Spring naar bijdragen
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

NHA Cursus 'Weeskamer- en weeshuisarchieven'


Ludmilla

Recommended Posts

  • Forumleden Groep

Tijdens deze cursus behandelen we eerst de archieven van de weeskamers, daarna de archieven van de weeshuizen. Weeskamers en weeshuizen zijn twee zeer verschillende zaken. Verwar een weeskamer nooit met een weeshuis.

Een weeskamer is een gerechtelijk instituut dat de belangen van de wezen en de halfwezen behartigt. Vóór 1811 waren schout en schepenen of de burgemeesteren van een stad de oppervoogden van alle wezen in hun rechtsgebied. Uit hun midden kozen zij een aantal daartoe bekwame heren die tot taak hadden de weeskamer te besturen. Zij werden weesmeesters genoemd.

Een weeshuis was toen wat het nu nog is: een huis waarin ouderloze kinderen, of kinderen zonder zorg, worden gehuisvest, gevoed, gekleed en van waaruit hun opvoeding en scholing wordt verzorgd. Aan het hoofd van een weeshuis staan een weesvader en een weesmoeder. Het bestuur van een weeshuis was in handen van regenten en of regentessen, aangesteld door het stads- of dorpsbestuur, door de diaconie of de armenmeesters van een kerk.

cent: Agnes Dunselman

Data: donderdagmiddag 1, 8 en 15 november 2012 van 14.00 tot 15.30 uur

Kosten: 46,50 euro (37,00 euro*)

Aanmelden zie bron

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Meld je aan om ecommentaar te plaatsen

Je kunt commentaar achterlaten als je bent aangemeld



Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...