Jump to content

Philip Freriks ambassadeur Koloniën van Weldadigheid


ErickJ

Recommended Posts

  • Member Group

Voormalig nieuwslezer Philip Freriks wordt ambassadeur van de Nederlandse Koloniën van Weldadigheid. Overheden maken zich hard om de Koloniën op de UNESCO Werelderfgoedlijst te krijgen.

Lees verder:

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

In

Please login or register to see this link.

spreekt hij over zijn voormoeder

Please login or register to see this link.

1790-1847 en haar 13 kinderen, zo bleek uit de uitzending Verborgen Verleden. Uiteindelijk kwam ze in 1845 als koloniste terecht in Wilhelminaoord dat werd gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid die in 1818 startte met de ontginning van terreinen in Zuidwest-Drenthe en het aangrenzende Friesland en Overijssel. De maatschappij bood een eenvoudige woning, een klein lapje grond voor de kansarme bevolking uit grotere steden. Wilhelminaoord werd een dorp voor de kolonisten, net als Frederiksoord en Willemsoord. Ze wordt ingedeeld bij de kolonisten W.H. Bijlaart en B. de Jong

Ook daar bleek dat ze een overmatige aandacht voor mannen had en werd een half jaar later naar de gevangenis in Veenhuizen geplaatst waar ze een half jaar later in 1847 overleed, 55 jaar oud. In haar hangmat werd ze begraven in een massagraf.

Haar familie was goed bemiddeld, haar vader een groot kunstenaar, haar zus trouwde met een baron. Maar Anna Christina raakte aan lager wal, ze was de ongehuwd moeder van 16 kinderen, ze woonde op diverse adressen in de binnenstad van Utrecht. Minimaal 6 van haar kinderen trouwden en kregen een nageslacht.

Uit de gegevens van het Drents Archief is mij gebleken dat haar zoon Christiaan ook in Wilhelminaoord werd ingeschreven als "ambtenarenzoon" en verbleef op een hoeve van 1841-1850 en dochter Wilhelmina werd net als haar moeder geplaatst naar Wilhelminaoord door de Regenten Stads Aalmoezenierskamer Utrecht voor fl 60,- per jaar; Wilhelmina verbleef er 6 maanden rond 1842-1843.

Haar zoon Willem had een strafblad, hij komt in de politiedossiers voor als koopman in godsdienstige boekjes, en werd veelal bij verstek veroordeeld wegens diefstal.

Twee van Anna Christina's kleinkinderen trouwden met elkaar, volle neef en nicht, Antonie Willem 1864-1943 en Frederika Cornelia Johanna 1867-1953.

De Maatschappij van Weldadigheid heeft met Freriks een ambassadeur die kan laten zien dat de Koloniën op de Werelderfgoedlijst thuis horen.

Zoeken naar kolonisten, zie

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...