Spring naar bijdragen
Peter Miebies

Vraag over Naamlijsten/Regeringsalmanak

Recommended Posts

Peter Miebies

Ik heb het over de Naamlijsten der Europesche Inwoners van Nederlandsch Indië, zoals die worden weergegeven op de bekende DVD met de Regerings Almanak vanaf 1815.

Daar waar in de Naamlijsten de aangiften van geboorten genoemd worden, b.v. in de uitgave van 1865, is er voor de plaats Samarang eerst een opgave van de geboorten van okt. 1863 t/m sept. 1864. Daarna volgen nog twee lijsten genaamd 1ste en 2de Bij-Register. Daarin geboorten uit een groot aantal jaren waaronder ook 1863 en 1864.

Mijn vraag is wat de betekenis van die bij-registers is. Waarom werd men daarin genoemd en niet in de "hoofdlijst"?

Gr.

Peter

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Bart

Mijn antwoord is niet gebaseerd op weten, maar ik denk dat de bijregisters gebruikt werden voor de buitengewesten van de gemeenten. Grote plaatsen hebben ook meer bijregisters dan een minder grote plaats.

In deze bijlage geen verklaring van het bijregister, maar geeft wel een aardig idee over het tot stand komen ed.

http://www.arik.nl/pdfs/RA_Historie.pdf

met vriendelijke groet, Bart

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites
Peter Miebies

Bart,

bedankt voor je reactie. Het zou misschien kunnen. N.a.v. je opmerking heb ik de Naamlijst van 1865 nog eens wat nader bekeken.

Op de eerste plaats valt op dat de diverse lijsten geografisch georganiseerd zijn (en niet alfabetisch o.i.d.). Eerst wordt, bv. bij de Inwoners, de hoofdplaats genoemd en daarna de buitengewesten. De term 'bij-registers' komt daar niet voor.

Vervolgens zie ik dat bij de Aangiften van Geboorten van bv. Batavia een buitengewest (Zuid- en Oosterkwartier der Ommelanden van Batavia [Meester Cornelis]) expliciet genoemd wordt.

Maar het voorbeeld van Semarang is nog beter omdat daar zowel buitengewesten (Salatiga enz.) als 2 bij-afdelingen genoemd worden.

Ook bij de Overledenen komt dit laatste voor (Batavia).

Bij de Overledenen van Semarang eerst de opgave van Semarang zelf (ruim 5 blz.), dan de 3e (!) bij-afdeling (6,5 blz.) en vervolgens de 2e (<0,5 blz.)

Bij het laatste voorbeeld (Semarang) rijst natuurlijk de vraag waar de 1e bij-afdeling gebleven is. Ook waarom de 3e bij-afdeling langer is dan die van (veel grotere) hoofdplaats?

Het lijkt er dus op dat de term bij de naamlijsten (=bevolkingsregister) niet voorkomt en bij de typische burgerlijke stand-gegevens wel.

Samenvattend zou ik willen zeggen dat je misschien wel een punt hebt maar ook dat er waarschijnlijk nog wel een andere betekenis is.

In ieder geval houd ik mij aanbevolen voor verdere suggesties.

Gr.

Peter

Deel dit bericht


Link naar bericht
Deel via andere websites

Maak een account aan of meld je aan om commentaar te plaatsen

Je moet lid zijn om commentaar achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan voor onze forum. Het is makkelijk!

Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.

Nu aanmelden

×