Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Nieuwe serie Verborgen Verleden in 2016


Ludmilla

Recommended Posts

 • Member Group

Niet meer twee keer per jaar een serie Verborgen Verleden over BN-ers, maar pas in voorjaar 2013 zal een vierde serie van acht afleveringen volgen.

De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen. Het Centraal Bureau voor Genealogie doet op dit moment het voorbereidende genealogisch onderzoek naar de voorouders van de (potentiële) hoofdpersonen.

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...
 • Member Group

De NTR heeft zojuist bekend gemaakt wie de hoofdpersonen van de vierde serie van het populaire tv-programma Verborgen Verleden zijn. De nieuwe serie wordt vanaf 12 januari 2013 wekelijks uitgezonden op zaterdagen om 20.15 uur op Nederland 2. (De programmering is uiteraard onder voorbehoud van wijzigingen.)

afl.1 12 jan. 2013 Mart Smeets

afl.2 19 jan. 2013 Nasrdin Dchar

afl.3 26 jan. 2013 Daphne Bunskoek

afl.4 2 feb. 2013 Ronald Giphart

afl.5 9 feb. 2013 Gerdi Verbeet

afl.6 16 feb. 2013 Waldemar Torenstra

afl.7 23 feb. 2013 Marte Röling

afl.8 2 mrt. 2013 Stef Bos 

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

bedankt voor de namen alvast en ik ga het zeker in de gaten houden!

had ooit ergens gelezen dat ze ook bezig waren met Youp van t Hek, maar dat is dus helaas niet zo, had graag dat gezien in verband met Hek!

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

Heb even mee mogen spieken bij de opnames van Daphne Bunskoek in Assen. Was er toevallig voor m'n eigen voorouders. En ja, men gaat de grens over...

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_lipsrsealed.gif" alt=":-X">

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
 • Member Group

Zaterdag begint er een nieuwe reeks van het NTR-programma Verborgen Verleden. In het televisieprogramma gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Presentator Mart Smeets bijt zaterdag het spits af.

In de eerste aflevering komt journalist en presentator Mart Smeets onder andere veel te weten over zijn opa. Als kleine jongen ging hij met deze opa vaak wandelen in Arnhem. 

Tijdens de zoektocht ontdekt Smeets dat zijn opa een groot stempel drukte op het politieke leven van vóór de Tweede Wereldoorlog. En diens vader, Marts overgrootvader dus, was op politiek vlak misschien nog wel invloedrijker.

In de weken hierna duiken Daphne Bunskoek, Ronald Giphart, Gerdi Verbeet, Nasrdin Dchar, Waldemar Torenstra, Marte Röling en Stef Bos als een soort genealogen in hun familiegeschiedenis.

Nieuw dit seizoen is dat documentairekanaal Holland Doc na afloop van de uitzending wekelijks een documentaire uitzendt die past bij het familieverhaal. Zo wordt na de uitzending met Mart Smeets bijvoorbeeld de documentaire 100 jaar sociaal-democratie 1894-1994 van Remy Vlek uitgezonden. Deze docu vertelt het verhaal van honderd jaar sociaal-democratie in Nederland, vanaf de oprichting van de SDAP op 26 augustus 1894.

Verborgen Verleden is op zaterdagen te zien om 20:15 uur (Nederland 2).

Bron Historiek.net

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

Zaterdag 19 Jan 2013, 20:15 - 21:05, Nederland 2

Programma waarin prominente Nederlanders op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis. Afl.: Nasrdin Dchar. Nasrdin Dchar is een Nederlandse acteur van Marokkaanse afkomst die bekend werd door zijn rol in tv-series als Shouf Shouf en De vloer op. In de bioscoop was hij onder meer te zien in Tirza en Süskind. Hij won het Gouden Kalf voor beste acteur voor zijn rol in de film Rabat in 2011. Zijn emotionele pleidooi voor tolerantie die hij toen als dankwoord hield, maakte grote indruk en haalde alle nieuwsuitzendingen. Nasrdin herinnert zich zijn grootvader nauwelijks. Hij weet wel dat opa naar Mekka is geweest en een zeer gerespecteerd man was, maar opa stierf toen Nasrdin een jaar of acht was en er was dus geen tijd om hem echt te leren kennen. Nu is het tijd om die achterstand goed te maken en daarvoor moet hij bij de familie in Marokko zijn, die overigens uit nog meer leden blijkt te bestaan dan hij weet van had. De verhalen die over zijn opa worden verteld, zijn indrukwekkend en raken Nasrdin diep. Maar als hij verder in de stamboom van zijn opa teruggaat, valt hij pas echt van de ene verrassing in de andere. Deze reis naar zijn verborgen verleden maakt van Nasrdin Dchar een ander mens.

Aflevering 1 Mart Smeets gemist? Zie

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

Guest limburger

Dan zie je bij de aflevering van Mart Smeets dat hij even iets gaat opzoeken op zijn laptop. Op het niet meer bestaande programma Genlias! Wrang is dat!

Met vriendelijke groet,

Henk Sonnemans

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

Please login or register to see this link.

Ben benieuwd wat er uit gaat komen...

Arni72

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...
 • Member Group

Nederland 2, Zaterdag 2 Feb 2013, 20:15 - 21:05,

Afl.: Ronald Giphart. Ronald Giphart is schrijver van veelgelezen en veelgeprezen boeken als Ik ook van jou, Phileine zegt sorry en Giph. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Ronald heeft zijn kinderen nooit zijn achternaam willen geven omdat hij zelf niet zeker weet of hij wel een echte Giphart is. Dit programma is dé kans om uit te zoeken wie zijn biologische voorouders precies zijn en of bij hem - en dus bij zijn kinderen - wel echt 'Giphart'-bloed door de aderen stroomt. Tijdens die zoektocht komt hij ook veel te weten over het oorlogsverleden van zijn opa in Dordrecht.

bron

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

Nederland 2, Zaterdag 9 Feb 2013, 20:15 - 21:05,

Afl.: Gerdi Verbeet. Gerdi Verbeet nam in 2012 afscheid van de Tweede Kamer na zes jaar van zeer gewaardeerd voorzitterschap. Ze heeft nu tijd voor andere interesses, zoals het uitzoeken van haar familiegeschiedenis. Ze is opgegroeid in een socialistisch, Amsterdams milieu en wil graag weten hoever dat teruggaat. Ook haar band met het water is sterk; zit dat als het ware in haar genen? Op zoek naar antwoorden op deze vragen stuit Gerdi ook op verwantschappen en gebeurtenissen die ze echt niet had kunnen vermoeden. Op een moord had ze in ieder geval niet gerekend.

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

Nederland 2, Zaterdag 16 Feb 2013, 20:15 - 21:00,

Afl.: Waldemar Torenstra.

Waldemar Torenstra begon zijn carrière op het toneel in stukken als Hamlet, Moordspel en Othello. Tegenwoordig is hij vooral bekend van rollen in films als Ja zuster, nee zuster, Zomerhitte en De gelukkige huisvrouw. Op televisie was hij onder meer te zien in de series Mixed up, Lijn 32 en Divorce. Nadat zijn vriendin Sophie Hilbrand vorig jaar meedeed aan Verborgen verleden groeide ook bij Waldemar de nieuwsgierigheid naar zijn familiegeschiedenis. Tijdens zijn zoektocht in binnen- en buitenland stuit hij op zoveel ongelooflijke verhalen dat er een complete tv-serie van gemaakt had kunnen worden. Zijn voorouders blijken in verschillende perioden een zeer belangrijke rol gespeeld te hebben in de Nederlandse geschiedenis.

bron

Please login or register to see this link.

Aansluitend zendt

Please login or register to see this link.

de documentaire 'Met ons alles goed' uit, over de persoonlijke belevenissen van de familie Kuyck in het veranderende Indië van de jaren '20 en '30.

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

Acteur Waldemar Torenstra blijkt een nazaat te zijn van Willem van Oranje. Dat is aan het licht gekomen tijdens de NTR-serie Verborgen Verleden, waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun familiewortels. Dat meldden verschillende media vrijdag.

lees verder op

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

Ronald Giphart, hij gaf zijn kinderen niet zijn achternaam, maar als je in stambomen duikt, hoeveel kinderen zijn er niet geboren voor het huwelijk? hoevaak was en is het niet dat ze moesten trouwen? is het dan van die vader die later op de papieren staat? Bij Ronals Giphart is het kind ver erkend door ene Giphart, dat gebeurde zo vaak, maar hoe dat kind eigenlijk heette? naar de moeder zoals bij de geboorte, de vader is n.n. onbekend, eigenlijk heeft zo kind 3 achternamen!

een vooroma kreeg de achternaam als toevoeging van haar moeder, maar 4 jaar later trouwde haar moeder en kreeg ze zijn achternaam.

zoiets blijft moeilijk.

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

Volgens mij ben je iemand die ook moppen van achteren naar voren vertelt en kijk je eerst hoeveel er in een wedstrijd is gescoord, zodat je achteraf niet naar een wedstrijd hebt gekeken waar geen scores zijn geweest.

Of je bent journalist of je hebt je roeping misgelopen.

Nu ik de uitkomst weet, is de spanning er af en hoef ik niet meer naar het programma te kijken.

Ik zal wel de enige zijn die daar last van heeft.

O ja, hele volksstammen komen voort uit koninklijken. Vaak zonder het te weten.

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

Archie, het mag ook wel wat minder 

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_ashamed0002.gif" alt="A9!">

Deze "uitkomst" heeft al in diverse mediaberichten gestaan. Waarom mag Hobby genealoog dat hier dan niet vermelden?

Ik meen dat voor ons genealogen de weg naar een resultaat belangrijker is dan het resultaat zelf. De uitkomst is zoals hij is en de geschiedenis kunnen we niet veranderen.

Wat ik wel jammer vind is, dat er zo weinig tijd is besteed aan deze ontdekking. Een dergelijk belangrijke afkomst wordt even veremeld waarna het programma is afgelopen.

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

De eerste zin in de derde alinea is het belangrijkste, de mensen tonen hoe men aan informatie kan komen.

De misleiding zit 'm in dat alles door de archiefmedewerkers al is voorgekauwd. Dat kan je als privé-persoon ook laten doen, maar breng dan wel je schatkist mee.

Ik ben het niet eens met je stelling dat "De uitkomst is zoals hij is en de geschiedenis kunnen we niet veranderen."

Dit zou waar zijn indien men niet steeds springt bij generaties van vaderskant naar moederszijde. Op die manier kan je wel degelijk de uitkomst van het onderzoek beïnvloeden!

Het gaat in de geest van: "oh, is vaderskant niet interessant, dan kijken we toch naar moederszijde." Soms worden er een heel stel niet interessante generaties overgeslagen.

Kijk maar hoe het bij mevrouw Verbeet toeging, wat overigens een leuke aflevering was.

mvg

Archie

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group
Nu ik de uitkomst weet, is de spanning er af en hoef ik niet meer naar het programma te kijken.

Het persbericht dat Waldemar afstamt van het Koningshuis, is bedoeld om kijkers te trekken; we weten dat er bastaardkinderen zijn van Koninklijke bloed, en inderdaad ook zonder dat ze het zelf weten. Voor die onderzoekers kan het een reden zijn om juist niet meer te kijken, minder interessant.

En toch kijk ik, nieuwsgerigheid, hoe brengen ze het onderzoek, hoe zou een beginnend en hoe zou een ervaren onderzoeker het ervaren, ....hoe ervaar ik het.

Dit topic is er ook voor om kijkerservaringen te delen.

Sinds dit soort uitzendingen op de Nederlandse televisie worden gebracht, zijn er kritieken geweest en jammer genoeg doen de programmamakers er niets/weinig mee. Men blijft achterstevoren werken, op zoek naar "interessante" voorouders om nieuwe onderzoekers te trekken, maar ook een stukje geschiedenis te vertellen.

Ook mij is het een doorn in het oog dat in een oogwenk er hink-stap-sprong door lijnen gesprongen wordt, iets dat zelfs voor een ervaren onderzoeker niet te volgen is (regelmatig onder in beeld: "Stamboomonderzoek in 10 stappen"). 

Daarom de

Please login or register to see this link.

nog maar eens vertraagd afgespeeld (als u nog niet gekeken heeft, lees dan niet verder

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_stop.gif" alt="(33"> :

De eerste 16 minuten, 1/3 deel,  is voor de oom van adel, op bevrijdingsdag alsnog doodgeschoten, dan in dertig seconden een sprong 3 eeuwen terug in de tijd:

1974 Waldemar Torenstra

1946 Welmoed van Mansvelt

1917 Wendela barones van Lynden

1884 Anna van Hangest barones d'Yvoy

1862 Margaretha Clotterbooke Patijn

1834 Jonkvrouw Anna Calkoen

1802 Margaretha barones Snouckaert van Schauburg

1773 Godert baron Snoeckaert van Schauburg

1739 Wilhelmina van Randwijck

1709 Ursula Philipotha van Reede

Godart Adriaan van Reede - Portret aan de muur

Dat onderwerp duurde nog geen vier minuten.

Waldemar wil dan toch verder met de moeder van zijn opa, Henriette Scherius, de Indonesische vrouw die als burgermeisje in een adelijke familie trouwde. Via het Nationaal Archief in Den Haag naar het Nationaal Archief in Jakarta.

(grappig dat Waldemar aan de archivaris vraagt of hij weet wie Eduard Douwes Dekker was)

"Jammer dat ze alleen zijn dagboek hebben bewaard en niet dat van zijn baas, resident Scherius" en merkt dan dat de stukken die hij meekreeg, door zijn voorvader zijn opgetekend 28 maart 1846.

Douwes Dekker en Scherius hebben samengewerkt in de verandering in beoordeling van de Inlanders, hoewel Waldemar's moeder de Indonesische lijn nimmer heeft genoemd, heeft Waldemar respect voor zijn voorvader.

In Indonesie krijgt Waldemar een bericht van het CBG, dat zij daar aanvullend informatie hebben gevonden (?!)  Dat leidt naar een foto en meer Indisch bloed, hoe mooi is dat.

De laatste minuten zijn voor de "grote" verrassing.

De meneer van het portret, Godart van Reede was getrouwd met de dochter van een koninklijke 'bastaard'.

In de ogen van Waldemar is zijn dochter een 'prinses'.

Een vol programma dat een mooi overzicht op papier oplevert.

En dan gaan de kijkers op zoek naar hun voorouders...arbeiders, armoede, onderwerpen die in andere afleveringen naar voren komen.

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

Volgens mij ben je iemand die ook moppen van achteren naar voren vertelt en kijk je eerst hoeveel er in een wedstrijd is gescoord, zodat je achteraf niet naar een wedstrijd hebt gekeken waar geen scores zijn geweest.

Of je bent journalist of je hebt je roeping misgelopen.

Nu ik de uitkomst weet, is de spanning er af en hoef ik niet meer naar het programma te kijken.

Ik zal wel de enige zijn die daar last van heeft.

O ja, hele volksstammen komen voort uit koninklijken. Vaak zonder het te weten.

Als wat hier geschreven op mij slaat dan vind ik net als Hypo ook:

Archie, het mag ook wel wat minder 

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_ashamed0002.gif" alt="A9!">

« Aangepast door sadminF op 17 feb 2013 17:22  »

Link to comment
Share on other sites

 • Beheerder

Beste forumleden,

Er is afwijzend gereageerd op het bericht van Hobby genealoog over de uitzending met hr. Torenstra. En daar zijn weer reacties op gekomen. Het is een bericht die terecht hier naartoe is verplaatst en in vele andere media is opgenomen. Er was geen ontkomen aan dit te lezen / horen.

Mag ik u allen wijzen op de huisregel:

9) Afwijkende meningen worden uiteraard gerespecteerd op ons forum, maar op het moment dat dit naar mening van de moderators irritante vormen aan gaat nemen, kan de toegang tot het forum ontzegd worden..... etc

De toegang ontzeggen doen we niet gauw, dit bericht is mede bedoeld om nu een halt toe te roepen en discussie te laten stoppen voordat het uitmondt in een echte ruzie. Het is ook niet de bedoeling op de persoon te spelen.

Geef elkaar een virtuele hand (via PM ) en laten we ons weer tot de genealogie wenden.

Met een genealogische groet,

sadminF - beheerder

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

@ SadminF

U was me net voor. Zie onderstaande tekst:

@ Allen

Om te voorkomen dat mijn reactie op de laatste post (#18) van "Hobby genealoog" voor reacties zorgt, die niets met het onderwerp zelf hebben te maken, heb ik hem rechtstreeks een bericht gezonden.

@ Ludmilla post # 17

citaat:

"Ook mij is het een doorn in het oog dat in een oogwenk er hink-stap-sprong door lijnen gesprongen wordt, iets dat zelfs voor een ervaren onderzoeker niet te volgen is (regelmatig onder in beeld: "Stamboomonderzoek in 10 stappen")."

Kan je nagaan als een ervaren onderzoeker al de weg kwijt raakt, hoe wil je dan nieuwe onderzoekers aantrekken?

En dan nog wel onderzoeken laten plegen in 10 stappen!

Wat bij mij in deze serie heel knullig overkomt is de strofe: "Ik heb vast wat voor u uitgezocht", terwijl de zoeker net daarvoor heeft staan uitleggen waarvoor hij/zij eigenlijk komt!.

mvg

Archie.

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

Het laten weten van de archiefmedewerker dat ze alvast wat onderzoek gedaan hebben, juich ik wel toe.

In het verleden was het zo dat de BN-er bij het archief kwam en net gedaan werd of er iets werd opgezocht, terwijl het overduidelijk was dat er al veel was nagezocht (logisch).

Op zich denk ik dat die kritiek wel is overgekomen; nu ook nog duidelijk laten zien dat de BN-er op pad wordt gestuurd om vantevoren uitgestippelde en gevonden gegevens "op te halen".

De programmamakers slagen er wel in om duidelijk te maken dat het heel fijn is om te weten wat de geschiedenis van je voorouders, en dus ook je eigen geschiedenis is, van een koning afstammen, of van een misdadiger, het is geschiedenis.

Maar er komt meer bij kijken dan 10 stappen, soms struikel je, en dat moet ook duidelijk zijn voor een beginner.

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

In de uitzending met Waldemar Torenstra is sprake van een kind verwekt bij een inlandse vrouw (Njai). Daaraan gekoppeld wordt het commentaar van Waldemar: dat er niet over gesproken werd omdat men zich ervoor schaamde. Mijns inziens is dat niet geheel juist, en helaas werd het ook niet genuanceerd. De Nederlandse wijze van kolonialiseren was geheel anders dan de Engelsen dat toepasten.  Er waren niet veel Europeesche echtparen die naar Ned Indië gingen en in Ned Indië was ook geen grote vrouwelijke Europeesche gemeenschap beschikbaar. Huwelijken met inheemsen waren aanvankelijk niet toegestaan.  Bijzonder verhelderend t.a.v. deze materie is het boek van Reggie Baay: Njai, het concubinaat in Nederlands- Indië (Amsterdam 2008)

Please login or register to see this link.

met vriendelijke grooet,

Bart

Link to comment
Share on other sites

 • Member Group

De witte handschoenen komen weer eens tevoorschijn:

Nederland 2, Zaterdag 23 Feb 2013, 20:15 - 21:00,

Afl.: Marte Röling. Marte Röling werd geboren in een kunstenaarsgezin en heeft haar hele leven aan de kunst gewijd. Haar schilderijen en imposante sculpturen zijn al vijftig jaar op vele plaatsen in Nederland, Europa en de Verenigde Staten te zien. Haar staatsieportret van Koningin Beatrix uit 1982 bracht haar grote bekendheid bij een breed publiek. Marte houdt van bijzondere, flamboyante mensen. Vindt ze die ook onder haar voorouders? Tijdens haar reis komt ze er een aantal tegen die inderdaad heel bijzondere levens hebben gehad. Wel op een heel andere manier dan Marte had verwacht.

bron

Please login or register to see this link.

In de archieven van Erfgoed Leiden en Omstreken vindt zij meer informatie over haar

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • Member Group

Vanavond de laatste aflevering van deze serie, Stef Bos.

Gelukkig ook een site gevonden met wat info zonder cookieslot, als u wilt wachten tot de uitzending, lees dan NIET over zijn zoektocht, anders

Please login or register to see this link.

Benieuwd welke BN-ers voor een volgende serie zijn gevraagd. In de sociale media was al te lezen dat BN-ers 'zich zorgen maken' , of ze wel bekend genoeg zijn omdat ze nog niet gevraagd zijn om mee te doen aan Verborgen Verleden.

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_jaja6.gif" alt="$#">

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...
 • Beheerder

Een nieuw serie afleveringen van Verborgen Verleden zal vanaf 9 januari volgend jaar beginnen op NPO 2 om 20:30

 

Met:

sportpresentator Tom Egbers

actrice Loes Luca

‘rijdende rechter’ Frank Visser

oud-bokskampioen Lucia Rijker

politiek journalist Dominique van der Heyde 

oud-schaatskampioen Mark Tuitert

 

​Met een genealogische groet, sadminF 

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
 • Create New...