Jump to content

Archief van Tranen


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 werd op 17 augustus 1945 door Soekarno de onafhankelijke Republiek Indonesië uitgeroepen. De overlevenden van de jappenkampen, maar ook zij die niet geïnterneerd waren geweest, werden blootgesteld aan slachtpartijen van groepen van nationalistische Indonesische jongeren, die de onafhankelijkheid ondersteunden.

Deze periode, die de BERSIAP wordt genoemd, duurde van oktober 1945 tot mei 1947. Tijdens deze periode zijn met zekerheid 3.500 Indo-Europese Nederlanders op gruwelijke wijze vermoord. Meestal met kapmessen en bamboesperen, de zogenaamde bamboe-roentjings. Nog eens 4.000 Nederlandse vrouwen en kinderen kwamen in deze periode van vervolging en geweld om door honger, ziekte en uitputting. Een deel van hen in de zogenaamde Bersiap-kampen van de Indonesische nationalisten.

Tijdens de Bersiap zijn circa 16.000 Indo-Europese Nederlanders vermist, waaronder ook Chinezen met de Nederlandse nationaliteit. Hun lichamen zijn nooit teruggevonden.

Het Archief van Tranen is een tweedelige documentaire over een vergeten massamoord op Nederlanders in het voormalige Nederlands-Indië.

De basis voor het ‘Archief van Tranen’ is de ordner van wijlen Jack Boer, een voormalig KNIL -kapitein. Hij was degene die op 10 november 1945 2384 ten dode opgeschreven Nederlanders uit de Werfstraatgevangenis in Soerabaja bevrijdde. Pia van der Molen kreeg de ordner van zijn weduwe, Onne Boer, enkele jaren voor haar overlijden. Met het verzoek er iets mee te doen. “Het is inmiddels ‘mijn archief van tranen’ geworden. En een opdracht, met een hoofdletter geschrevenâ€, aldus Pia van der Molen.

De documenten uit de ordner zijn op 10 augustus 2012 tijdens een persconferentie in Den Haag integraal gepubliceerd op de website Archief van Tranen

Please login or register to see this link.

Beide afleveringen zijn

Please login or register to see this link.

te zien, Bevrijding zonder vrede (deel 1), De onschuld vermoord (deel2)

en vanaf oktober te koop op dvd

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...