Spring naar bijdragen
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Scans DTB en BS Roosendaal, Essen en Kalmthout gaan online


Gast Masje II

Recommended Posts

Gast Masje II

Beste forumlezers,

Roosendaal en de Belgische gemeenten Essen en Kalmthout pakken uit met een gezamenlijke, grensoverschrijdende wereldprimeur: de drie besturen, van wie de geschiedenis nauw met elkaar is verweven, plaatsen hun burgerlijke stand en parochieregisters op het internet. Een project dat heel wat stamboomonderzoekers zal aanspreken! Op 21 maart wordt de unieke samenwerking voorgesteld in GC de Oude Pastorij in Essen.

In 2000 werden alle akten al op microfilm gezet en gerestaureerd. Op deze manier was bewaring verzekerd. Nu we volop in het digitale tijdperk zitten, lonkte een nieuwe uitdaging. Gemeentearchivaris Joss Hopstaken en applicatiebeheerder Paul van den Bosch van de gemeente Roosendaal, Jean Bastiaensen (Burgerzaken Kalmthout) en Stef Loos en Joris Mathysen (Burgerzaken Essen) sloegen de handen in elkaar. Samen zorgden ze ervoor dat het archiefmateriaal nu ook toegankelijk is via internet.

Op zoek in het virtueel archief

Via de gemeentelijke websites vindt u vanaf eind maart het virtueel archief terug: de registers van de burgerlijke stand en zijn voorlopers - de parochieregisters - van 1603 tot 1900. Binnen elk register kunt u zoeken naar authentieke geboorte-, huwelijks- of overlijdensakten en ze afdrukken in kleur. Niet alle akten zijn in het Nederlands, vele zijn in het Latijn en enkele in het Frans. De Roosendaalse en Wouwse akten zijn doorzoekbaar op naam, aan de doorzoekbaarheid van de Belgische akten wordt nog gewerkt. Het mooie van de samenwerking is dat u nu het spoor van een voorvader die vanuit Roosendaal over de landgrens naar Essen of Kalmthout trok kunt volgen. Voorheen moest u de bronnen via de verschillende archieven raadplegen, na 21 maart zijn de drie gemeenten in een keer doorzoekbaar.

Pioniersrol

In totaal zijn er voor dit project meer dan 26.000 akten ingescand. In Nederland zijn al heel wat gemeentearchieven overgegaan tot het digitaliseren van hun oude akten. In België is dat heel uitzonderlijk, Essen en Kalmthout vervullen hierin een pioniersrol.

Bron:

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Er staan op de pagina meer leuke artikelen die betrekking op het Toosendaals archief hebben.

mvg, Masje II

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Meld je aan om ecommentaar te plaatsen

Je kunt commentaar achterlaten als je bent aangemeld



Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...