Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

KB stelt publiek belang boven privaat auteursrecht


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Bij het digitaliseren van drukwerk, heeft de Koninklijke Bibliotheek te maken met auteursrecht: tot 70 jaar na overlijden van de auteur, hebben de nabestaanden recht om publicaties tegen te gaan. Als de KB alle mogelijke rechthebbenden zou willen vinden, dan zou een met publiek geld betaalde fulltimer meer dan vijf jaar nodig hebben om iedereen op te sporen, nog afgezien van de tijd en de kosten voor het vragen van toestemming.

Daarom heeft men er voor gekozen om o.a. het Nieuwsblad voor den Boekhandel en Sport in Beeld en van Levende Talen tot het Advocatenblad online te plaatsen totdat een rechthebbende vraagt om het te verwijderen. Hierbij stelt de KB het publiek belang boven het privaat auteursrecht en dat is voor de onderzoeker goed nieuws.

Bron

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

Gelukkig durft de KB steeds meer, wat dit betreft. Een tijdje terug werd bijvoorbeeld het moedige besluit genomen om kranten en bladen uit de Tweede Wereldoorlog op internet te zetten. Niet alle inhoud is even fris, maar daaromheen staat informatie waar je best wat aan hebt. Je moet gewoon selectief lezen en de pagina dichtklikken als je misselijk wordt.

Bedenk ook: het is geen verplichting om die informatie te bekijken. Het is net als bij de collecties van het NIOD, ook daar kun je zaken aantreffen die niet echt prettig zijn om te lezen/zien. Ook daar heb je de mogelijkheid om het boek dicht te klappen, met als extra achtervang dat de medewerkers een perfect luisterend oor hebben als dat nodig is.

Groeten van Richard

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...