Jump to content

Utrechts Archief, Paulusabdij en Stadswandeling


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Het Utrechts Archief, locatie Hamburgerstraat, is gevestigd in de voormalige Paulusabdij. Er zijn diverse programma's die meer vertellen over de historie.

Paulusavond

Ook Paulus heeft een eigen heiligenavond, op 25 januari. Als bewoner van de voormalige Paulusabdij wil Het Utrechts Archief deze jaarlijks gaan vieren. Op vrijdag 28 januari aanstaande vindt de eerste Paulusavond plaats, met onder meer de onthulling van een bronzen Paulusplaquette op het plein door de burgemeester. Ook is er een speciale avondopenstelling voor de tentoonstelling en rondleiding door het gebouw waarin restanten van het oude klooster zichtbaar zijn. Gregoriaanse Paulushymnen klinken hier op de plaats van hun bestemming.

Wanneer: 28 januari

Tijd: 19.30 - 21.00 uur

Waar Hamburgerstraat 28, Utrecht

Toegang: gratis

Tentoonstelling ...tot in de eeuwigheid

Schatten uit de Utrechtse Paulusabdij

Wie Het Utrechts Archief bezoekt, komt op gewijde grond. Op die plek in de stad werd in 1050 de eerste Utrechtse abdij gesticht, de benedictijner abdij van Sint-Paulus. Van dit kloostercomplex - dat hier tot in de zestiende eeuw stond - zijn in het gebouw en de omgeving nog steeds tastbare sporen van vijf eeuwen monnikenleven herkenbaar. Het Utrechts Archief en de Sectie Cultuurhistorie van de Gemeente Utrecht deden samen onderzoek naar de verborgen geschiedenis van deze abdij. Met nieuwe inzichten en ontdekkingen is een nog nooit eerder vertoonde reconstructie gemaakt van het abdijcomplex. Dit bijzondere verhaal wordt verteld en verbeeld in de expositie ...tot in de eeuwigheid - Schatten uit de Utrechtse Paulusabdij, die van 3 december tot en met 29 april 2011 in Het Utrechts Archief is te zien.

Topstukken komen thuis

Daarnaast zijn er bruiklenen uit binnen- en buitenland die de abdijgeschiedenis belichten. Ruwe bouwfragmenten, archeologische vondsten en rijkversierde handschriften illustreren onder meer de geschiedenis van het klooster.

Een van de topstukken is de maquette van de Paulusabdij waar ruim anderhalf jaar aan gebouwd is door maquettebouwers Terlingen en Engelbrecht. Met het resultaat van dit hedendaagse monnikenwerk is de verdwenen Paulusabdij weer thuis. Dit staaltje vakmanschap - door RTV Utrecht gevolgd - brengt een extra dimensie in het verhaal achter Utrechts oudste kloostermuren. Een ander topstuk keert tijdelijk terug uit Duitsland naar de plek van oorsprong: het is de enige overgebleven zilveren miskelk die in 1508 voor de Pauluskerk is gemaakt. Samen werpen deze schatten uit de Utrechtse Paulusabdij een nieuw licht op de bouwgeschiedenis, het kloosterleven en de betekenis van deze besloten gemeenschap voor het alledaagse leven in middeleeuws Utrecht.

Unieke bronnen

De expositie toont kostbare handschriften uit de herontdekte bibliotheek van de Paulusabdij en diverse andere unieke bronnen, zoals de oorkonde waarin de stichting van het klooster wordt bevestigd, de Monumenta van Aernout van Buchel met beschrijvingen van de grafmonumenten in de kerk, de uitgebreide inventaris van de abdijboedel uit 1593 en een prachtige selectie van originele prenten en tekeningen van het abdijcomplex. Deze zijn afkomstig uit het abdijarchief dat zich in Het Utrechts Archief bevindt.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie De Paulusabdij. Achter de muren van Utrechts oudste klooster, geschreven door Kaj van Vliet en Hein Hundertmark. Hierin werpen de auteurs een nieuw licht op het kloosterleven, de bouwgeschiedenis en de betekenis van deze besloten gemeenschap voor het alledaagse leven in middeleeuws Utrecht.

Prijs € 34,95 / ISBN 978-90-5345-360-5 / Uitgeverij Matrijs

Game - Een virtuele reis door de eeuwen

De geschiedenis van de Utrechtse binnenstad is in een virtueel jasje gestoken met de komst van de game Tijdtripper en de Verloren Schatten van Utrecht. In deze volwassen game zijn belangrijke collectiestukken van eeuwenoude binnenstad zoekgeraakt. Samen met personage Tim maakt de speler op een humoristische manier kennis met de Utrechtse geschiedenis en tuimelt door de eeuwen heen om de schatten op te sporen. De game is genomineerd voor de Digitaal Erfgoedprijs 2010 en is vanaf 3 december te spelen op

Please login or register to see this link.

...tot in de eeuwigheid - Schatten uit de Utrechtse Paulusabdij

3 december 2010 - 29 april 2011

Hamburgerstraat 28 Utrecht

Stadswandeling rond een heiligDom

Tijdens deze stadswandeling ervaart u dát wat nu niet meer - of slechts gedeeltelijk - te zien is: namelijk hoe het kerkenkruis dat zich rond de Dom heeft gevormd er ooit heeft uit gezien, en hoe de mensen deze plek beleefd hebben.

We brengen u optimaal in de stemming voor deze tocht door het verleden, met een rondleiding door de tentoonstelling ... tot in de eeuwigheid. Schatten uit de Utrechtse Paulusabdij. (zie hier boven)

Wanneer: 29 januari, 26 februari, 26 maart en 23 april

Waar: Hamburgerstraat 28, Utrecht

Tijd: 10.00-12.00 uur

Prijs: 12,50 Euro

aanmelding via een forumulier, zie

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this image.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...