Spring naar bijdragen
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Vernieuwde website Rotterdams Archief


Ludmilla

Recommended Posts

  • Forumleden Groep

Sinds 10 augustus 2011 heeft het Gemeente Archief een vernieuwde website.

Archiefinstellingen bieden hun bezoekers van oudsher een veelheid aan zoeksystemen. Wie geïnteresseerd is in een bepaald persoon of een gebouw, moet zijn informatie vaak uit allerlei bronnen bij elkaar sprokkelen. Vooral voor de niet-ingewijde blijkt dat lastig. Om het die groep bezoekers makkelijker te maken heeft het Gemeentearchief Rotterdam op zijn nieuwe website schermen aangebracht waarmee je specifiek kunt zoeken op informatie over personen, locaties en gebeurtenissen.

Verder is in de site een encyclopedie opgenomen en worden op tal van plekken hulpmiddelen aangeboden. Die hulpmiddelen kunnen diverse vormen aannemen: soms gaat het om tips over hoe u het onderzoek kunt aanpakken als u een biografie wil schrijven, een andere keer betreft het uitleg over hoe een archief is opgebouwd, zodat u daar beter uw weg in kunt vinden. In de encyclopedie is informatie opgenomen over allerlei onderwerpen uit de geschiedenis van Rotterdam en de omliggende gemeenten. Zo bevat de encyclopedie onder meer een korte geschiedenis van Albrandswaard, levensbeschrijvingen van bokser Bep van Klaveren en schrijfster Anna Blaman, maar ook een artikel over zogeheten Bellebom, een blindganger uit de Tweede Wereldoorlog die in 1988 werd ontmanteld. Veel lemma’s wijzen bovendien de weg naar de bronnen over het beschreven onderwerp.

Om de trouwe bezoekers niet tekort te doen, zijn veel gewaardeerde onderdelen van de oude website overgezet naar de nieuwe. In de rubriek ‘Collecties’ zijn de bekende zoekschermen van bijvoorbeeld onze Digitale Stamboom en Notariële Akten terug te vinden. Bezoekers krijgen op de nieuwe website bovendien de mogelijkheid een eigen ruimte in te richten: Mijn archief. Na een korte aanmeldingsprocedure mogen ze daar dossiers aanmaken waar ze resultaten van hun zoekacties kunnen bewaren. Later wordt ‘Mijn Archief’ uitgebreid met onder andere de functionaliteit om archiefstukken voorafgaand aan een bezoek te reserveren.

De website is namelijk nog volop in ontwikkeling. Aan het eind van het jaar komt er ook een nieuwe webwinkel, die directe levering van afbeeldingen mogelijk gaat maken. Ook zijn er zijn plannen om in navolging van onder andere het Stadsarchief Amsterdam en het Utrechts Archief – te beginnen met het op verzoek scannen van archiefstukken. Verder wordt het aantal lemma’s in de encyclopedie de komende maanden en jaren fors uitgebreid. De encyclopedie wordt later dit jaar omgezet naar een wiki. Dat wil zeggen dat bezoekers de mogelijkheid krijgen om zelf nieuwe teksten aan te maken of bestaande lemma’s aan te vullen of te verbeteren.

Sluitstuk van de operatie is de koppeling van de website met het E-depot, de elektronische bewaarplaats. Dit E-depotproject, dat al een aantal jaar loopt, moet waarborgen dat digitale informatie duurzaam bewaard kan worden. De koppeling met de website gaat ervoor zorgen dat die digitale informatie voor bezoekers online is te vinden en te raadplegen.

Zij horen graag wat u van hun nieuwe website vindt. U kunt uw opmerkingen, vragen en suggesties sturen via de knop ‘help onze website te verbeteren’, die op iedere pagina te vinden is.

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

De Digitale Archivaris schreef er over:

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

@Ludmilla,

Nog de letter l (El ofwel de eerste letter van jouw voornaam) toevoegen aan de url en de link werkt perfecto.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumleden Groep

Naar aanleiding van de nieuwe website van het Rotterdams Archief, heeft Christian van der Ven een stukje geschreven over Webcare, de zorg die besteed wordt aan een website.

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Er wordt gesproken over de zaken die (nog) niet goed lopen op de nieuwe site van GAR, waaronder de privacy van inloggegegevens en wachtwoorden en uit een reactie van het GAR blijkt dat er nog een aantal veranderingen op komst zijn.

Ik ben een fan van Christan's schrijfstijl en viel me de lijst op van zijn eigen tips voor webcare in de archiefpraktijk, die naar mijn mening in het dagelijks leven ook goed van pas komen, ik ben zo vrij deze over te nemen en hieronder te plaatsen:

* Bedank mensen voor hun opmerking, hun vraag, hun klacht, hun feedback of simpelweg voor hun reactie. Ze verlenen je een vrijwillige dienst; dan past een dankjewel.

* Voordat je reageert, verdiep je in de community, in de leden, in de geschreven en ongeschreven regels. Kortom: leer de community kennen en dan vooral de peers daarin; de kernleden.

* Reageer daar waar gereageerd wordt; de community bepaalt (en is vaak) het podium en het medium, niet jij met jouw website.

* Reageer met de tone of voice van de community; wees bijvoorbeeld niet formeel in een informele groep of omgekeerd.

* Wees gelijkwaardig, wees bescheiden, wees persoonlijk en wees vooral jezelf.

* Kom met een reactie, niet met een officiële verklaring.

* Spring niet in de verdedigende houding, maar stel je open voor de community en haar feedback. En als je nu meteen denkt, dat je dit al doet, dan lees de vorige regel nog eens door en denk er nog even rustig over na.

* Bedank mensen... steeds weer.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Meld je aan om ecommentaar te plaatsen

Je kunt commentaar achterlaten als je bent aangemeld



Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...