Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Familieadvertenties CBG nader ontsloten


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

De CBG-collectie Familieadvertenties tot 1970 wordt momenteel nader ontsloten op persoon, datum en plaats, inclusief eventuele huwelijkspartner en/of moedersnaam. Dit enorme project is inmiddels gevorderd tot en met de letter G. Dit houdt in dat bij zoeken via de Centrale catalogus op de website van het CBG (openingspagina rechtsboven) in de resultatenlijst de nieuwe metagegevens bij de resultaten worden getoond. Dit stelt de zoeker in staat om met grote mate van waarschijnlijkheid vast te stellen of de gezochte persoon er bij zit. In geval van grote namen zoals Boer en (straks) Jansen hoeft een onderzoeker dan veel minder te bladeren. Het leidt er tevens toe dat nu bij het zoeken op een bepaalde achternaam ook resultaten worden gevonden in advertenties van andere naamdragers. De aldus gevonden advertenties kunnen als gebruikelijk worden geraadpleegd in de Digitale Studiezaal in ruil voor betaalde eenheden. (Vrienden CBG beschikken jaarlijks over 500 gratis eenheden). [Voor 40 euro koopt u ca 800 eenheden]

Aan deze nadere ontsluiting wordt al lange tijd gewerkt. De resultaten komen nu na aanvullende controles en nabewerkingen in batches beschikbaar. De nadere indexering van de collectie Familieadvertenties tot 1970 is nu beschikbaar voor de hoofdnamen met de letters A t/m G. In totaal betreft het 1,46 miljoen persoonsvermeldingen. Komende maanden zullen met regelmaat aanvullende indexeringen beschikbaar komen. Steeds enkele letters. Deze nadere ontsluiting op de collectie Familieadvertenties tot 1970 zal naar verwachting in 2013 worden afgerond en dan in totaal goed zijn voor ca. 4 miljoen persoonsvermeldingen. Daarna zullen de komende jaren de collecties familieadvertenties van ná 1970 op dezelfde manier nader worden ontsloten met hulp van onze toegewijde vrijwilligers. Dit zal dan leiden tot naar schatting nog eens méér dan 10 miljoen extra persoonsvermeldingen. 

Later dit jaar zullen de indexgegevens van de familieadvertenties ook worden toegevoegd aan WieWasWie, waardoor het mogelijk zal worden om op twee namen te zoeken. [In het

Please login or register to see this link.

kwam dat ook aan de orde]

zie verder Bron

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • Member Group

De CBG-collectie Familieadvertenties tot 1970 is nu nader ontsloten voor de familienamen beginnend met de letters J, K en L. De indexgegevens zijn toegevoegd aan de Centrale catalogus op de website van het CBG (openingspagina rechtsboven). In de resultatenlijst worden de nieuwe metagegevens bij de zoekresultaten getoond. Vanuit de zoekresultaten kan worden doorgeklikt naar de Digitale Studiezaal, waar scans van de advertenties kunnen worden geraadpleegd.

De nadere ontsluiting betreft de volledige naam, datum en plaats en eventuele huwelijkspartner en/of moedersnaam. In totaal zijn de gegevens van meer dan 700.000 personen beschikbaar gekomen: 127.300 voor de letter J, meer dan 354.500 voor de letter K en 221.750 voor de letter L. In totaal zijn via de index op de familieadvertenties nu de gegevens van méér dan 10 miljoen personen te doorzoeken.

In de loop van juni zal weer een batch met indexgegevens worden toegevoegd aan de catalogus. Door maandelijks een aantal letters toe te voegen zal deze nadere ontsluiting op de collectie Familieadvertenties tot 1970 naar verwachting in 2013 worden afgerond en dan in totaal goed zijn voor meer dan 20 miljoen persoonsvermeldingen.

bron CBG

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

Allemaal heel mooi, maar als je 5727 treffers hebt op een naam en ze worden dan in blokjes van 50 stuks op het scherm gezet...

Niet zo handig

Groeten van Richard

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • Member Group

Bij het CBG zijn mensen bezig om de familieadvertenties nader te ontsluiten. inmiddels is dat proces aangeland bij de letter U, staat op de website:

Please login or register to see this link.

Zo'n ontsluiting scheelt aanmerkelijk in het zoeken. Stel, je hebt een voorvader die Bakker heet. Daar zijn er veel, heel veel van. Maar deze is getrouwd met een mevrouw met een zeldzame naam. Door de ontsluiting (namen van partners worden ook genoemd) is de betreffende Bakker makkelijker te vinden.

Alleen mensen die bijvoorbneeld zoeken naar een De Vries, zullen nog wat geduld moeten hebben, de V komt straks aan de beurt.

Groeten van Richard

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...