Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Belangrijke toevoeging oorlogsbronnen aan themasite Tweede Wereldoorlog HUA


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Online publicatie van honderden foto's en indrukwekkende dagboeken per 1 mei.

Ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van de themasite over Utrecht in de Tweede Wereldoorlog en de viering van 66 jaar Bevrijding zijn dit jaar opnieuw vele belangrijke oorlogsbronnen gedigitaliseerd. Het Utrechts Archief voegt hiermee op 1 mei nog eens 700 foto's en enkele indrukwekkende dagboeken toe aan dit online platform. Het archief publiceert een dagboek in het bijzonder: dat van de Houtcentrale 1940 - 1945. Na de uitgave in druk vorig jaar is het origineel geschonken aan Het Utrechts Archief. Met dit prachtige gebaar werd het mogelijk de scans van het dagboek online te publiceren. Alle images en beschrijvingen komen op 1 mei online. In de online rubriek Stuk van de maand zijn bovendien alle scans van dit dagboek de hele maand mei gratis in te zien. Het Stuk van de maand wisselt elke maand op de online Archiefbank van Het Utrechts Archief. Met de Archiefbank kunnen archiefstukken op grote schaal worden gedownload of - indien nog niet digitaal - op verzoek worden gescand.

Dagboek van de Houtcentrale 1940 - 1945

Het dagboek van de Houtcentrale en de andere dagboeken die het archief op 1 mei publiceert op de themasite zijn de hele maand mei gratis in te zien. Het dagboek van de Houtcentrale geeft een indrukwekkend overzicht van belangrijke gebeurtenissen in de stad en de regio die van historisch belang zijn geweest. Het persoonlijke verslag van de hoofdboekhouder J. Verhoef belicht onder andere de bomaanslagen op de Biltstraat, de anti-joodse maatregelen, de april-mei stakingen en de razzia op mannen van 17 tot 50 jaar in oktober 1944. De uitgave in druk is te koop in de winkel van Het Utrechts Archief.

Toevoeging van 700 foto's

Met de lancering van de themasite Utrecht in de Tweede Wereldoorlog kwamen in 2010 ruim 5000 tekeningen en foto's online. Op 1 mei 2011 groeit dit aantal naar ca. 6000 met de toevoeging van 700 beschreven foto's. Onder het gedigitaliseerde beeldmateriaal bevinden zich veel foto's van de Nationaal Socialistische Beweging waarvan het hoofdkantoor aan de Utrechtse Maliebaan was gevestigd. Uiteraard mag het verzet niet ontbreken in de toevoegingen. Diverse portretten van Joodse kinderen die werden opgevangen in Kindjeshaven worden op 1 mei gepubliceerd. Zij zijn afkomstig uit een album van de verzorgster Jet Berdenis die de kinderen samen met Trui van Lier opving aan de Prins Hendriklaan. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de indringende foto's die op 1 mei online komen. Alle 6000 foto's uit de periode 1940 - 1945 zijn in te doorzoeken via de beeldbank op de themasite.

De themasite Utrecht in de Tweede Wereldoorlog geeft met ca. 6000 tekeningen en foto's, 3000 archiefbeschrijvingen en 72.000 images een uniek beeld van Utrecht in oorlogstijd en is te vinden via

Please login or register to see this link.

bron HUA

 

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...