Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

46e Nationaal VVF-congres Roeselaere


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Rob van Drie is hoofd publieksdiensten en plaatsvervangend directeur van het CBG.

Op zijn

Please login or register to see this link.

staat een verslag van het 46e Congres van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF) op 21 mei j.l.

Interessant is te lezen hoe hij schrijft over de lopende projecten bij de Belgische Archiefdienst op het gebied van de genealogische basisbronnen. Een klein stukje

Een van de omvangrijke projecten is de digitalisering van de burgerlijke stand ouder dan honderd jaar. Daarvoor heeft het Rijksarchief een overeenkomst gesloten met Familysearch (voorheen Genealogical Society of Utah). Zij scannen de 25.000 films (12 miljoen scans) die van de Belgische burgerlijke stand gemaakt zijn door de Mormonen. Daarvoor  gebruiken ze originele zilverfilms die in de nabijheid van Salt Lake City opgeslagen liggen. De helft van de films is inmiddels gedaan. Daarnaast scant Familysearch ook rechtstreeks registers (1870-1900/1910) die nog niet verfilmd waren. Ook deze scans komen beschikbaar via het ‘extranet’ bij de rijksarchieven in de provincie.  De ontsluiting van de Belgische burgerlijke stand gebruikt vanaf 2007 in het project Demogen Visu van het Rijksarchief. Vrijwilligers voeren online de informatie van de akten in. Het Rijksarchief inventariseert op dit moment ook welke gemeenten zelf hun burgerlijke stand hebben laten scannen.

Het Rijksarchief beschikt op dit moment niet over de middelen die nodig zijn om de grote investeringen te doen die noodzakelijk zijn om scans en databases via internet beschikbaar te stellen. De Belgische genealoog zal hier dus de komende jaren voor naar een van de rijksarchieven moeten gaan om daar het extranet te raadplegen.

Lees vooral het gehele artikel.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...