Spring naar bijdragen
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

GeneaNet nieuwsbrief 139, 18 feb 2011


.E.

Recommended Posts

  • Forumleden Groep

Beginnelingen

Hoe de geschiedenis van zijn voorouders vertellen?

Niets is zo boeiend dan genealogische opzoekingen uitvoeren.  In de loop der jaren zal u dan ook een hoop informatie vegaren over uw voorouders en hun leven.  Hoe deze informatie verder doorgeven ?  De oplossing is zonder twijfel : schriftelijk.  Niets is zo verrijkend dan uw gegevens te verzamelen, te structureren en daarna te publiceren.

Twee belangrijke vragen nochtans: op welke manier en wat vertellen?

Welke manier

Op papier:

Het op papier afdrukken blijt nog steeds de beste methode.  Ga even uw bibliotheek na: er bestaan veel werken waar bestaande familiale geschiedenisboeken en biografieën als voorbeeld kunnen dienen.

Wat betreft de werken van de amateurgenealogen kan een normale afdruk op uw printer volstaan.  Wie meer wenst, een 'echt' boek maken is niet zo moeilijk en de prijzen zijn niet onoverkomelijk.

Een boek is natuurlijk het middel bij uitstek om de tijd te trotseren.  Anderzijds is het natuurlijk niet mogelijk aanpassingen aan te brengen bij het vinden van nieuwe gegevens.

Een blog of een persoonlijke webpagina:

Een zeer goed alternatief is het aanmaken van een blog of een persoonlijke webpagina.  Er bestaan veel mogelijkheden, al dan niet betalend, en vrij gemakkelijk in gebruik.

Voor wie technisch is aangelegd krijgt via deze weg meer mogelijkheden.  U kan dan om het even wat voorstellen (stambomen, teksten, foto's, video's, geluiden...).

Opgepast nochtans, een website kan vlug onleesbaar worden wanneer het niet optimaal wordt aangemaakt.  Alhoewel dus aantrekkelijk en eenvoudig, vergeet nochtans niet dat een website moet leven, dus moet er regelmatig aan gewerkt worden.  En vergeet niet, wat zijn de kansen dat een website of een blog de komende generaties zal bereiken ?

Een DVD:

Heb je veel tijd en de nodige technische middelen, is tegenwoordig het aanmaken van een DVD een oplossing om uw familiale geschiedenis voor te stellen.  Alle soorten documenten kunnen hier verwerkt worden (stambomen, teksten, foto's, video's, geluid...) en er kan ook een menusysteem worden geïntegreerd voor de leesbaarheid.

Hetzelfde principe dus als een website, maar toch meer vertrouwelijkheid.

Denk hier ook wel aan het feit dat, zoals met de website, de duurzaamheid van de informaticanormen niet gegarandeerd wordt…

GeneaNet:

Uiteindelijk, en onmogelijk niet te vernoemen... GeneaNet.  Het is mogelijk hier een familiale kroniek aan te maken met dezelfde voordelen inzake voorstelling als een internetsite.  Deze kroniek is verbonden met uw stamboom en volledig gratis.

Natuurlijk blijven teksten en foto's steeds beschikbaar indien u later toch een echt familieboek wenst te maken.

Wat vertellen ?

Bepaalde programma's laten toe documenten aan te maken vanuit uw stamboom.  Er bestaan ook gespecialiseerde programma's voor dit soort werk. (zier GeneaWiki). Alhoewel gebruiksvriendelijk het lezen van deze automatische pagina's wordt vervelend en is zonder leven.  Niets vervangt de pen van de vertellen, het gevoel, de stijl of opmerkingen.

Probeer het uit ! Je moet geen schrijver zijn om over je voorouders te vertellen. Denk vooral aan de structuur van uw document : verdeel waar nodig (hoofdstukken).  Uw eigen woorden, zelfs indien wat onhandig, zullen de lezers zeker boeien.

Enkele voorbeelden van werken:

het leven van één persoon:

beschrijf in detail het leven van een voorouder over wie u veel details bezit.

het leven van een familie:

vertrekkend van uw verste voorouder, maakt u een hoofdstuk per koppel met daarin uitleg over de kinderjaren, het huwelijk en hun leven als koppel, de geboorten van de kinderen, en alle verdere informatie tot hun overlijden.

het leven van uw voorouders:

vertrekkend van uzelf, vertel hier het leven van uw voorouders, generatie na generatie.  Hier geeft u een samenvatting van uw opzoekingen.  Gebruiksvriendelijk wanneer u weinig informatie bezit, voornamelijk bij het ontbreken van data en plaatsen of personen.

Enkele raadgevingen:

Het is belangrijk elk individu in zijn context te situeren:

- Probeer zo veel informatie te vermelden over zijn/haar leven,

- Maak zeker gebruik van de aangeboden beschikbare archieven,

- Situeer zijn/haar leven door geboorten, huwelijken en overlijdens van de naaste verwanten te vermelden,

- Rappeleer belangrijke evenementen uit de geschiedenis met de weerslag hiervan op de locale geschiedenis,

- Illustreer uw teksten met oude prentbriefkaarten, oude postkaarten of actuele foto's, voeg afdrukken toe van gevonden akten (denk wel aan de auteursrechten),

- Vermeld de verschillende uitgeoefende beroepen,

- Uiteindelijk, wanneer de informatie onvolledig is, kan je veronderstellingen uitbrengen.

- De lezer zal hierover zelf oordelen, het lezen van het document wordt aangenamer gemaakt.

En uiteindelijk, om de lezer wegwijs te maken in uw werk, is het noodzakelijk stambomen toe te voegen alsmede een index met betrekking tot alle voorkomende personen. Zelfs amateur, een genealoog is een familiale geschiedenis schrijver.  Alhoewel de oorsprong van uw familie uw eerste motivatie was, denk om uw werk door te geven aan uw naasten en aan de komende generaties.  Probeer het uit !

GeneaStar

Bent u verwant met Elsabeth MONROE?

Elizabeth Kortright Monroe (30 juni 1768 - 23 september 1830) was de echtgenote van Amerikaans president James Monroe en de First Lady van het land tussen 1817 en 1825. Ze stamde af van een Nederlandse familie uit New ...

Regio's van oorsprong:

- België, Frankrijk ( Champagne-Ardenne, Nord-Pas-de-Calais ),

- Nederland ( Zuid-Holland ),

- Verenigde Staten

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Actualiteit

GeneaNet is gerangschikt als 21ste door de ProGenealogists '50 Most Popular Genealogy Websites for 2011'

ProGenealogists  publiceerde zojuist de 50 meest bezochte genealogische sites van 2011.

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

GeneaNet  eindigt eervol op de 21ste plaats en blijft de eerste Europese site. Deze rangschikking is gebaseerd op de populariteit van de genealogische sites in januari 2011, opgemaakt door 4 belangrijke onderzoeksdiensten belast met het internetgebruik. Wij danken dan ook bij deze onze gebruikers van harte!

Lezing vergelijking middeleeuwen en nu

TIEL - De Nederlandse Genealogische Vereniging houdt dinsdag 15 februari een bijeenkomst in het Streekmuseum op het Plein in Tiel. Dit keer bestaat een belangrijk deel van de avond uit de lezing 'Een vergelijking tussen de late middeleeuwen en onze eigen tijd'.

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Cees Claessen houdt lezing over stamboomonderzoek

INGEZONDEN ALPHEN – Cees Claessen van Het Gilde verzorgt op 22 februari a.s. in een zaal van de Maranathakerk, Raadhuisstraat 82 / 84, een lezing over stamboomonderzoek. De Alphenaar doet dit op verzoek van de Activiteitencommissie van het Overleg Samenwerkende Ouderenbonden (OSO). ,,Ik wil de belangstellenden er zo veel mogelijk bij betrekkenâ€, laat hij vooraf weten. ,,Als ik weet wat de mensen willen horen, dan kan ik daar op inhaken.â€

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Archief Eemland uitgebreid

AMERSFOORT - De website van Archief Eemland in Amersfoort is vernieuwd. Een nieuwe zoekmachine maakt het eenvoudig om in één keer verschillende collecties te doorzoeken. Er kan niet alleen gezocht worden in de collectie van het archief, maar ook van de collectie van Utrechtse bibliotheken. Natuurlijk blijven oude foto's en kranten en diverse digitale tentoonstellingen te bekijken.

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

De laatste Indo

Het boek ‘De laatste Indo. Nederlands Indië / Nieuw-Guinea’ van Alex Bal beschrijft op levendige wijze wat er gebeurde met families van gemengd ras, toen Nederlands-Indië onafhankelijk werd onder de naam Indonesië.

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Genealogische software

Actualiteiten

week 7, 2011

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Tot de volgende keer 

Log alstublieft in om de image te kunnen zien.

/emoticons/default_smiley-upsidedown1.gif" alt="(44">

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Meld je aan om ecommentaar te plaatsen

Je kunt commentaar achterlaten als je bent aangemeld



Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...