Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

BHIC zet 30.000 notaris- en schepenakten online


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft zo’n 30.000 (maar liefst 29.668 om precies te zijn) notaris- en schepenakten uit Noord-Brabant online gezet. Het zijn samenvattingen van een groeiend aantal akten van schepenen en notarissen uit het lokale werkgebied van het BHIC (grofweg het noordoosten van Brabant), uit de periode van de 16de eeuw tot en met de 19de eeuw. Veel samenvattingen zijn gemaakt door onderzoekers die hun bestanden ook aan het BHIC hebben gegeven. Zo kunnen veel mensen nu gemakkelijk hun gegevens (gratis) doorzoeken.

Om archieven goed digitaal te ontsluiten, moet je scans hebben en databases met namen, data en plaatsen. Scans van veel schepenakten stonden al een tijdje online op

Please login or register to see this link.

, maar je kon dan alleen bladeren dus niet zoeken op naam.

Veel onderzoekers maken zelf indexen en plaatsen die soms op hun website. Het BHIC heeft hen gevraagd of ze hun gegevens via onze site willen delen. Zo kunnen meer mensen deze gegevens op één plek en op een eenduidige en gebruikersvriendelijke manier raadplegen.

Je kunt nu bijvoorbeeld op naam zoeken in een boeiende database met op dit moment al zo’n 30.000 samenvattingen van notaris- en schepenprotocollen. Het gaat bijvoorbeeld om transportakten, schuldbekentenissen en verkoopakten. In veel gevallen kun je direct doorklikken naar een scan van de akte zelf. Die scans staan trouwens niet alleen op onze website, soms ook op de website Van Papier Naar Digitaal (

Please login or register to see this link.

). Dit is een prachtig initiatief waarbij vrijwilligers (onderzoekers) indexen maken en archiefstukken fotograferen en online met elkaar delen.

Wie volgt?

Het BHIC hoopt dat ook andere onderzoekers hun gegevens via onze website willen delen. Zij kunnen dit kenbaar maken door een mailtje te sturen aan het BHIC of een studiezaalmedewerker aan te spreken. Op de site staat een overzicht van de bronnen die al beschikbaar zijn. Ook de onderzoekers die al gegevens hebben aangeleverd staan hier vermeld.

Informatie

Webbezoekers kunnen vanaf nu dus gratis notaris- en schepenakten doorzoeken via

Please login or register to see this link.

en scans opslaan. Informatie en een bronnenoverzicht vinden zij links boven in de hoek. Eventuele vragen of opmerkingen kunnen zij rechtstreeks bij de akte (via het envelopje rechtsboven in het scherm) aan het BHIC stellen.

bron BHIC

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...