Spring naar bijdragen
RichardK

De handel verziekt onze hobby

Recommended Posts

RichardK

Wat ik zag langskomen op internet: een tekstje over de populairste genealogische websites ter wereld,

http://www.genealogyintime.com/articles/top-100-genealogy-websites-of-2014-page06.html

Met daar de vaststelling dat 55 van de 100 sites betaald zijn. Die 55 trekken ook nog eens 63 procent van alle verkeer naar zich toe. Gelukkig is het een Amerikaans lijstje, wat het beeld ten opzichte van Nederland hopelijk een beetje vertekend.

Je moet er toch niet aan denken dat de commercie zich meester gaat maken van de hele genealogie?

Ook wordt langs deze weg pijnlijk duidelijk hoe het commerciële monster zich via allerlei tunnels en schaduwwebsites toegang wil verschaffen tot de portemonnee van de stamboomonderzoeker. Zie voor een overzicht deze pagina:

http://www.genealogyintime.com/articles/top-100-genealogy-websites-of-2014-page07.html

Groeten van Richard

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Wim

Dit commerciele monster is inderdaad bezig te infiltreren in onze hobby en is al ver gevorderd ook. Daar zijn de genealogen vaak zelf debet aan want als er geen vraag is zal er ook geen aanbod zijn. Met name in Amerika heb ik ondervonden bij familieleden daar, dat het de gewoonte is hun stamboom gegevens vast te leggen bij dergelijke commerciele sites en tegen betaling kunnen familieleden daar dan de info vanaf halen. Met de aangeboden info gaan deze commerciele mensen dan aan de slag wat niet blijft bij de aangeboden stamboom info. Maar daarmee vertel ik niets nieuws denk ik.

Zien we ook niet dat steeds meer Nederlandse niet commerciele sites gaan samenwerken met dergelijke Amerikaanse sites om daarmee al onze zorgvuldig afgeschermde stambomen, foto's en andere info in de uitverkoop te doen zonder uw toestemming.

Een ander voorbeeld zijn de sociale media want alles moet tegenwoordig via twitter, facebook en hoe het allemaal mag heten en daar wordt dan zoveel opgezet en openbaar gemaakt, dat de commercie een helpende hand wordt geboden.

Dan wordt mij gezegd dat ik niet anno 2014 ben, maar dat ben ik juist wel want ik zie al deze gevaren van gegevens opslag via de social media, clouds etc. en zelfs emails zijn al lang niet meer prive en worden opgeslagen en uitgeplozen op basis van trefwoorden. Als we de nieuwsberichten en actualiteiten TV programma's van de laatste tijd daarover lezen en zien dan zou iedereen dit al kunnen weten. De vraag is hoe we met dit alles om gaan en dat blijft onze keuze gelukkig.

Met vriendelijke groet,

Wim

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
sadminF

Beste Wim en Richard,

Het is een voldongen feit, de populariteit van stamboomonderzoek is explosief gestegen, waardoor vercommercialisering  niet meer tegen is te houden. Wel een kanttekening, er zijn partijen die geld vragen om de kosten te drukken.

Misschien een kleine troost, het StamboomVragenForum zal altijd een niet-commerciële site blijven.

Daar waar (financieel) mogelijk zal SVF een abonnement nemen op betaalde sites zodat forumleden voor een enkele vraag bij ons terecht kunnen.

Dat hebben we al voor de ancestry site sinds de oprichting en we nemen het ook voor www zodra die overgaan op betalen voor de content.

Met een genealogische groet,

sadminF

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
tulpenkas

Wel een kanttekening, er zijn partijen die geld vragen om de kosten te drukken.

Ik heb van de week een boze mail gestuurd naar Militieregisters... Zij vragen voor bankoverschrijving een bedrag van EUR 7,50 (ik had maar 3 kopietjes nodig). Ik kreeg als antwoord dat hun systeem duur was en dat ze dit bedrag vragen om .....de kosten te drukken.... 

"Ikzelf ben geen vrijwilliger maar ontvang een salaris voor het beantwoorden van uw mail" zoals ik letterlijk via mail te horen kreeg. Het beantwoorden van een mailtje is ook duur dus we vragen voor overschrijvingen gewoon wat meer :-\

Waar ik kwaad om wordt is dat ze doen alsof het voor de bank is. Misleidend en arrogant. Daarnaast wordt het wel een dure grap voor 3 kopietjes.  -00

Mvg

Jacqueline

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Archie

@ Wim

Geef in google maar de titel in van deze rubriek ( tussen "") en zie het resultaat!!

Een gedeelte ervan staat in de bijgevoegde afbeelding.

post-612-1407070208,3727_thumb.jpg

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om commentaar te plaatsen

Je moet lid zijn om commentaar achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan voor onze forum. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

×