Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

CBG aanbod Cursussen en Workshops


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Dit topic wordt regelmatig ververst

Het CBG heeft voor najaar 2013 een aantal cursussen en bijeenkomsten in de agenda gezet.

Kenningsmakingsbijeenkomsten

U wordt ontvangen met een kopje koffie. Daarna krijgt u een korte uitleg over de website en de studiezaal. Tenslotte volgt een rondleiding door de depots van het Bureau.

Data: 9 september, 14 oktober, 11 november

Tijd: 10.30 – 12.30 uur

Aantal deelnemers: maximaal 15

Kosten: vrienden gratis / niet-vrienden 10 euro

Opgeven: tot uiterlijk een week tevoren via

Please login or register to see this link.

**********

Cursussen voor het gebruik van het programma Aldfaer bestaan uit vier bijeenkomsten op dinsdag, die u ook afzonderlijk kunt volgen. Tijdens de cursusdagen worden steeds ’s morgens enkele functies van het programma gepresenteerd. ’s Middags wordt dan onder begeleiding van de docent geoefend met de besproken onderwerpen op een PC van het CBG. In beperkte mate is er dan ook ruimte om vragen over uw eigen database (op uw eigen laptop) aan de docent te stellen.

In de eerste bijeenkomst maakt u kennis met het programma en de basismogelijkheden voor het invoeren, het raadplegen en wijzigen van gegevens, en het genereren van eenvoudige rapporten.

De tweede bijeenkomst besteedt aandacht aan het navigeren in de database, de personenlijst, het zoeken van gegevens binnen de database, de controle en het onderhoud van gegevens, en beheer van het bestand.

In de derde bijeenkomst komen aan de orde het toevoegen van foto’s en documenten, het maken van groepen, het tonen van verwantschappen tussen personen in de database, het gebruik van bonusrapporten en het importeren en exporteren van Gedcombestanden. Docent van de eerste 3 bijeenkomsten is Jaap Medema.

In de vierde bijeenkomst  is gewijd aan "publiceren op papier en internet". Hoe realiseer je mooie overzichten op papier of voor een website. De deelnemers worden hierbij intensief begeleid door twee docenten i.p.v. één: Jaap Medema en Martine Zoeteman-van Pelt.

Data:

dag 1: 10 september

dag 2: 8 oktober

dag 3: 12 november

dag 4: 10 december

Tijd: 10.00 – 16.00 uur

Aantal deelnemers: Dag 1 t/m 3 maximaal 10 personen, dag 4 maximaal 7 personen.

Kosten: Dag 1 t/m 3 € 65,00 per cursusdag, dag 4 € 80,00 (te voldoen na ontvangst van een factuur) – inclusief koffie en thee; exclusief lunch

Aanmelden: tot uiterlijk een week voor de cursusdag via

Please login or register to see this link.

***********

Cursus familiegeschiedenis schrijven

Loopt u al enige tijd rond met de gedachte iets méér te willen doen met uw onderzoeksmateriaal, maar weet u niet goed waar te beginnen? Genealogie bedrijven is één ding, het vervolgens op een aantrekkelijke manier opschrijven iets heel anders. Want hoe krijg je al die feiten logisch maar ook lezenswaardig op papier, hoe bouw je het verhaal op, hoe zet je individuele levens in een historisch kader, welke invalshoek kies je, waar besteed je wel of geen aandacht aan, tot wie richt je je al schrijvend? Deze en andere kwesties komen in de cursus aan de orde, maar er wordt vooral veel geschreven.

Uitgaande van het eigen familieverhaal en onderzoeksmateriaal werkt u aan korte en langere schrijfopdrachten. Een paar voorbeelden: schrijf de (mini-)biografie van een favoriete voorouder, beschrijf een belangrijke plek van een voorouder in heden en verleden, vertel het verhaal achter een familieportret, beschrijf de levensloop van een familiedocument, bekijk een overgeleverd familieverhaal van alle kanten.

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, op vrijdagen van 14.00 tot 17.00 uur. Er is plaats voor 10 personen. De kosten voor deelname bedragen € 375,-

Data komende cursus:  vrijdag 6 september, 20 september, 4 oktober, 18 oktober, 1 november en 15 november

De docent is Lilian de Bruijn, redacteur bij de uitgeverij van het CBG. Zij werkt al jaren als schrijfdocent, onder andere voor de Amsterdamse ouderenbond ANBO, waar ze de cursus Levensverhaal schrijven verzorgt. In het kwartaalblad komt u haar regelmatig tegen als auteur, onder andere van de column ‘Favoriete voorouder’.Voor nadere informatie en aanmelding:

Please login or register to see this link.

***********

Vanaf 8 oktober is er weer een cursus Stamboomonderzoek voor beginners.

Wie waren je voorouders, waar kwamen ze vandaan, hoe verdienden zij hun brood en wat waren hun leefomstandigheden? De cursus van vier lessen wordt gegeven in de vorm van een ‘werkcollege’. Tijdens de lessen krijg je uitleg en ga je aan de hand van kleine opdrachten zelf aan de slag. Deze cursus helpt de eerste stappen te zetten in de wereld van archieven, burgerlijke stand, bevolkingsregisters en andere bronnen voor onderzoek naar de eigen familie(naam).

De cursus bestaat uit vier lessen op dinsdagavonden - 8 oktober, 22 oktober, 5 november en 19 november - van 18.30 tot 20.45 uur. Er is plaats voor maximaal 12 personen. De kosten voor deelname bedragen voor de gehele cursus € 80,00 of  € 30,00 per aparte les. De docent is Sytske Visscher, medewerkster Onderzoek en Inlichtingen bij het CBG. Opgeven voor 20 september via

Please login or register to see this link.

bron

Please login or register to see this link.

zie ook

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Member Group

Vanaf 14 januari geeft het CBG weer een cursus Aldfaer voor beginners.

Wegens tijdgebrek hou ik het hier even bij een link

Please login or register to see this link.

Binnenkort zal ik dit topic weer opschonen.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • Member Group

Het CBG biedt vanaf september 2014 weer een cursus voor het gebruik van het programma Aldfaer. In drie cursusdagen worden verschillende aspecten van Aldfaer behandeld. De verschillende cursusdagen kunt  u ook afzonderlijk volgen.

De cursus wordt gegeven op dinsdagen bij het CBG in Den Haag. Cursusdagen zijn afzonderlijk bij te wonen. Opgeven uiterlijk 2 weken voor de verschillende cursusdagen.

Data:

dag 1 op 9 september 2014 

dag 2 op 7 oktober 2014 

dag 3 op 11 november 2014 

Tijden: 10.00 – 16.00 uur.

Aantal deelnemers: Maximaal 10 personen.

Kosten: € 70,00 per cursusdag. Kosten te voldoen na ontvangst van een factuur. Kosten zijn inclusief koffie en thee, exclusief lunch.

Uitgebreide informatie kunt u vinden op

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...