Spring naar bijdragen
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Gelderse memories van successie op internet


Ludmilla

Recommended Posts

  • Forumleden Groep

Het Gelders Archief heeft de zogenaamde memories van successie uit de periode 1818 tot 1927 gedigitaliseerd en online toegankelijk gemaakt.

Memories van successie zijn aktes waarin melding wordt gemaakt van de bezittingen en schulden van een overledene. Een belastingambtenaar stelde de memories op. Ze werden gebruikt om de hoogte van de successierechten (belasting over een erfenis) vast te stellen.

In deze documenten zijn terug te vinden de naam van de overledene, plaats en datum van overlijden, overzicht van de bezittingen en schulden (en kadastrale aanduiding), naam en woonplaats van de erfgenamen en, als er een testament is, de datum van het testament en de naam van de notaris. De informatie is onder meer interessant voor mensen die zich bezighouden met genealogie.

Kinderen en (achter)kleinkinderen hoefden voor 1878 geen successierechten te betalen.

Het Gelders Archief heeft de zogenaamde memories van successie uit de periode 1818 tot 1927 nu dus gedigitaliseerd. Ze zijn sinds deze week te bekijken op de website van het archief. Binnenkort zijn ze daar ook gratis te downloaden. Het digitaliseringproject, dat anderhalf jaar duurde, omvat ruim 1,3 miljoen bestanden.

Zie

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Bron

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 5 months later...
  • Forumleden Groep

Goed nieuws,

Inmiddels kunnen de scans worden gedownload. Je krijgt dan een jpg-bestand van de pagina (of pagina's als het om een zogeheten spread gaat). In redelijk hoge resolutie en wat nog mooier is: zonder het watermerk van het Gelders Archief er op.

Lees het hele verhaal op de website van het Gelders Archief:

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Groeten van Richard

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Meld je aan om ecommentaar te plaatsen

Je kunt commentaar achterlaten als je bent aangemeld



Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...