Jump to content

Vijf lokale kranten digitaal doorzoekbaar


ErickJ

Recommended Posts

  • Member Group

HAARLEM - De krantenviewer van het Noord-Hollands Archief is sinds begin april uitgebreid met vijf bijzondere lokale kranten. Het gaat om het Haarlemsch Advertentieblad (1879-1905), Het Bloemendaalsch Weekblad (1907-1941), De Zondagsbode voor Zandvoort en Aerdenhout (1912-1918), Bloemendaal's editie (1925-1929) en De Eerste Heemsteedsche Courant (1928-1938, 1940).

Alle toegevoegde kranten dateren van voor de Tweede Wereldoorlog. De Bibliotheek Haarlem e/o had de kwetsbare kranten in bezit en verwierf subsidie van de Provincie Noord-Holland om ze stuk voor stuk te digitaliseren. Nu berusten de papieren kranten in de depots van het Noord-Hollands Archief en zijn de scans voor iedereen online te bekijken en doorzoeken in de krantenviewer via

Please login or register to see this link.

In de betreffende kranten zijn naast het gemeentenieuws veel lokale nieuwtjes en advertenties te vinden. Waarvoor men adverteerde was typisch voor de tijd, zoals de vraag naar dienstmeisjes, de verhuur van kamers en de verkoop van - veelal inmiddels niet meer verkrijgbare -producten. In Bloemendaal's editie van 29 mei 1926 wordt in de rubriek 'gevonden voorwerpen' zelfs een gevonden gulden aangeboden! Het zijn stuk voor stuk berichten en advertenties die de geest van de tijd ademen en samen een prachtige onderzoeksbron vormen.

Bron :

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...