Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Gelderse memories van successie op internet


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Het Gelders Archief heeft de zogenaamde memories van successie uit de periode 1818 tot 1927 gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt.

Memories van successie zijn aktes waarin melding wordt gemaakt van de bezittingen en schulden van een overledene. Een belastingambtenaar stelde de memories op. Ze werden gebruikt om de hoogte van de successierechten (belasting over een erfenis) vast te stellen.

In deze documenten zijn terug te vinden de naam van de overledene, plaats en datum van overlijden, overzicht van de bezittingen en schulden (en kadastrale aanduiding), naam en woonplaats van de erfgenamen en, als er een testament is, de datum van het testament en de naam van de notaris. De informatie is onder meer interessant voor mensen die zich bezighouden met genealogie.

Kinderen en (achter)kleinkinderen hoefden voor 1878 geen successierechten te betalen.

Het Gelders Archief heeft de zogenaamde memories van successie uit de periode 1818 tot 1927 nu dus gedigitaliseerd. Ze zijn sinds deze week te bekijken op de website van het archief. Binnenkort zijn ze daar ook gratis te downloaden. Het digitaliseringproject, dat anderhalf jaar duurde, omvat ruim 1,3 miljoen bestanden.

Zie

Please login or register to see this link.

Bron

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • Member Group

Goed nieuws,

Inmiddels kunnen de scans worden gedownload. Je krijgt dan een jpg-bestand van de pagina (of pagina's als het om een zogeheten spread gaat). In redelijk hoge resolutie en wat nog mooier is: zonder het watermerk van het Gelders Archief er op.

Lees het hele verhaal op de website van het Gelders Archief:

Please login or register to see this link.

Groeten van Richard

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...