Jump to content

Het Spaansche Wapen


Guest Masje II

Recommended Posts

Guest Masje II

Geachte mensen,

In een advertentie in het Opregte Haarlemsche Courant van 30 april 1857 staat als "kop" vermeld.

HET SPAANSCHE WAPEN

Ik ondergeteekende heb de eer de geachte Begunstigers te berigten, dat ik mijne AFFAIRE, in Tabak, Snuif, Sigaren en Koffij, geopend heb, in de Lange Veerstraat op de hoek van de Berkerodesteeg, wijk 2, no. 1091, vroeger Groote Houtstraat wijk 3, no 623, belovende door eene prompte en civiele bediening het vroegere vertrouwden weder waardig te maken.

Mijn vraag is namelijk:

Wat betekent de uitdrukking: "HET SPAANSCHE WAPEN"?

Zie bijlage

Om nog wat aanvullende gegevens te verstrekken. In de Groote Houtstraat 623 had de eerste vrouw van Henricus Mokcaarts vanaf begin november 1853 winkel in chique hoeden. Na haar overlijden op 5 oktober 1854 laat Henricus Mokcaarts waarschijnlijk het interieur vertimmeren door timmerman Johannes Welsenaar uit Haarlem. Mokcaarts begint in de winkel tabak, sigaren, snuif en koffie te verkopen. De zaken zullen wel niet goed zijn gegaan en is in augustus 1856 onder curatele geplaatst en in maart 1857 failliet verklaard.

Dan begin zijn moeder Adriana Vernout (weduwe van J.J. Mokcaarts) in de Lange Veerstraat een doorstart met de winkel die eens in de Groote Houtstraat heeft gestaan.

Zou het ook mogelijk kunnen zijn dat het een naam van de betreffende tabakswinkel is?

Zie ook

Please login or register to see this link.

Bij voorbaat hartelijk dank.

mvg, Masje II

Please login or register to see this attachment.

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group
jacqueline

Hallo Masje II,

Uit het dertigste jaarboek van het genootschap Amstelodamum

via

Please login or register to see this link.

(ik zie dat jij inmiddels op eenzelfde spoor zit!)

GEGEVENS OVER DE NIJVERHEID VAN AMSTERDAM

BIJEENGELEZEN UIT DE ADVERTENTIES IN DE AMSTERDAMSCHE

COURANT 1795-1811, EN IN DE ADVERTENTIEN,

AANKONDIGINGEN EN VERSCHILLENDE BERIGTEN VAN

AMSTERDAM 1812-1813

D O O R

INLEIDING.

Dr. LEONIE VAN NIEROP

.....

169. TABAKSVERWERKERIJ.

De fabriek van Johs. Reinhardt en Zoon exsteert thans op het Rockin, het 7de huis

van de Capertsteeg in het Spaansche Wapen no. 135; levert thans af zeer goede,

gezuiverde tabak. . . . . . zuivere Amerikaansche tabak. . . . . . alle deze soorten 10 pond

op de 100 pond over . . . . . . halve cnassers. . . . . . , cnassers, . . . . . snuif. . . . . .

alle soorten van Spaansche, Havana, Curacaosche segaren.. . . . . Wy verlangen

nog wel in enkele plaatsen een zeer goede correspondent. . . . . . ‘.

Amst. Crt., 3 Juny 1811...

Ook nog

Please login or register to see this link.

En uit het Engels vertaald (door google, niet door mij), misschien een verklaring voor deze namen? Via

Please login or register to see this link.

Het Huis van Carreras was een tabak bedrijf dat werd opgericht in Londen in de negentiende eeuw door een edelman uit Spanje, Don Jose Carreras Ferrer. Het bleef als zelfstandige onderneming tot en met november 1958, toen het fuseerde met Rothmans van Pall Mall. In 1972 werd de naam gebruikt als het voertuig voor de fusie van verschillende Europese tabak belangen te vormen Rothmans International .

Spaanse begin De antecedenten van de Carreras bedrijf stam terug in de achttiende eeuw (van hun producten en reclame-uitingen consequent droeg het opschrift 'Gevestigde 1788'), en de voorouders van de familie van de oprichter waren Spaanse apothekers .

De oprichter van het bedrijf was een Spaanse edelman, Don Jose Carreras Ferrer, die in het vocht schiereiland Oorlog onder de hertog van Wellington (1808-1814). Na het dienen met onderscheiding en het ontvangen van de hoogste militaire onderscheidingen, wordt aangenomen dat hij verplicht was om Spanje te verlaten vanwege zijn politieke opvattingen.

De verhuizing naar Londen Tijdens de eerste jaren van de 19e eeuw Carreras begon de handel in Londen in een tijd waarin sigaren werden steeds meer in populariteit en Don Jose werd een pionier in zijn vakgebied. Hoewel het bedrijf bloeide het niet een belangrijk punt geworden tot aan zijn zoon, Don Jose Joaquin, begon zich te specialiseren in het mengen van tabak en snuiftabak .

Het bedrijf ontwikkelt In 1852 Don Jose Joaquin Carreras had zich gevestigd in de buurt van Leicester Square op 61 Prince's Street W1, en in 1853 kreeg de hoogste eer van een warrant als enige leverancier van sigaren en tabak aan de Spaanse gezantschap in Londen. Zijn faam als een ervaren tabak blender verspreidde zich al snel, en produceerde hij speciale mengsels om de individuele smaak van de hoogste leden van de samenleving, met stijlvol en worden gekenmerkt klanten een bezoek aan zijn showrooms om hun eigen tabak te selecteren aan te passen.  Een van de bekendste klanten van Don Jose was de derde graaf van Craven . Een speciale mix, om bekend te worden als Craven Mengsel, werd speciaal voor hem en deze mix is sindsdien verspreid in populariteit over de hele wereld.

tabakshandel Benevolent Association opgericht  In 1860 Don Jose werd de oprichter bestuurslid van de tabakshandel Benevolent Association.

Royalty en Regent Street  Carreras al snel opende een andere winkel, deze keer in de Arcade in de nieuw ontwikkelde en modieuze Londense Regent Street W1. Hier werd hij bezocht door royalty-uit vele landen en reeds in 1866 dat hij Royal Warrants ontvangen van ZKH de Prins van Wales en ZKH de hertog van Saksen-Coburg-Gotha . Kort na in 1874, Carreras ontving een Warrant van Zijne Majesteit Koning Alfonso XII van Spanje . De handgeschreven verkoop grootboeken van deze periode blijkt rekeningen die adel, staatslieden, letterkundigen en hooggeplaatste officieren dienst.

Sommige van tabak Don Jose de merken werd wereldberoemd - evenals Craven Mengsel, was er Guards 'Mengsel, Hankey's Mengsel en anderen. Meer dan duizend merken van de sigaar kan worden afgenomen van Carreras samen met snuifsels, sigaretten, leidingen en alle gebruikelijke vereisten van de handel  enz.

idem via

Please login or register to see this link.

.

..614: SPANJE: koning Filips III voorziet in Sevilla als tabak centrum van de wereld.

Een poging om een ​​tabaksproduct overvloed te voorkomen, Philip vereist dat alle tabak geteeld in de Spaanse Nieuwe Wereld te worden verscheept naar een centrale locatie, Sevilla, Spanje. Sevilla wordt het wereldcentrum voor de productie van sigaren. Europese gebruik van sigaretten begint hier, als bedelaars patch samen tabak uit gebruikte sigaren, en rol ze in papier (papeletes). Spaanse en Portugese zeelieden verspreid de praktijk aan Rusland en de Levant....

groeten van Jacqueline

Link to comment
Share on other sites

Guest Masje II

Jacqueline,

Hartelijke dank voor het meedenken...

Ik kwam per toeval op dat spoor.

mvg, Masje II

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...