Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Tresoar gaat volkstelling 1744 digitaliseren - meer projecten te verwachten


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Afgelopen week bood Tresoar u de mogelijkheid om via Twitter, Facebook of e-mail uw wensen kenbaar te maken voor digitalisering van een origineel archiefstuk. Digitalisering is een ‘hot’ item in de archiefwereld. Publiek wil niet gebonden zijn aan openingstijden van een instelling, maar 24/7 onderzoek kunnen doen.

De oproep heeft meerdere online reacties opgeleverd. Ook is de oproep in een regionale krant overgenomen, waardoor we via die weg ook nog input kregen. Uiteindelijk is uit de loting ‘de volkstelling 1744’ als winnaar uit de bus gekomen. De benaming ‘volkstelling’ is in dit verband eigenlijk niet juist. Deze bron werd niet opgesteld om zoals bij de latere volkstellingen een beeld te krijgen van de samenstelling van de bevolking en waarbij gegevens zoals leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, godsdienst, gezinsverband en beroep in kaart werden gebracht. De Omschrijvinge van familiën, zoals de bron werd genoemd, is mager aan gegevens. De lijsten bevatten de namen van de gezinshoofden, de gezinsgrootte en de aangeboden bedragen. Het doel was om te onderzoeken hoeveel de inwoners vrijwillig wensten op te brengen in ruil voor afschaffing van de havenpachten (meerdere verbruiksbelastingen). Het bijzondere is dat de bron van alle dertig grietenijen en elf steden bewaard is gebleven. De eilanden vielen, zoals ook bij veel andere bronnen, buiten de boot.

Wij zullen zo spoedig mogelijk met het digitaliseren beginnen, zodat iedereen deze bron online kan raadplegen.

De andere verzoeken hebben we op een wensenlijstje geplaatst. Echter, digitalisering is een kostbare zaak. Naast de apparatuur en opslag van de bestanden speelt tijd een belangrijke rol. Vele projecten kunnen wij niet zelfstandig uitvoeren. Tresoar neemt daarom deel in verschillende digitaliseringsprojecten, zoals AlleFriezen (scannen van akten Burgerlijke Stand), VeleHanden (militieregisters) en Sonttol.

Het notarieel archief, 750 meter archiefdozen met meer dan 1 miljoen akten, is een grote wens van u, maar ook van ons, om te digitaliseren. Wij onderzoeken momenteel de mogelijkheid om dit via crowdfunding te realiseren.

bron

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
  • Member Group

zie ook

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...