Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Ancestry.com werkt samen met FamilySearch.org


RichardK

Recommended Posts

  • Member Group

De twee partijen hebben elkaar gevonden, zo zeggen ze, en dat moet resulteren in een hoeveelheid van meer dan 1 miljard scans die de komende 5 jaar op internet worden gezet. "We scannen documenten van over de hele wereld", zo schrijven de twee in een persbericht.

Mooi nieuws, natuurlijk. Alleen zit er wel een addertje onder het gras. Zoals de naam al zegt is Ancestry.com ( com is de afkorting van commercial ofwel commercieel in het Nederlands) een partij die geld wil verdienen met het plaatsen van genealogische informatie op internet.

FamilySearch heeft een heel andere insteek, die partij  wil de gegevens gratis beschikbaar stellen. Het staat letterlijk in de aankondiging: "FamilySearch will continue to make our records available to the public for free. It remains our commitment to make as many genealogical records and resources available at no cost."

Er kan dus een probleem ontstaan, wanneer de ene partner geld vraagt voor een bepaald document, terwijl de ander dat gratis wil weggeven.

De hele aankondiging staat op het blog van FamilySearch, zie:

Please login or register to see this link.

Groeten van Richard

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

Kan wiewaswie zijn doel bereiken door FamilySearch op zwart te zetten of te laten betalen voor het beschikbaar stellen van de originele documenten.

Samen met de ontwikkelingen als Bergen op Zoom kan onze hobby nog wel eens een dure hobby gaan worden.

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

In hun blog verwijzen ze naar extra

Please login or register to see this link.

Hier wordt nog eens extra benadrukt dat scans van FS zonder kosten beschikbaar zullen zijn

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Member Group

Omdat er toch wat onduidelijkheden zijn omtrent mogelijke kosten om gegevens te kunnen inzien, heb ik voor SVF gebruik gemaakt van ons goede contact met Jean Huysmans,

Field Relations Manager FamilySearch, Benelux & Polen

Hieronder zijn uitleg, met dank

Beste Ludmilla,

Het is correct dat Ancestry een ‘commercieel bedrijf’ is, maar het is ook een feit dat FamilySearch een ‘non-profit organization’ is en blijft met als doel ‘more records faster for free to more people’.

Het ideaal onderhandelingsresultaat dat Ancestry beoogt is om exculsieve rechten te krijgen op indexen en beeldjes, tenminste voor een aantal jaren. Maar daar zij ook beseffen dat ze in een niet-ideale wereld leven hebben zij vooral in de laatste jaren allerlei varianten gecreëerd op hun standaard-overeenkomst.

Dank zij onze overeenkomst met Ancestry zullen er miljoenen meer beeldjes op onze website ‘gratis’ verschijnen, die anders nooit konden gepubliceerd worden. Wij zullen Ancestry beeldjes geven die zij zullen indexeren. De beeldjes blijven sowieso ‘gratis’ toegankelijk op onze website. De indexen daarentegen kunnen voor een bepaalde tijd exclusief toebehoren aan Ancestry. En via de indexen regenereren zij inkomsten. Als je op hun website een bepaalde naam invoert in hun zoekprogramma, krijg je bv. een 10-tal mogelijke hits. Om de details te kunnen zien van deze hits zul je moeten betalen. Als je dat gedaan hebt, kan je vanuit de gekozen en betaalde hit rechtstreeks gelinkt worden naar het beeldje op hun en/of onze website. Sommige mensen zullen kiezen voor een bezoekje aan Ancestry (ook al is het betalend) om aldus sneller (via de index) tot de gewenste akte te komen; anderen zullen verkiezen om de beeldjes op FamilySearch te doorzoeken ook al duurt dat dan wat langer.

Conclusie van het verhaal: dank zij de samenwerking zullen er méér beeldjes op FamilySearch vrij toegankelijk worden, en voorzeker zal er NOOIT betaald moeten worden voor het zien van beeldjes die  op FamilySearch beschikbaar zijn voor het publiek.

Van harte,

Jean

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

De uitleg over de constructie tussen Ancestry.com en FamilySearch.org is een beetje ingewikkeld, vind ik. Omdat een plaatje meer zegt dan 1000 woorden heb ik geprobeerd om zo'n plaatje te maken.

Bovenaan staan de twee partijen A en B, in de huidige situatie, elk met eigen scans en (beperkt aantal) indexen.

Daaronder (onder het blauwe lijntje) de situatie die ontstaat nadat de samenwerking is gesloten. Beide partijen krijgen van elkaar extra informatie, bestaande uit scans en indexen. Daar profiteren we allemaal van.

Extra indexen worden gemaakt door partijen D en E, als voorbeeld. Die indexen kunnen terecht komen bij A, waarvoor vrijwel zeker betaald zal worden.

Er is ook nog een omweg, waarbij een tussenpersoon © zorgt voor het overhevelen van de indexen naar A.

Dat blijft een zekere tijd doorgaan, tot het contract tussen A en B afloopt. In de tussentijd zal voor het bekijken van scans bij A betaald moeten worden, terwijl ze bij B gratis zijn. De enige beperking is, dat B bepaalde indexen niet heeft en dat er dus handmatig gezocht moet worden. Maar aan de andere kant: voor B wordt ook het nodige geïndexeerd, denk aan Genver, en dat heeft A dan weer niet.

Duidelijk? Zo niet, laat dan maar horen.

Groeten van Richard

PS Update, bij VeleHanden had de letter E moeten staan <bloos>

Please login or register to see this attachment.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...