Spring naar bijdragen
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Vernieuwde website Nationaal Archief


Ludmilla

Recommended Posts

  • Forumleden Groep

Terwijl het gebouw waarin het Nationaal Archief gehuisvest is wordt verbouwd zijn de medewerkers ook druk bezig met het vernieuwen van de website.

Doel van het aanpassen van de website is een betere dienstverlening voor de bezoekers van het archief. Zo kunt u straks via de website stukken reserveren.

De nieuwe website is vanaf maandag 9 mei 2011 in gebruik

bron NGV

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 months later...
  • Forumleden Groep

Hierbij wil ik nogmaals wijzen op de nieuwe website van het Nationaal Archief

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Als u zich (veilig) registreert, kunt u met een wachtwoord diverse stukken inzien en opvragen.

Koloniaal- en Handelsregister

Ontdek in de archieven het roemruchte verleden van Nederland dat in de Gouden Eeuw als handelsmacht de wereldzeeën beheerst. De lucratieve graan-, zout- en houthandel in het Oostzeegebied is het fundament voor de rijkdom van de Nederlanden. In 1602 ziet de Verenigde Oost-Indische Compagnie het licht. De Staten-Generaal verlenen de Compagnie het alleenrecht om in het gebied tussen Kaap de Goede Hoop en Kaap Hoorn handel te drijven. In twee eeuwen bouwt de onderneming een indrukwekkend handels- en koloniaal imperium op. Oost-Indiëvaarders verschepen kostbare ladingen peper, nootmuskaat en foelie, tabak, koffie en thee, maar ook textiel, opium en porselein. In 1621 wordt de West-Indische Compagnie opgericht die het recht van kaapvaart krijgt. Later speelt de WIC een rol in de slavenhandel en West-Indische koloniën.

Voorouders

Ga uw familiegeschiedenis na in het Nationaal Archief! Over Zuid-Hollandse voorouders vindt u bij ons de belangrijkste bronnen voor genealogie, zoals de burgerlijke stand en veel van de doop-, trouw- en begraafboeken. Maar ook over familieleden uit andere gebieden kunt u gegevens vinden. Het Nationaal Archief heeft bijvoorbeeld archieven over militairen en ambtenaren en veel archieven over het koloniale verleden van Nederland. Doe uw stamboomonderzoek online of bereid een bezoek aan onze studiezaal voor via dit themaplein.

Een deel van de bronnen staat op deze site. Soms is de bron zelf gescand of is er een index op namen beschikbaar. In andere gevallen staat de inventaris met globale beschrijvingen van de archiefstukken online. Dan kunt u het stuk gratis inzien in de studiezaal of tegen betaling een scan laten maken.

Vanaf 1811 is de burgerlijke stand de belangrijkste bron voor genealogisch onderzoek. In de geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes vindt u de belangrijkste gegevens van een persoon, inclusief de namen van zijn of haar ouders. Door de huwelijksakte van de ouders in te zien, vindt u de namen van hun ouders. Zo komt u steeds een generatie verder. Een groot deel van de burgerlijke stand gegevens van Nederland, inclusief de Zuid-Hollandse registers die het Nationaal Archief bewaart, zijn te raadplegen op Genlias.

Voor 1811 bent u aangewezen op andere bronnen, zoals de doop-, trouw- en begraafboeken die werden bijgehouden door de kerken. Voor Zuid-Holland kunt u die via deze site raadplegen. Ook andere regio's hebben deze bronnen soms online gezet. Zie de website Digitale Bronbewerkingen Nederland en België voor een overzicht van online beschikbare bronnen.

Naast de basisgegevens over geboorte, huwelijk en overlijden komt u in onze archieven nog veel meer te weten over uw voorouders. Welk beroep hadden ze, bezaten ze ook huizen, waren ze ooit in een rechtzaak verwikkeld? Lees in de onderzoeksgidsen welke archieven u hiervoor kunt raadplegen. Of zoek in de foto- en kaartencollectie naar afbeeldingen van de plaats waar uw familie woonde.

Tweede Wereldoorlog

Over de Tweede Wereldoorlog is heel veel na te gaan in archieven, verhalen en foto's van het Nationaal Archief. Van de Duitse inval, de Jodenvervolging en Hongerwinter tot de Japanse bezetting in Nederlands-Indië. Ook over de nasleep van de oorlog: de berechting van foute Nederlanders, de dekolonisatie van Indonesië en de wederopbouw van een verwoest en ontwricht Nederland.

Duitse invasie

In de vroege vrijdagochtend van 10 mei 1940 begint voor Nederland de Tweede Wereldoorlog. Razendsnel dendert de Duitse oorlogsmachine verder het land in. Het is een felle maar ongelijke strijd.

Op 14 mei verwoesten de Duitsers in een bombardement van een kwartier tijd de binnenstad van Rotterdam. De dreiging dat andere steden hetzelfde lot wacht, dwingt Nederland tot capitulatie.

Vijf lange bezettingsjaren

Koningin Wilhelmina en het kabinet vluchten naar Londen. In de oorlog spreekt Koningin Wilhelmina haar volk via Radio Oranje moed in. Ze groeit uit tot nationaal symbool van verzet.

De Duitse bezetting wordt steeds gruwelijker: Jodenvervolging- en deportatie, razzia’s en arrestaties, verraad en jacht op het verzet, vergeldingsacties, dwangarbeid in Duitsland, schaarste, honger en kou teisteren steeds meer Nederlanders.

Nederlands-Indië wacht na 1942 de Japanse bezetting. Alle Nederlanders en delen van de Nederlands-Indische bevolkingsgroep worden vrijwel meteen opgesloten in kampen. Een helse periode van drie jaar terreur en honger volgt. Honderdduizenden mannen waaronder Nederlandse worden gedwongen te werken aan de Birmaspoorlijn. Het koloniale leven is voorbij.

Weer vrij

De bevrijding is een zaak van lange adem. In het najaar van 1944 wordt het zuiden bevrijd, het gebied boven de rivieren wacht nog een koude Hongerwinter. In mei 1945 is Nederland weer vrij.

De Japanners capituleren in augustus 1945. Er volgt meteen een andere strijd als Indonesië zich los wil maken van Nederland.

De Tweede Wereldoorlog heeft de wereld en het leven van miljoenen mensen voorgoed veranderd.

Na de oorlog

Al tijdens de Tweede Wereldoorlog breken veel mensen zich het hoofd over het Nederland van na de bevrijding. Hoe bouwen we het land weer op, wat doen we met landverraders, kan een nieuwe politiek de oude tegenstellingen doorbreken? Het eerste naoorlogse kabinet moet de economie, infrastructuur en bestuur weer op orde zien te brengen: Voedselvoorziening, herstel burgerlijk gezag, geldzuivering, berechting van foute Nederlanders en de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië eisen alle aandacht op. In 1949 draagt Nederland de soevereiniteit aan Indonesië over.

bron NA

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Meld je aan om ecommentaar te plaatsen

Je kunt commentaar achterlaten als je bent aangemeld



Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...