Jump to content

Oude markeboeken Regionaal Archief Zutphen digitaal beschikbaar


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Aan de website van het Regionaal Archief Zutphen zijn scans van diverse markeboeken uit de zestiende tot en met negentiende eeuw toegevoegd. Wie de boeken doorbladert, komt te weten wat de gang van zaken was binnen een marke. De boeken bevatten onder andere verslagen van vergaderingen en mededelingen over beheer en onderhoud van woeste gronden.

Marken

Gemeenschappelijke gronden - ongecultiveerde gronden - waren belangrijk in de vroegere landbouw. Boeren lieten hun vee niet alleen op privégronden grazen, maar ook op de woeste gronden. Zo konden zij voldoende beesten houden om voldoende mest te kunnen produceren voor de bouwlanden en konden de boeren voldoende plaggen steken.

In de dertiende eeuw werden in Oost-Nederland marken opgericht om deze woeste gronden van een dorp te beheren en te beschermen tegen cultivering. De volle erven sloten zich aaneen en eigenden zich de woeste gronden toe. Anderen werden uitgesloten van het vee weiden en plaggen steken, of kregen beperkte rechten in de markegronden. Voorzitter van de marke was de markerichter. Vaak was deze functie verbonden aan een bepaald erf, in dat geval erfmarkerichter genoemd. Rond Zutphen hebben de markegenootschappen tot aan het begin van de 19e eeuw bestaan.

Markeboeken

Hoe de gang van zaken was binnen een marke, is terug te lezen in de markeboeken. In deze boeken zijn verslagen van markevergaderingen opgenomen en worden mededelingen gedaan over het beheer, onderhoud (wegen, hekken, dijken, watergang), controles op ontginning en de behandeling van verzoeken om toe te mogen treden tot de marke. Ook was er de rekening en verantwoording van de schutter, de man die vee dat onrechtmatig gebruik maakte van de markegronden opsloot tot er betaald werd.

Gedigitaliseerde boeken

Van diverse marken rondom Zutphen zijn markeboeken bewaard gebleven. Een deel hiervan is te vinden bij het Gelders Archief. Alle boeken die het RAZ heeft, zijn gedigitaliseerd en aan de website toegevoegd. Het gaat om de boeken van Angeren, Empe, Eschede, Gorssel, Hall/Eerbeek, Leuvenheim, Oeken, Rienderen, Tonden en Voorstonden

Please login or register to see this link.

bron NGV nieuwsbrief

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...