Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Rode Kruis erkent fouten in Tweede Wereldoorlog


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Het Nederlandse Rode Kruis erkent voor het eerst dat de organisatie fouten heeft gemaakt in de Tweede Wereldoorlog door onder meer hulp aan joden in vernietigingskampen te weigeren.

Tijdens de oorlog bezocht het Rode Kruis Auschwitz, Theresienstadt en Buchenwald, maar de organisatie bood geen hulp aan slachtoffers in deze Duitse concentratiekampen, schrijft Novum. Het Nederlandse Rode Kruis ontsloeg joodse medewerkers en werkte mee aan een antijoodse bloedtransfusiemaatregel. Ook regelde de Nederlandse tak van de internationale hulporganisatie na de oorlog weinig of niets voor de opvang van joden.

“Het Rode Kruis heeft op afschuwelijke wijze afbreuk gedaan aan zijn grondbeginselenâ€, zegt Breederveld in het interview. Hij wil nog geen excuses maken, omdat hij dat een ‘loos gebaar’ vindt. “Wat heeft excuses aanbieden voor zin als je niet kunt laten zien dat je alles hebt gedaan om ervoor te zorgen dat zoiets niet nog een keer plaatsvindt?â€

Het is nog niet duidelijk wie het onderzoek naar het oorlogsverleden van het Nederlandse Rode Kruis moet uitvoeren, maar Breederveld heeft het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies op het oog. Het onderzoek moet uiterlijk over vijf jaar, als het Rode Kruis 150 jaar bestaat, worden gepresenteerd.

De aankondiging van het onderzoek komt na het overhandigen van gegevens over gedeporteerde Nederlandse Joden aan het Joods Historisch Museum. Zo kunnen nabestaanden nazoeken wat er met hun familie is gebeurd. Het Rode Kruis had die gegevens in bezit omdat de organisatie na de oorlog verantwoordelijk was voor het opsporen van vermiste personen.

bron

Please login or register to see this link.

en

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

Guest Kèren

En weet je wat?

Als je denkt dat ze ervan geleerd hebben, er is niets veranderd.

Israel is alleen nu het doel van negeren en traineren.

Wil er geen politieke discussie van maken, maar zal toch een voorbeeld geven.

Gilad Shalit, die vijf jaar in een donker hol heeft moeten doorbrengen is nooit bezocht door het Rode Kruis dat terwijl ze wel alle gevangen in Israel regelmatig een bezoek brengen.

Groeten, Keren

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...