursus oud schrift. De achtdelige sessie is voor iedereen toegankelijk.

Snuffelen in archieven: Ieder die in archieven snuffelt, zij het voor familiekundig (genealogie) of heemkundig onderzoek, wordt geconfronteerd met "oud schrift". Zelfs de 19e-eeuwse archieven en akten kunnen al moeilijkheden bevatten. In de Franse tijd gebruikte men bijvoorbeeld de Republikeinse kalender.

Please login or register to see this link.

200 Jaar familienamen

Wijhe - Dit jaar is het 200 jaar geleden dat in Nederland iedereen verplicht werd een familienaam aan te nemen. Veel personen hadden echter al een eigen achternaam. Degenen die dat nog niet hadden moesten in 1811 naar het gemeentehuis om een akte op te laten maken waarin de door hen gekozen familienaam werd vastgelegd. Voor Wijhe is precies bekend wie welke naam heeft aangenomen.

Bent u nieuwsgierig naar de herkomst van uw familienaam? Zaterdag 8 oktober wordt in Wijhe een open dag georganiseerd voor iedereen die op zoek wil gaan naar zijn voorouders. Van 10.30 tot 16.00 uur zijn de deuren open van de Oudheidskamer "IJsselstreek", Kerkstraat 34 Wijhe.

Please login or register to see this link.

Genealogische software

Actualiteiten

week 40, oktober 2011

Please login or register to see this link.

Tot de volgende keer

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smiley-upsidedown1.gif" alt="(44">

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...