Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Nieuws van Tresoar uit Friesland


Maikel Galama

Recommended Posts

  • Member Group
Maikel Galama

Hoi allemaal,

ik kreeg van Tresoar via mijn e-mail diverse nieuwtjes, of de link werkt weet ik niet maar ik ga het proberen.

De link werkt dus niet !

Groetjes, Maikel

Onderstaande stond er o.a. in:

24-11-2010:

Bart Pander (docent biologie aan het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden) vertelt over het belang van moderne DNA-technieken voor de genealogie en over de evolutie van de mens. Er zijn diverse technieken die een rol spelen. Er zijn ook tegenwoordig nog beperkingen. Zo kunnen bijvoorbeeld eeneiige tweelingbroers niet van elkaar onderscheiden worden met de bestaande technieken.

Aly van der Mark (schrijfster en voorheen omroepster bij Omrop Fryslân) deed onderzoek naar haar familiegeschiedenis en vond verrassende zaken over de vergeten tuinontwerper Gerrit Vlaskamp, misschien wel belangrijker als Roodbaard. Dit jaar verscheen haar boek Fan roazen en framboazewyn. It ferhaal fan in tún.

Beide lezingen worden gratis aangeboden in het kader van de leesbevorderingsactie ‘Fryslân Lêst Syn Toppers’, waarin vanaf november de roman De smearlappen van Anne Wadman centraal staat. Genealogie is in de roman een belangrijk motief.

Plaats: Tresoar, Leeuwarden. Toegang gratis. Begintijd: 19.30 uur.

Meer informatie op www.flst.nl

16-11-2010:

‘Smallingerland op de kaart’, dat is de titel van een nieuw boek over Smallingerland en (historische) kaarten.

De eerste twee exemplaren van het boek worden op 16-11 overhandigd aan Gedeputeerde Jannewietske de Vries en wethouder Nieske Ketelaar.

Twee sprekers - Martha Kist van Tresoar en Klaas Tulp (kaartenexpert en –verzamelaar) - zullen de aanwezigen door een aantal interessante onderwerpen uit het boek leiden. Het zal de bezoeker verrassen te horen wat er allemaal op de kaart staat!

Op de thema-avond is het boek te koop voor € 16,50.

De avond wordt gehouden in het Karmelklooster, Burgemeester Wuiteweg 163 in Drachten.

Aanvang 20.00 uur; toegang gratis.

16-11-2010:

Het kloostergebouw bouwhistorisch bekeken

Dit jaar is het 425 jaar geleden dat de universiteit van Franeker werd geopend. Het gebouw waarin de universiteit destijds werd ondergebracht, maakte deel uit van een Kruisherenklooster. Dat was toen al meer dan 100 jaar oud. In het kader van de opleiding Bouwhistorie en Restauratie aan de Hogeschool van Utrecht hebben Jacob Schiphof en Christiaan Velvis dit kloostergebouw bouwhistorisch onderzocht en beschreven.

Bovenstaande is het onderwerp van een lezing, georganiseerd door de Vrienden van Tresoar.

De spreker is Jacob Schiphof.

De avond begint om 20.00 uur en gratis toegankelijk. Ook belangstellenden die geen Vriend van Tresoar zijn, zijn van harte welkom.

1-11-2010:

De Waddenzee in zijn huidige vorm ontstond bij de Allerheiligenvloed in 1170. Toen brak het Marsdiep door, en bij opvolgende stormvloeden in 1196, 1219 en later in de dertiende eeuw werd het Waddengebied steeds groter. De Waddenzee is dus ongeveer zo oud als de Dom van Utrecht, die vanaf 1254 werd gebouwd.

Het is niet zo moeilijk je voor te stellen wat we zouden bedoelen met een duurzame Dom van Utrecht: houden zoals hij is, noodzakelijke restauraties uitvoeren, liefst met originele materialen, zodat ook toekomstige generaties ervan kunnen genieten.

Maar wat moeten we ons voorstellen bij een duurzame Waddenzee? Moet de Waddenzee behouden blijven zoals hij is? En hoe moet hij er dan uitzien? Zoals hij er uitziet bij eb? Of zoals hij is bij vloed?

Deze en andere vragen komen aan bod in de lezing van Prof. Salomon Kroonenberg, emeritus hoogleraar Toegepaste Geologie aan de Technische Universiteit Delft.

De lezing van Prof. Kroonenberg getiteld ‘Het waddengebied in tijd en ruimte’, is van 20.00 tot 21.30 uur in de Kanselarij (Fries Museum), Turfmarkt 11, 8911 KS, Leeuwarden.

Bert Looper van Tresoar is de moderator van de avond. Toegang tot de lezing is gratis.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...