Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Reddingsactie Fort Sint-Michiel bij Venlo-Blerick


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Aan de oever van de Maas, tegenover het centrum van Venlo, ligt 30 centimeter onder het maaiveld een Spaans Fort uit de 80-jarige oorlog verborgen...en helemaal puntgaaf nog! Het zou toch doodzonde zijn om dat niet op te graven, te restaureren en open te stellen voor publiek?

Onder het kazerneterrein in Blerick ligt het eeuwenoude Spaanse fort Sint Michiel. Dat wisten we al lang, maar uit recente opgravingen blijkt dat het fort voor een groot gedeelte nog puntgaaf is. Het ligt vlak onder de oppervlakte. Volgens archeologen en andere deskundigen is het een unieke vondst, van internationale alure. Nergens anders in Europa is zo’n Spaans stenen stervormige fort, gebouwd in 1643, met honderden meters muren van vijf meter hoog, zo goed bewaard gebleven. De bouwplannen voor het terrein houden nu nauwelijks rekening met die historische schat. Het fort dreigt voor altijd te worden vernietigd, terwijl het nu juist dé trekker van Venlo zou kunnen worden.

De gemeente wilde 'zand erover', nu is dat bijgesteld tot 20% zichtbaar maken, maar er is een actiegroep die vecht voor het volledige behoud van het fort. Feitelijk vindt de actiegroep dat het tijd is om een nieuwe fase in de lange geschiedenis van het fort aan te brengen. Het fort is door de eeuwen heen namelijk al meerdere malen aangepast: de eerste bouw door de Spanjaarden, daarna de Staatse troepen en vervolgens Fransen, Belgen en weer de Nederlanders. Nu is het tijd voor fort Sint-Michiel ‘fase 2020’.

Doel is het fort Sint Michiel uit te graven, bloot te leggen en zo te restaureren dat het opengesteld kan worden voor publiek.

Meer leest u op hun site

Please login or register to see this link.

. Als u de actie voor het behoud van Fort Sint-Michiel wilt ondersteunen, dan kan dat door het ondertekenen van de petitie; een knopje daarvoor zit rechts bovenaan hun pagina. U ontvangt daarna een email en die moet u dan wel nog bevestigen. Het invullen van gegevens is nodig voor een burgerinitiatief. De privacyregels zijn van toepassing.

Please login or register to see this image.

Meer over forten, bunkers en verdedigingswerken in Nederland en Belgie, zie

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...