Spring naar bijdragen
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Gelders Archief: gegevens Oudrechterlijke Archief Veluwe gedigitaliseerd


Ludmilla

Recommended Posts

  • Forumleden Groep

Het Gelders Archief heeft een groot deel van het Oud Rechterlijk Archief (ORA) Veluwe en Veluwezoom gedigitaliseerd en op internet geplaatst. Volgens de archiefinstelling gaat het om een rijke bron van historische gegevens voor genealogen, streek- en rechtshistorici.

Het ORA Veluwe en Veluwezoom heeft betrekking op een groot gebied in Gelderland: het landrostambt van Veluwe en richtersambt van Veluwezoom. Het landrostambt van Veluwe omvatte tien scholtambten (bestuurlijke gebieden): Ede, Barneveld, Nijkerk, Putten, Ermelo, Doornspijk, Heerde, Epe, Apeldoorn en Voorst. Het richtersambt van Veluwezoom omvatte de scholtambten Rheden, Brummen en Renkum.

De gerechten deden uitspraken in burgerlijke, vrijwillige en voogdijzaken.

Vrijwillige rechtspraak heeft betrekking op zaken die tegenwoordig door de notaris worden afgehandeld, zoals testamenten en de overdracht van onroerende goederen. De scholten (bestuurs- en rechtbankambtenaren) functioneerden onder andere als hulpofficieren van justitie en wat we tegenwoordig de notaris noemen. De gerechten deden geen uitspraken in criminele (straf) zaken; dat gebeurde destijds door het Hof van Gelre en Zutphen.

Het archief omvat het tijdvak van 1418 tot 1811, toen de Fransen een nieuwe rechterlijke organisatie in Nederland introduceerden. Het ORA Veluwe en Veluwezoom is te vinden via de website van het Gelders Archief

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Meld je aan om ecommentaar te plaatsen

Je kunt commentaar achterlaten als je bent aangemeld



Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...