Jump to content

De ramp in de Lubecker Bocht


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

29 april 2011 zal in Kamp Amersfoort de officiele presentatie plaatsvinden van het nieuwe boek van de Stichting Vriendenkring Neuengamme "De Ramp in de Lubecker Bocht".

Reserveren van het boek in de voorverkoop is mogelijk. zie daarvoor

Please login or register to see this link.

Omdat er in de maand april 2011 heel veel aandacht in de Nederlandse pers en TVstations aan dit boek zal worden gegeven adviseren zij u om uw reservering via dat emailadres zo spoedig mogelijk op te geven!

Het boek zal in die tijd besproken worden bij Omroep Max, Andere Tijden van de NPS zal een documentaire gaan uitzenden en naar alle waarschijnlijkheid zal in het radioprogramma "OVT Onvoltooid Verleden Tijd "aan de orde komen.

zie ook

Please login or register to see this link.

Te midden van de talloze tragedies van die tijd springt deze er toch nog uit: het geallieerde bombardement van het passagiersschip Cap Arcona op 3 mei 1945, waarbij duizenden concentratiekampgevangenen om het leven kwamen. Dit boek reconstrueert de toedracht van de ramp.

Vijf dagen voor de Duitse capitulatie torpedeerden Britse piloten in de Bocht van Lübeck de Cap Arcona en het vrachtschip Thielbek. De piloten leefden in de veronderstelling dat ze Duitse troepentransportschepen aanvielen. Aan boord van beide vaartuigen bevonden zich echter gevangenen uit het concentratiekamp Neuengamme.

7000 tot 8000 mensen kwamen om het leven, in laaiend vuur of ijskoud water. Onder hen ruim 300 Nederlanders.

Met welk doel hebben de nazi’s de gevangenen op de schepen geplaatst? En een nog prangender kwestie: hoge Britse officieren wisten al op 2 mei 1945 wie de opvarenden waren, maar bliezen desondanks het bombardement niet af. Aan de hand van getuigenverklaringen en andere bronnen beschrijft S.P. Geertsema de ondergang van de Cap Arcona en de Thielbek.

Over de auteur(s):

Dr. S.P. Geertsema is verbonden aan de Stichting Vriendenkring Neuengamme. Deze stichting werd in 1993 opgericht met onder andere als doel om de nagedachtenis aan omgekomenen in het concentratiekamp Neuengamme levend te houden. In 2005 verscheen van o.a. Geertsema Nederlanders in Neuengamme. De ervaringen van ruim 5500 Nederlanders in een Duits concentratiekamp, 1940-1945.

Please login or register to see this image.

ISBN: 9789461052728

Gebonden 

Geïllustreerd

17 x 24 cm

320 blz.

Verwacht: April 2011

€ 29,90

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...