Spring naar bijdragen
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Expositie over Joods verleden in Museum Maarssen


Ludmilla

Recommended Posts

  • Forumleden Groep

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Grolman schilderde het interieur van de synagoge in Maarssen-1900

Het waren vooral rijke Portugese Joden die in de zeventiende eeuw naar de Vechtstreek kwamen. Over hen én hun nazaten gaat een nieuwe expositie in het Museum Maarssen. Een aantal sporen uit het verleden worden belicht, zoals de zeldzame sjabbatspaal langs de Vecht. Voor Joden was het op grond van de Talmoed verboden buiten een afgesloten gebied op de sjabbat goederen te dragen. De sjabbatspaal geeft de grens van dat gebied aan. Veel palen zijn weggehaald. Amsterdam heeft er nog één en Maarssen twee.

Het Joods verleden van de Vechtstreek is relatief onbekend. Rijke Portugeze Joden vestigden zich na 1650 vanuit Amsterdam in de provincie. Ze wonen op de buitenplaatsen of zoeken nieuwe middelen van bestaan. Begin 1700 komen gevluchte, verarmde en vervolgde Hoogduitse Joden uit Oost-Europa in de Vechtstreek wonen. Zij oefenen ondanks tegenwerking van de christelijke kerkenraad hun geloof uit, eerst vanuit huissynagogen, later vanuit synagogen in Maarssen, Maarsseveen, Vreeland en Weesp. De eerste synagoge van Utrecht staat in de Breedstraat in Maarssen. Als Joden in 1796 volledige burgerrechten krijgen en vanaf 1798 ook in de stad Utrecht mogen wonen, vertrekken veel Joden naar de stad.

Door de economische recessie tijdens de Franse Tijd in de 18e eeuw verarmen de Portugese Joden en keren terug naar Amsterdam. In 1836 wordt hun synagoge publiekelijk verkocht en afgebroken.

De tentoonstelling brengt het Joodse verleden tot leven met voorwerpen uit de synagoge en geloofsriten, landkaarten, een imposant schilderij van de bankier Francisco Lopes Suasso uit een oud, vermogend Sefardisch geslacht en met een geschiedschrijving van de Joodse Geschiedenis.

Het Museum Maarssen zit aan de Diependaalsedijk 19 b in het voormalige Silversteyn dat in 1774 werd verbouwd tot koetshuis van buitenplaats Goudenstein. Het museum toont de geschiedenis van Maarssen én de Vechtsreek, onder meer in een semipermanente expositie over de buitenplaatsen.

De tentoonstelling is tot en met 29 december 2010, op woensdag, zaterdag en zondag tussen 13 en 16 uur te bezoeken.

bron Utrechts Nieuwsblad

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Leuk, Ludmilla daar ga ik zeker heen.

Wij gaan in november naar een vriend in de buurt, kunnen we meteen ook het museum bezoeken.

Die palen voor het binnen een gebied dragen van spullen op Sjabbat heet trouwens "Eroev" of "Eruv". In Amsterdam is deze sinds een paar jaar weer in gebruik, lees daarover op:

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Bedankt voor de tip!!

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumleden Groep

Er staan beperkte openingstijden genoemd voor deze tentoonstelling. Als er tijd over is:

Vlakbij ligt in Tienhoven het "Jodenbosje" een oude begraafplaats; in 2004 waren er plannen om het te restaureren, ik weet niet hoe het daar mee staat.

Een fraaie tekst vond ik hier

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

en ook hier staat daarover geschreven

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Klik in die tekst ook even op het woordje begraafplaats.

Een oudere Joodse Begraafplaats in de buurt is Ouderkerk a/d Amstel, eveneens in restauratie, zie

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Meld je aan om ecommentaar te plaatsen

Je kunt commentaar achterlaten als je bent aangemeld



Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...