Spring naar bijdragen
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Vijf lokale kranten digitaal doorzoekbaar


.E.

Recommended Posts

  • Forumleden Groep

HAARLEM - De krantenviewer van het Noord-Hollands Archief is sinds begin april uitgebreid met vijf bijzondere lokale kranten. Het gaat om het Haarlemsch Advertentieblad (1879-1905), Het Bloemendaalsch Weekblad (1907-1941), De Zondagsbode voor Zandvoort en Aerdenhout (1912-1918), Bloemendaal's editie (1925-1929) en De Eerste Heemsteedsche Courant (1928-1938, 1940).

Alle toegevoegde kranten dateren van voor de Tweede Wereldoorlog. De Bibliotheek Haarlem e/o had de kwetsbare kranten in bezit en verwierf subsidie van de Provincie Noord-Holland om ze stuk voor stuk te digitaliseren. Nu berusten de papieren kranten in de depots van het Noord-Hollands Archief en zijn de scans voor iedereen online te bekijken en doorzoeken in de krantenviewer via

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

In de betreffende kranten zijn naast het gemeentenieuws veel lokale nieuwtjes en advertenties te vinden. Waarvoor men adverteerde was typisch voor de tijd, zoals de vraag naar dienstmeisjes, de verhuur van kamers en de verkoop van - veelal inmiddels niet meer verkrijgbare -producten. In Bloemendaal's editie van 29 mei 1926 wordt in de rubriek 'gevonden voorwerpen' zelfs een gevonden gulden aangeboden! Het zijn stuk voor stuk berichten en advertenties die de geest van de tijd ademen en samen een prachtige onderzoeksbron vormen.

Bron :

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Meld je aan om ecommentaar te plaatsen

Je kunt commentaar achterlaten als je bent aangemeld



Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...