Jump to content

Bronvermeldingen opmaken


Enno Borgsteede
 Share

Recommended Posts

  • Member Group
Enno Borgsteede
Posted (edited)

Hallo allemaal,

 

Ik heb een variant op deze vraag ook op Facebook en het stamboomforum gezet, dus als je hem al kent, sorry. Hier komt ie:

 

Als je met een programma als Aldfaer of Pro-Gen werkt, of Brother's Keeper, dan heb je voor elke bronvermelding 1 regel, waarop je de informatie zelf kan indelen. En omdat mijn eigen bronvermeldingen, waarmee mijn vader ook in Brother's Keeper begonnen is, nogal rommelig zijn, vraag ik me af of je daarvoor een systeem hebt ontwikkeld. En daarmee bedoel ik of je voor de indeling van zo'n bronvermelding een bepaald stramien volgt.

 

Als ik het bijvoorbeeld over mijn opa heb, kan ik een bronvermelding maken in de trant van "persoonskaart Arie Nooij, gemeentearchief Amsterdam", maar ik kan ook voluit gaan, en een volledige bronvermelding van Open Archieven overnemen, zoals deze, voor zijn huwelijk:

 

Noord-Hollands Archief te Haarlem, BS Huwelijk
burgerlijke stand van de gemeente Amsterdam, Archiefdeel van (dubbele) registers van huwelijken v..., Amsterdam, archief 358.6, inventaris­num­mer 3130, 21-08-1930, Huwelijksakten van de gemeente Amsterdam, 1930, aktenummer Reg. 4E fol. 23

 

Dit is nogal een extreem voorbeeld, om het dilemma aan te geven. En ik zou hier ook in Gramps, waar ik aparte invoervelden heb voor de archiefnaam, de brontitel, auteur, en datum, en pagina, nog moeite mee hebben.

 

Vandaar dus de vraag: Hoe doen jullie dat, als je het leesbaar wilt houden?

 

hartelijke groeten,

 

Enno

 

Edited by Enno Borgsteede
spelfout
Link to comment
Share on other sites

  • Member Group
Mother10

Hallo Enno,

 

Ik zat/zit met hetzelfde probleem. In het Aldfaer forum kreeg ik als reaktie op een vraag dat ik, net wat jij noemde, de hele omschrijving van openarch in het bronveld zette, maar dat een "echte" genealoog voldoende had aan plaats soort en aktenummer.

 

Ik ben nog aan t uitproberen en zet voorlopig die hele info bv van openarch als notitie bij geboorte, huwelijk ed.

Heb wat geëxperimenteerd, als ik een akte terug wil vinden kan dat door bv via openarch, de naam achternaam datum ed bij zoeken in te vullen tot ik bij de blz van de juiste persoon of huwelijk ben. Daar staat ergens een knop: ga naar de bronwebsite. Dan kom je niet op de pagina van alleen die akte terecht, maar zit je in het hele boek waar de betreffende aktes inzitten. Dan kun je dus bladeren.

Ook handig vind ik de url van openarch ed, die direct naar de pagina gaat waarvan je de akte kunt bereiken.

Maar dan moet je de link dus bewaren.

Risico van een link is dat die kan verouderen. Dat had ik in mijn bestand regelmatig omdat ik er meer dan 10 jaar niets aan had gedaan.

Al denk ik dat juist iets als openarch, bedoeld om alles bij elkaar te houden, daar niet zo snel last van zal hebben.

 

Alles bij elkaar neig ik nu naar het volgende. (Ik gebruik Aldfaer)

link naar openarch in het notitieveld. (kun je evt onzichtbaar houden)

In de bronregel zelf:

--soort register, dus bv huwelijksregister, doopboek oid.

--plaats (van huwelijk geboorte registratie oid)

--Aktenummer

--Eventueel een afkorting van waar de akte zich nu bevind, bv NHA voor Noord Hollands Archief

Haarlem hoeft er daar niet bij te staan.

In Aldfaer kun je een speciaal aantekenscherm gebruiken. Daar wil ik dan een apart staatje opvoeren van afkortingen en hun bijbehorende volledige naam en plaats ed.

De plaats in de bronregel is dus de plaats waar het gebeurde, niet de plaats waar eventueel de akte zich nu bevind.

 

Maar ik ben er nog niet helemaal uit. Heb eerst de (gelukkig niet al te veel) bronnen naar het notitieveld verplaatst, zodat ik met een schone lei kan beginnen.

 

Hoop dat je hier iets aan hebt.

 

Groetjes,

Tineke

 

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group
Enno Borgsteede

Hallo Tineke,

 

Dank je, dit is precies wat ik bedoel, een voorbeeld uit de praktijk, van iemand die ook zoekende is. En het grappige is, dat die 'echte' genealogen niet meer te vinden zijn. De NGV is zo'n bende, dat de richtlijnen die ze hadden off-line zijn, en de nieuwe site lijkt alleen voor leden toegankelijk, wat ook niet werkt als je mensen wilt aantrekken. Dan moet je juist iets hebben om ze te lokken.

 

In Gramps kan ik je voorbeeld goed volgen, al zal ik daar het aktenummer in een citaatvenster invullen, en de archiefnaam in een archiefvenster, waardoor ik een soort 3-lagen-model heb, van archief, bron, en citaat. In de praktijk komen hier ook vaak nog DTB-nummers bij, en als er geen aktenummers zijn, paginanummers en zo. Heb je daar ook een strategie voor?

 

Leuk om te weten dat jij ook nog zoekende bent. Citeren wordt door een deel van de mensheid ook als een kunst gezien, en geen harde wetenschap.

 

groetjes,

 

Enno

 

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group
Mother10

Hallo Enno,

 

Jij gebruikt Gramps denk ik? Heb even gekeken wat en hoe, maar niets voor mij. Vind t erg afwijken van de windows manier van invullen via velden en zo.

 

Wat belangrijk is, is dat het programma een goede Gedcom kan inlezen en maken, dus volgens de standaard. Geen idee of die losse velden die jij nu invult in dat 3-lagen model goed in Gedcom terechtkomen.

Als ik jou was zou ik eens kijken hoe een kleine Gedcom, uitgevoerd door gramps, ingelezen kan worden door een ander programma en zien of er dan dingen missen.

Voor je je hele stamboom ergens inzet wat later toch niet handig blijkt.

 

Wat betreft DTB nummers ed, dan vervang ik akte gewoon door DTBnr xxx of zo. Ik wil het wel kort houden want als je uitvoert met bronnen erbij wordt anders de totale pagina onleesbaar.

Ook iets om rekening mee te houden.

 

Succes

Tinke

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group
Enno Borgsteede

Hallo Tineke,

 

Ja, Gramps, al meer dan 10 jaar. En het wijkt nogal af, qua uiterlijk, en bediening, maar het geeft mij wel overzicht. En dat 3-lagen-model zit in GEDCOM en Gramps, dus dat zit wel goed. Dat model is zelfs al meer dan 25 jaar oud, en zit ook in het programma dat ik ben gaan gebruiken nadat mijn vader overleed, die alles in Brother's Keeper had staan, wat ook met 1 regel werkt. En dat programma was PAF, en is ook al 20 jaar oud.

 

Maar waar het eigenlijk om gaat is dat dat 3-lagen-model zelf toen al te primitief was, waardoor ik meer dingen moet opslaan dan waar velden voor zijn, en ik dus verschillende gegevens in 1 veld moet proppen. En daarbij helpt het goed om te zien hoe anderen werken.

 

Dank voor het meedenken dus!

 

groetjes,

 

Enno

 

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group
Mother10

Hallo Enno,

 

Ik kom er toch nog even op terug en wel hierom:

 

Ik doe de stamboom niet alleen voor mezelf omdat ik het leuk vind, maar ook voor anderen, vooral voor mijn kids. Die hebben op dit moment weinig tot geen interesse, maar dat komt waarschijnlijk pas als ze zelf tegen de 50 lopen en in hun leven gaan omkijken. Dat doen ze nu nog niet zo.😇 😇 😇

 

Tegen die tijd is alles nog veel meer digitaal dan het nu is. Dus het lijkt me belangrijk dat mijn verwijzingen naar aktes dan digitaal snel vindbaar zijn.

Het kan best zijn dat de nu verspreide digitale bronnen, bv allefriezen, allegroningers, historisch archief Haarlem enz enz, dan allemaal op 1 plek vindbaar zijn. Maar ik verwacht dat in dat ene nieuwe archief dan toch wel een verwijzing naar al die losse archieven zal zitten, zodat je kunt terugkoppelen.

Net zoals nu in elk historisch archief ook naar soort, akte en aktenr ed wordt verwezen, het oorspronkelijke boek zeg maar.

 

Denk dat jij ook werkt met oude, waarschijnlijk ooit handgeschreven info, inderdaad vaak verzameld door echt persoonlijk in oude archieven te gaan snuffelen. En dan was plaats, soort akte en aktenummer voldoende info. De rest was nl: in de auto stappen en heengaan naar de plaats zelf.

Maar dat gaat nu anders.

 

Daarom heb ik als test gisteren van een aantal aanwezige personen in mijn stamboom, die niet door mij waren ingevoerd, geprobeerd terug te koppelen naar de akte zelf. Dus ik wilde persoonlijk (digitaal) de akte onder ogen krijgen, niet alleen een door iemand anders getypte verwijzing.

Bij die persoon stond dan bv:

       Gemeente Achtkarspelen, geboorteakte nr. A161.

Dat is leuk als je in de auto stapt en naar Achtkarspelen toert, maar dat is met de huidige benzineprijzen niet te doen voor al je personen.

Bovendien wordt je bij de akte zelf ongeveer afgeschoten vrees ik, als jan en alleman met z'n allen in die oude half vergane boeken gaan zitten bladeren.

 

Dus ben je aangewezen op Google. Tenslotte is een hoop al gedigitaliseerd en dat wordt alleen maar meer.

Daarom heb ik ingeven zoeken naar "Gemeente Achtkarspelen, geboorteakte nr. A161."

Dat levert niks zinnigs op, behalve deze:

   "Stamboomonderzoek | Gemeente Achtkarspelen"

Die verwijst naar "AlleFriezen.nl" en naar een paar beknopte kwartierstaten ergens anders. Dus naar de digitale versie ervan.

 

Heb het voor meerdere personen geprobeerd, maar uiteindelijk blijkt dat je met alleen gemeente, plaatsnaam en aktenr niet ver komt.

Of het duurt veel te lang en dat is voor een grote stamboom monniken werk.

 

Zoals eigenlijk al verwacht moet je via zoeken op 1 naam (2 namen ingeval huwelijk) datum en plaats zien uit te komen bij de akte.

Via Wieiswie of via Openarch of iets dergelijks.

En dan moet je vaak nog door een aantal mogelijkheden heen als het huwelijk of overlijden is.

Uiteindelijk kom je dan bij de juiste persoon en daar staat dan de akte.

Met, zoals je in je eerste bericht al zei, die ellenlange verwijzing.

 

Heb het gister voor meerdere personen gedaan, uit diverse delen van het land, zodat je bij verschillende grote archieven terechtkomt.

Uitermate omslachtig maar helaas werkt het zo als je alleen gemeente, aktesoort, en aktenr hebt.

 

Dat is natuurlijk niet handig. Bij de bron moet dus meer komen, zelfs meer dan alleen het archief zelf zoals ik in eerste instantie zei.

Ik probeerde al een link naar de pagina in de notities te zetten, naar de pagina waar de juiste persoon of het juiste huwelijk uitgebreid beschreven wordt.

Dus van waar ik op de akte kan klikken om die te bekijken. Al weet ik dat links kunnen verouderen helaas.

Had inmiddels een lijstje afkortingen verzonnen om lange archiefnamen in te korten. Dit had ik tot gisteravond:

 

AG:                       AlleGroningers te Groningen (https://www.allegroningers.nl/zoeken-op-naam)
BS:                       Burgerlijke Stand
DHG:                     Doopregister Hervormde Gemeente
DTB:                     Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmatenboeken(DTBL)
DTB-HG:                Collectie Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmaatboeken (DTBL), Herv. gem.
DTB-KG:                Doop- en trouwboek Kerkelijke gemeente
NHA:                     Noord-Hollands Archief Haarlem Noord-Holland
RAA:                     Regionaal Archief Alkmaar, Bevolkingsregisters Regiogemeenten
RVA:                     Register van aantekeningen
STAM:                   Stadsarchief Amsterdam
ZA:                       Zeeuws Archief te Middelburg

 

Ik ga vandaag opnieuw dezelfde personen nogmaals bekijken en zien of ik de verwijzingen wat meer standaard kan krijgen. Want ondanks de afkortingen is het toch niet eenduidig leesbaar genoeg naar mijn zin.

Dat houdt wel ontzettend op, maar daar wordt het hopelijk wel overzichtelijker van voor "hen die na mij komen"

Want daar doe ik het voor.

 

Ik wil het zo hebben dat je eigenlijk met 1 stap of 2, terecht kunt komen bij waar je de akte online kunt bekijken.

 

Een poos terug heb ik me ook aangemeld bij FamilySearch. Daar bouw je samen aan een stamboom. Als je matches krijgt kun je na inspectie koppelen en krijg je er ineens hele takken bij.

Daar krijg je per persoon apart een lijstje reeds gevonden bronnen. Die zijn door anderen gekoppeld dus je moet wel in de gaten houden of het echt klopt. Dat geldt ook voor de takken die je erbij krijgt. Daar kunnen onterechte geboortes of relaties inzitten.

Dus je moet zelf een vinger aan de pols houden.

Maar het helpt enorm moet ik zeggen.

Als je eens kijkt wat je daar allemaal over een bron moet invullen, dat is een hele waslijst.

1 van de dingen is vaak een link naar OpenArch vanwaar je op de akte kunt klikken om die te bekijken.

 

Als je deze site nog niet kent zou ik er zeker eens heengaan.

Ik spit vandaag verder, dus wordt vervolgd.

 

Ik hoor wel wat jouw ideeën zijn.

 

Groetjes,

Tineke

 

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group
Enno Borgsteede

Hallo Tineke,

 

Noem je dat even? Poeh, wat een verhaal. 🙂

 

Ik ben echter wel blij dat je meedenkt, want ik kreeg op andere plekken waar ik deze vraag plaatste, op Facebook, en op het stamboomforum, al gauw de bekende adviezen, zoals over literatuurverwijzingen in de wetenschap, en die ken ik al, omdat ik zelf een wetenschapper ben, en dat gedoe nogal vervelend vond. En dan heb je vaak ook nog mensen die de vraag kapen om over hun favoriete software te vertellen, dat alles wel goedkomt als ik die ga gebruiken.

 

Mijn ouders gingen in de jaren 90, en begin jaren 00, tot kort voor de dood van mijn vader, ook naar de archieven, zeg maar van Alkmaar tot Groningen, en Maastricht, en daardoor heb ik nog veel bronvermeldingen, uit Brother's Keeper, met DTB nummer zoveel, pagina zoveel, of folio. En die DTB-boeken zagen ze vaak niet op papier, maar op films en fiches die de Mormonen al hadden gemaakt, en aan de archieven doneerden, als dank voor het mogen filmen. En ik heb die films ook in Salt Lake City nog wel gezien, want daar ben ik in 2007 ook geweest, voor Duitse films, die je in Nederland niet mag zien, bij de Mormonen. Kon ik daar ook mooi de woestijn in, bij Moab.

 

En toen, in 2007, kwam ik in het vliegtuig nog iemand tegen die transcripties deed voor Genlias, wat een perfect voorbeeld is dat ook digitale data na een paar jaar niet meer te vinden is, en dat het bewaren van links niet zo zinvol is. Ik heb daar zelfs bij Alle Groningers al last van gehad, toen die site was verbouwd. En Amsterdam is ook een probleem, want dat was eerst het gemeente-archief, en werd later het stadsarchief, en verhuisde niet alleen in het echt, maar ook op het web.

 

Dit alles leidt er ook voor mij toe, dat ik mijn bronvermeldingen zo wil maken dat ze leesbaar zijn, en dat een ander er nog iets mee kan, als het hele internet weer eens overhoop is gegooid. En soms is dat nog steeds wel een toegangsnummer, en een inventarisnummer, plus een pagina, folio, of een akte, maar bij een digitaal archief veel vaker de plaats, en de naam, of namen, en datum, waarbij je de namen vermeldt zoals je die vond in de index. En dat kan bij soms wel Borgsteen zijn, of Borgstette, omdat de naam zo op papier stond, en in de index terecht is gekomen. En dat zie je ook in de bronvermeldingen die FamilySearch adviseert, dat de persoon daar vermeld wordt, en die kan je altijd nog opzoeken. En FamilySearch is qua weblinks wel heel behoudend, heel anders dan onze archieven, en particulieren, waarbij ik ervan uit ga dat ook Bob Coret een keer met pensioen gaat, en met zijn sites stopt.

 

Ik denk er op dit moment aan om bij elke bron te kijken naar de oorspronkelijke eigenaar, bijvoorbeeld Nieuwe Kerk, Amsterdam, en daar dan eventueel doopboek, of huwelijken, of begraven voor te zetten. En dan hetzelfde voor gemeentes, weer onderscheidend naar geboortes, huwelijken, en overlijdens, en soms ook nog ondertrouw, want die had je in Amsterdam al lang voor de burgerlijke stand, dat de ondertrouw voor de rechtbank gebeurde. Ik heb al ondertrouwaktes uit de 17e eeuw. En hier kan ik ook nog kiezen om in plaats van geboortes en dopen, en trouwen, overlijden en begraven, BS en DTB te gebruiken, en OTR voor die ondertrouwaktes. Ook dat zijn dus nog keuzes die ik moet maken. DTB-nummers en pagina's, folio's, en aktes, registreer ik dan alleen nog als ze helpen bij het zoeken, zoals in die voorbeelden waar je vanuit OpenArch.nl op de 1e pagina van een boek komt, en je nog steeds helemaal gek zoekt.

 

Ik wil zelf wat terughoudender zijn met afkortingen zoals jij die hier noemt, zeker omdat ik in grotere plaatsen niet genoeg heb aan het idee van een Hervormde Gemeente, want die heeft vaak verschillende kerken, en ik vind het leuk om te weten waar iemand gedoopt werd, of trouwde, en dat ook in de bronvermelding te zien. Mijn vader is bijvoorbeeld gedoopt in de Vondelkerk, in Amsterdam.

 

In mijn bestand zie ik nog GAA voor het Gemeente-Archief Amsterdam, wat bij mij dan eerder SAA zou worden, als ik het afkort, maar die noodzaak is er wat minder bij een programma als Gramps, omdat de archieven dan in een eigen tabel staan vermeld, waar een bron naar verwijst. Ik zou er sowieso wel kritisch op zijn, en kijken in voorbeelden in Gens Nostra, waarvan je altijd wel een gratis nummer ergens kan downloaden.

 

En ik ken de grote stamboom van FamilySearch inderdaad, en voeg er ook gegevens aan toe, en koppel er bronnen, ruim dubbelen op, enz. enz. Ik ben op dit moment zelfs in discussie met mensen die ervoor werken, om de bronvermeldingen beter toegankelijk te maken.

 

Maar nu ga ik eerst eten ...

 

Prettige avond alvast,

 

Enno

 

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group
Mother10

Hallo Iedereen,

 

Is dit een discussie tussen twee personen, of zijn er nog anderen die iets willen toevoegen?

 

Groetjes,

Tineke

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...