Jump to content

Wijkindeling Utrecht 1900-1910


Guest Andries Koornstra

Recommended Posts

Guest Andries Koornstra

Hallo allemaal.

Ik zit al een tijdje met de bevolkingsregisters van Utrecht te stoeien. Ik zal even uit de doeken doen waar het om gaat.

Marten Foekes Gorter is tot 9 mei 1895 bakker aan de Meerweg in het Friese Balk. Hij vertrekt dan met zijn vrouw, Tjitsche Oldendorp, en drie ongehuwde dochters, Tietje (geboren Balk 1865), Hieke (1870) en Sijke Anna (1873) Gorter, naar Utrecht (de stad). Na een enorme hoeveelheid uitzoekerij, ben ik erachter gekomen dat ze tot 5 augustus 1895 op de Predikheerenstraat 20bis woonden, verhuisden naar de Griftstraat 50 (later 83), en daarna op 4 juli 1896 naar Griftstraat 76 (later 57). Als de nummering niet meer is gewijzigd hadden ze een bakkerij op het hoekje met de Goedestraat, waar nu (ten tijde van Google-earth in elk geval) Dolf van Meerten een fietsenwinkel heeft.

En daar zitten ze in 1900 nog. En toen is de stad opnieuw in wijken verdeeld. Genver geeft er 6, genummerd 1 t/m 6. Ik heb nummer 4 bekeken en het idee gekregen dat binnen de wijk de bevolkingsregisters gerangschikt zijn op straat+huisnummer.

Voordat ik weer uren bezig ben uit te vogelen welk wijknummer de Griftstraat heeft: weet iemand dit toevallig?

groeten, Andries.

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

Foto van het pand Griftstraat 57, zie

Please login or register to see this link.

De Griftstraat lag tot 1898 in wijk I (letter I en geen cijfer 1) en behoort tot de huidige 

Please login or register to see this link.

en ligt buiten de stadsgracht.

Verder geeft HUA:

De sinds 1573 bestaande acht wijken en vier voorsteden werden in 1795 genummerd A-M (de letter J werd niet gebruikt). Iedere wijk was verdeeld in buurten. De huizen waren per wijk doorlopend genummerd. De wijken A-H bevonden zich binnen, de wijken I-M buiten de stadsgracht (zie tekening). Er bestonden wel straatnamen en deze zijn in de registers ook wel genoemd, maar hieraan was geen huisnummering gekoppeld.

In 1880 werd voor de huizen buiten de stadsgracht een nummering per straat ingevoerd; in 1890 ging dit ook gelden voor de huizen binnen de stadsgracht. De wijkindeling verloor toen het grootste deel van haar betekenis. Wel werden de wijkgrenzen aangepast. In 1890 werd de gemeente verdeeld in zes afdelingen, waarvan twee binnen en vier buiten de stadsbuitengracht. Afdeling 1 bestond uit de wijken A, F, G en H en afdeling 2 uit wijken B, C, D en E. De grens werd gevormd door de Oudegracht. Afdeling 3 lag tussen de Oosterspoorweg en de Vecht, afdeling 4 tussen de Vecht en de Leidsche Rijn, afdeling 5 tussen de Leidsche Rijn en de Kromme Rijn en afdeling 6 tussen de Kromme Rijn en de Oosterspoorweg. In 1898 werd de oude wijkindeling opgeheven en kregen de afdelingen de naam wijk.

Daarmee ligt de Griftstraat in Afdeling 6.

Please login or register to see this image.

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

En waarin specialiseerde bakker Gorter zich? Juist, Friesch roggebrood, zo blijkt uit een kleine advertentie in het Utrechts Nieuwsblad van 6 mei 1897. Te vinden via de site van het Utrechts Archief.

Please login or register to see this link.

Groeten van Richard

Link to comment
Share on other sites

Guest Andries Koornstra

Heel erg bedankt zowel Ludmilla als Richard,

@Richard: bij gebrek aan foto's van betrokkenen (tenzij er een wonder gebeurt) is het wel erg leuk deze advertentie te hebben. Vergeet de friesche beschuit, koek, platte koeken, enz. enz. niet. Héél mooi om te hebben, deze reclame-uiting!

@Ludmilla: het blijkt toch wijk 3 te zijn, maar omdat jouw antwoord wijk 1 en 2 uitsloten (binnen de singels), was ik bij mijn tweede zoekserie (eerst wijk 6, toen verder met 3) al uit de brand!

Mooi, mooi, zo kom ik steeds weer een flinke stap verder (helaas nu in mijn 1-tje)

groetjes, Andries.

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

oeps 

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_blush.gif" alt="B-4"> Afdeling 3, tussen de Oosterspoorweg en de Vecht ipv de Kromme Rijn

Bij het SVF hoef je nooit alleen te zoeken hoor, dus als je nog vragen hebt....

Link to comment
Share on other sites

Guest Andries Koornstra

Je hebt helemaal gelijk

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_smile.png" alt=":)" srcset="https://stamboomvragenforum.nl/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20"> En vergeet ook Genver niet, geweldig die bevolkingsregisters!!!

groetjes, Andries.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...