Spring naar bijdragen
Petra

Amsterdamse dienstmeid Sibbelee

Recommended Posts

Petra

Dit is een speculatieve vraag -- zijn er Amsterdam-specialisten onder ons?

Ik zoek een Amsterdamse dienstbode, van wie ik de achternaam ken: Sibbelee. In haar voorletters is geknoeid, er kan P.O. staan, of P.C., of P.G., of misschien ook wel iets heel anders...

Zij heeft wat details over zichzelf opgeschreven in een boekje uit het jaar 1776, dat betrekking heeft op teksten, gebruikt bij de kerkdiensten in de Hervormde Gemeente te Amsterdam. Het is natuurlijk goed mogelijk, dat zij dit boekje wat later heeft gekregen en dat de notities pas uit 1780 of 1785 dateren. Toen zij ze opschreef, was zij 23 jaar oud en ongehuwd.

Haar werkgever was een zeekapitein, die op de vaart was en drie jaar zou wegblijven. Het adres was: Prinsengracht, tussen de Amstel en Utrechtse straat.

 

Voor mij moet dit wel een aardigheidje blijven (het boek is ook niet van mij), dus ik reis er niet voor naar het Amsterdams archief. In de doopregisters en de ondertrouwregisters vond ik haar niet (ik zocht met jokers). De andere on-line bronnen lijken vooral de 19e eeuw te beslaan. Een paar suggesties die ik al aangereikt kreeg: zijn er uit de tweede helft van de 18e eeuw adreslijsten? Dienstbodenregisters? Hoe vind je wie er woonde aan dat deel van de Prinsengracht ca. 1780, en zou daar een zeekapitein te identificeren zijn?

 

Petra.

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Kèren

Hallo Petra,

 

Zover ik weet zijn er geen dienstbodenregisters uit de 18e eeuw bekend in Amsterdam.  Adreslijsten durf ik niet te zeggen.

Wat je kan doen is online zoeken in de inventarissen, en je kan dan desnoods digitalisering aanvragen. Dat duurt een poos, als je geen geduld  ;D hebt, dan wil ik te zijnertijd wel voor je kijken in het SAA zelf. Ik ga eens in de zoveel tijd, als mijn lijstje weer voldoende heeft om er een dagje rond te brengen. 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Petra

Kèren, ik zag dit nu pas (kreeg geen bericht dat er iets geplaatst was). 

Ik ga het proberen, dat on-line zoeken!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
sadminF

Hallo Petra, 

 

Is het mogelijk dat de notifcatie e-mail in de spamfolder terecht is gekomen?

Ik hoor wel meer dat forumleden geen bericht ontvangen. Ik heb gecheckt, maar de vinkjes staat wel op de juiste plekken aangevinkt.

Ik hoor het graag.

 

Met een genealogische groet, sadminF

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Petra

Beste sadminF,

Ik heb in principe geen spamfilter... alle rotzooi die verspreid wordt krijg ik, al dan niet met waarschuwing (dat dan weer wel), in mijn gewone mailbox. Geen idee waarom ik hiervan geen bericht krijg, dus. Maar ook de uwe arriveerde niet -- ik moest zelf het forum aanklikken.

Kèren, ik ben dit weekend weg: dus nog geen tijd m.b.t. dat on-line zoeken. Heb het even uitgeprobeerd en hoop dat ik het goed deed... er kwamen hartstikke veel vermeldingen van de naam binnen, maar of die juffrouw ertussen zit??

Petra.

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
sadminF

Beste Petra,

Excuses voor de late reactie. Ik kreeg wél een melding maar door drukte vergeten te reageren. 

Ik ga de maker van de software erop aanspreken om te zien hoe dit kan. 

Succes met het vinden van de dienstbode!

Met een genealogische groet, sadminF - beheerder 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om commentaar te plaatsen

Je moet lid zijn om commentaar achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan voor onze forum. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

×