Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Atlas de Wit, de 'Google Earth' van de Gouden Eeuw


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft een facsimile laten maken van de Atlas de Wit, een beroemde historische atlas uit 1698 met 151 stadsplattegronden, stadsgezichten en prenten uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. De moderne uitgave van de zeventiende-eeuwse stedenatlas is deze week verschenen bij uitgeverij Lannoo

Voor de atlas, die dinsdag officieel is gepresenteerd, moet bijna honderd euro neergelegd worden maar voor dat geld krijgt men wel een zeer bijzonder boek met een afmeting van maar liefst 35,5 bij 53,5 centimeter.

De originele atlas werd eind zeventiende eeuw uitgegeven door cartograaf en graveur Frederick de Wit (1630-1706). De lange titel van het werk luidde Theatrum ichnographicum omnium urbium et præcipuorum oppidorum Belgicarum XVII Provinciarum peraccurate delineatarum (Perfecte aftekeningen der steden van de XVII Nederlandsche Provincien in platte gronden).

De zogenaamde stedenatlas bevat plattegronden van belangrijke steden uit die tijd. Frederick de Wit maakte onder meer gebruik van kaarten van Joan Blaeu en Johannes Janssonius die hij, als hij dat nodig achtte, zo nu en dan ook verbeterde. Soms liet hij ook een geheel nieuwe plaat maken, zoals voor Leiden.

De Wit gaf het werk twee keer uit. De eerste editie verscheen rond 1698.

In oktober 2010 verwierf de KB een van de vijf bekende exemplaren van het stedenboek. De bibliotheek liet een facsimile van het werk maken, op ware grootte en met een nieuwe inleiding en gedetailleerde beschrijving per kaart. Die moderne editie van de zeventiende-eeuwse stedenatlas is nu dus verschenen bij uitgeverij Lannoo.

bron

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

Oei, dat is dus zo'n boek dat je aantreft op de leestafel in de wachtkamer van een of andere dure specialist. Maar gelukkig heeft de KB ook kaarten van De Wit gewoon op de eigen website staan, inclusief een knop om de kaarten sterk uit te vergroten.

Zie:

Please login or register to see this link.

Groeten van Richard

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...