Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Brieven van Amerikagangers uit Friesland 1894-1933


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Please login or register to see this image.

Begin maart kreeg het CBG van Wim van Dam, één van de vaste bezoekers, een al wat ouder boek dat elf jaar geleden in eigen beheer is bezorgd en uitgegeven door Ulbe Bakker: Zuster, kom toch over. Belevenissen van een emigrantenfamilie uit Friesland. Brieven uit Amerika in de periode 1894-1933.

Het boek vertelt het verhaal van de familie De Jong-Memerda uit Hijlaard die in 1894 naar Amerika emigreerde. Het hele gezin van vader Lieuwe en moeder Tjitske vertrok naar New Holland, South Dakota. Alleen de oudere dochter Baaye de Jong, getrouwd met Gerrit Bakker uit Winsum, bleef in Friesland achter. De meer dan 180 brieven die vanuit Amerika naar Friesland werden gestuurd in de periode 1894-1933 zijn bewaard gebleven en geven een prachtig beeld van het wel en wee van de emigranten.

De brieven zijn getranscribeerd en waar nodig van verklarende aantekeningen voorzien. Om de brieven ook voor de Amerikaanse familieleden leesbaar te maken is het boek volledig tweetalig (Nederlands en Engels)  uitgegeven.

Uit de brieven blijkt dat het leven van de emigranten in South Dakota zeker aanvankelijk niet of maar marginaal beter was dan in Nederland. Het gezin was vertrokken omdat het in Friesland de eindjes maar amper aan elkaar geknoopt kreeg. Maar veel brieven uit Amerika gaan nog steeds over financiële problemen. De vertokken ouders hadden geld geleend bij de achterblijvende dochter, en het terugbetalen verliep maar moeizaam. Vandaar het regelmatige beroep op dochter Baaye om toch ook naar Amerika te komen.

Het boek is van een tamelijk uitgebreide inleiding voorzien door dr. Annemiek Galema van de universiteit van Groningen. Daarin vooral aandacht voor de migratiepatronen vanuit de noordelijke provincies in de 19e eeuw, de motivatie van de emigranten en de ervaringen van veel nieuwkomers in Amerika.

Het boek is niet meer in de handel verkrijgbaar maar kan natuurlijk worden ingezien in de Studiezaal van het CBG. Of u gaat op zoek naar een tweede hands exemplaar bij bijv. Antiqbook of Bol.com

Zuster, kom toch over. Belevenissen van een emigrantenfamilie uit Friesland, brieven uit Amerika in de periode 1894-1933. Hardcover, 496 pag.

Eerste druk 1999, tweede druk 2000,  ISBN 9090128549.

bron CBG

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

FYI

Op Tresoar is al een tijdje een collectie emigranten brieven van de familie Hoogland online:

Please login or register to see this link.

Sylvia

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group
Maikel Galama

Hoi ''zusters in de genealogie'' 

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_grin0.gif" alt="default_grin0.gif">,

wat een toeval................, ik was gisteravond mijn boeken aan het ordenen en heb nu een hoekje ''emigratie''.

Hierin staan inmiddels:

1) Zuster, kom toch over (zie hierboven)

2) Enige jaren in Amerika, van Gaasterland naar Indiana en Californie

3) Myn twadde Amerika-reis uit 1928 van Sjouke de Zee

4) Frisians to America 1880-1914 van Annemieke Galema

5) Friese pioniers in Amerika van Sieger Rodenhuis

6) Gevierde Friezen in Amerika (in 2009 uitgegeven)

7) Reisferslach Nijega-New York 1905 van Piet Schaper

Van deze boeken zal nr. 6 nog wel verkrijgbaar zijn (goed boek !), de andere boeken zijn via de 2e hands markt wellicht nog verkrijgbaar. Genealogisch gezien zijn nr. 3 en 4 het meest interessant omdat ze meerdere families beschrijven.

Groetjes, Maikel

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...