Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

BHIC zet 22.000 resoluties Raad van State online


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft maandag 22.000 resoluties van de Raad van State online gezet. Het gaat om resoluties uit de periode 1629-1713. De doorzoekbaarheid van deze bron is te danken aan archiefonderzoeker Henk Beijers, die vaak in de studiezaal van het BHIC te vinden is om interessante archieven voor het publiek toegankelijk te maken.

De Raad van State was tijdens de Republiek het uitvoerend orgaan van de Staten-Generaal.

Alle besluiten die op de zittingen van de Raad van State werden genomen, werden vastgelegd in resoluties. Het BHIC in Den Bosch beschikt over een bijna complete serie in het net geschreven resoluties van de Raad van State (1584-1795).

Vanaf nu zijn op de website van het informatiecentrum samenvattingen van de resoluties over de jaren 1629-1713 te doorzoeken. Het gaat daarbij om een selectie, namelijk alleen om resoluties die de Meierij van 's-Hertogenbosch betreffen. Over de jaren 1704-1713 is wel een eenvoudige index op persoons-, plaats- en zaaknamen te doorzoeken die álle resoluties betreft, dus níet alleen resoluties die de Meierij betreffen.

Het BHIC:

De resolutieboeken van de Raad van State vormen een rijke bron voor onderzoekers. Ze geven veel informatie over bijvoorbeeld alle vestingsteden met forten en schansen in den lande van noord naar zuid van Bourtange naar Sluis in Zeeuws-Vlaanderen, militaire functionarissen van soldaat tot generaal, ingenieurs, aannemers en opzichters van vestingwerken, kerkelijke functionarissen als predikanten en roomse geestelijken uit die periode en rekesten van regenten van afzonderlijke plaatsen.
Daarnaast is er onder meer informatie in te vinden over buitenlandse betrekkingen en activiteiten van rentmeesters van geestelijke goederen of rentmeesters van bepaalde geestelijke instellingen als gasthuizen.

Genealogen en andere belangstellenden kunnen de korte samenvattingen van de resoluties over de jaren 1629 -1713 doorzoeken via

Please login or register to see this link.

(klik daarna rechts op het scherm op ‘Raad van State’).

bron

Please login or register to see this link.

en

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...