Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Marco Polo is nooit in Verre Oosten geweest


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Marco Polo, een van de meest bekende ontdekkingsreizigers ooit, is volgens Italiaanse archeologen waarschijnlijk niet in China en het Verre Oosten geweest. Dit meldt de Britse krant The Daily Telegraph.

Please login or register to see this image.

Marco Polo © Brunopress

Het is waarschijnlijker dat de in Venetië geboren Marco Polo (1254-1324) maar tot de Zwarte Zee is gevaren, en daar reisverhalen van handelaren heeft overgenomen. Deze reisverhalen zou hij hebben samengevoegd en dit werk staat nu bekend als een van de eerste reisverslagen in de geschiedenis, 'Beschrijving van de wereld'.

Koeblai Khan

De archeologen vinden hun bewijs specifiek in Polo's beschrijving van de invasies van Koeblai Khan in Japan, tussen 1274 en 1281.

Danielle Petrella, archeologe aan de Universiteit van Napels, leidt momenteel een Italiaans archeologieproject in Japan en kreeg gedurende de opgravingen achterdocht. 'Marco Polo verwart de eerste expeditie met de tweede', meent zij. Polo beschrijft dat het leger Korea verlaat en gelijk wordt overvallen door een tyfoon, terwijl dat pas in 1281 gebeurde. 'Zou het echt zo kunnen zijn dat een ooggetuige zich zeven jaar vergist?' vraagt zij zich af.

Daarnaast komt Polo's beschrijving van de Mongoolse schepen niet overeen met de schepen die nu zijn opgegraven in Japan. Volgens Polo hadden de schepen vijf masten, maar hebben ze er maar drie. Ook haalt hij uitdrukkingen en plaatsnamen in het Mongools, Chinees en Perzisch door de war. Polo beweert dat hij afgezant was van Koeblai Khan, maar hier is in Chinese of Mongoolse bronnen nooit iets van teruggevonden.

Twijfel

De avonturen van Marco Polo werden al eerder in twijfel getrokken. In 1995 schreef Frances Wood, hoofd van de Chinese sectie in de Britse nationale bibliotheek, al een boek waarin ze betwijfelt of hij ooit voorbij de Zwarte Zee is gekomen. Wood vertelde toendertijd aan de Daily Telegraph dat er in de bezittingen van de familie Polo ook nooit iets uit China is aangetroffen. Maar 18 zinnen in zijn reisverslag zijn geschreven vanuit de eerste persoon. Slechts een heel enkele keer zegt hij 'Ik heb het met eigen ogen gezien'.

bron AD

Link to comment
Share on other sites

Guest Kèren

Interessant, Ludmilla.

Als je de argumenten zo leest, kan het best eens zo zijn.

Je vraagt je toch wel af, waarom onderzoekers daar niet veel eerder achter kwamen, dan pas in de laatste decennia.

Groeten

Link to comment
Share on other sites

Guest Masje II

Ludmilla en Kèren,

Veel kronieken die over plaatselijke en/of streekgeschiedenis gaat, worden in Nederland de laatste 35 jaar ook al zeer kritisch onder de loep genomen. Ben nu bezig met de kronieken die betrekking op Gorinchem hebben. Ik kan alleen maar zeggen dat veel kroniekschrijvers iets te lang "aan" hun duim hebben gezogen. Wat in de kronieken over het Gorcumse Agnietenklooster is beschreven is maar voor 10% aanneembaar. Er is nog een hele lange weg te gaan om de geschiedenis van Nederland goed op papier te zetten. Zo hebben historici met een slechte zomer toch nog wat leuks te doen.

mvg, Masje II

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...