Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Vijf lokale kranten digitaal doorzoekbaar


.E.

Recommended Posts

  • Member Group

HAARLEM - De krantenviewer van het Noord-Hollands Archief is sinds begin april uitgebreid met vijf bijzondere lokale kranten. Het gaat om het Haarlemsch Advertentieblad (1879-1905), Het Bloemendaalsch Weekblad (1907-1941), De Zondagsbode voor Zandvoort en Aerdenhout (1912-1918), Bloemendaal's editie (1925-1929) en De Eerste Heemsteedsche Courant (1928-1938, 1940).

Alle toegevoegde kranten dateren van voor de Tweede Wereldoorlog. De Bibliotheek Haarlem e/o had de kwetsbare kranten in bezit en verwierf subsidie van de Provincie Noord-Holland om ze stuk voor stuk te digitaliseren. Nu berusten de papieren kranten in de depots van het Noord-Hollands Archief en zijn de scans voor iedereen online te bekijken en doorzoeken in de krantenviewer via

Please login or register to see this link.

In de betreffende kranten zijn naast het gemeentenieuws veel lokale nieuwtjes en advertenties te vinden. Waarvoor men adverteerde was typisch voor de tijd, zoals de vraag naar dienstmeisjes, de verhuur van kamers en de verkoop van - veelal inmiddels niet meer verkrijgbare -producten. In Bloemendaal's editie van 29 mei 1926 wordt in de rubriek 'gevonden voorwerpen' zelfs een gevonden gulden aangeboden! Het zijn stuk voor stuk berichten en advertenties die de geest van de tijd ademen en samen een prachtige onderzoeksbron vormen.

Bron :

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...