Jump to content

Utrechtse voorouders tot 1579 terug te vinden via internet


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Vanaf 27 april kan iedereen de belangrijkste bronnen over zijn voorouders uit de periode vóór 1811 gratis via internet bekijken. De eerste doop- trouw- en begraafboeken uit de provincie Utrecht zijn dan volledig digitaal online beschikbaar. 

Wie meer wil weten over zijn voorouders kan via de archieven van de Burgerlijke Stand eenvoudig aan informatie komen. Lastiger wordt het om gegevens te vinden van vóór de invoering van de burgerlijke stand in 1811. Hiervoor is onderzoek nodig in de doop-, trouw- en begraafboeken (DTB-boeken) van kerken en gerechten. Dankzij de hulp van vele vrijwilligers is ook deze informatie vanaf 27 april via internet te vinden. Op dat moment gaan de eerste 25.000 scans met inschrijvingen van ongeveer 50.000 dopelingen, gehuwden en overledenen uit Everdingen, Hagestein, Vianen en Zijderveld online. In de aankomende jaren worden ook de DTB-boeken van alle andere plaatsen in de provincie online gepubliceerd.     

Doop-, trouw- en begraafboeken

De Utrechtse doop-, trouw- en begraafboeken werden meestal bijgehouden door dominees, kosters en pastoors van gereformeerde gemeenten en rooms-katholieke parochies. Daarnaast zijn er trouwboeken van dorps- en stadsgerechten, omdat niet-gereformeerde huwelijken na de reformatie alleen rechtsgeldig waren als ze voor het plaatselijke gerecht waren gesloten. Het oudst bewaarde register in de provincie Utrecht is een Nederlands-hervormd doopregister uit Amersfoort uit 1579.

DTB-project

In het DTB-project werken verschillende archiefdiensten uit de provincie Utrecht samen. Het doel is om alle DTB-boeken in de provincie te scannen (meer dan 90.000 pagina's) en via een gezamenlijke naamindex toegankelijk te maken en online aan te bieden. Het project vindt plaats onder de  verantwoordelijkheid van de Kring van Utrechtse Archivarissen en met inzet van vele vrijwilligers. Het Utrechts Archief verzorgt de coördinatie en uitvoering. Het project is mogelijk door een subsidie van de Utrechtse Schatkamer van de provincie Utrecht.

Vrijwilligers

De DTB-gegevens worden ingevoerd en gecontroleerd door een grote groep vrijwilligers. Voor het invoeren van de indexen van de regio Eemland zijn nog vrijwilligers nodig. De werkzaamheden kunnen thuis worden uitgevoerd. 

De registers worden de komende jaren gepubliceerd op de websites van:

- De Kring van Utrechtse Archivarissen:

Please login or register to see this link.

- Het Utrechts Archief:

Please login or register to see this link.

Zie ook het

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Member Group

Bericht van Het Utrechts Archief, op mijn vraag of er een planning is, bijvoorbeeld de stad Utrecht:

Voor de DTB hebben we alleen een heel globale planning. Het meest concrete wat ik je kan voorschotelen is dat we streven om de DTB van Vleuten, De Meern, Zuilen, Veenendaal en Bunschoten dit najaar te publiceren. Wij zijn ook volop bezig met de stad Utrecht, maar daar kan ik nu nog geen publicatiedatum voor noemen.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...