Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Regionaal Archief voor Heerhugowaard te duur


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Heerhugowaard wil zijn spullen weghalen bij het Regionaal Archief, de archiefdienst van 15 N-Hollandse gemeenten. Het college vindt de dienst te duur. Op

Please login or register to see this link.

werd daar al over bericht.

Jaarlijks is Heerhugowaard bijna twee ton kwijt aan het archiveren van de gemeentelijke historie. Door die stukken onder te brengen bij een commercieel archief, bespaart de gemeente 125.000 euro. Het Regionaal Archief is niet blij met het besluit van Heerhugowaard. De andere gemeenten zijn daardoor op termijn duurder uit. De beslissing druist in tegen het beleid van de provincie en het Rijk om lokale archieven juist zoveel mogelijk samen te voegen. De archiefdienst eist van Heerhugowaard een uitkoopsom van circa 450.000 euro. De raad moet nog met het plan instemmen.

bron NH-dagblad

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

En omdat ook gemeentebesturen de krant lezen en veel moeten bezuinigen, zullen er vast veel meer gemeenten het werk e.d. nu aan commerciële bedrijven over gaan dragen. En ik ben bang, dat er op die manier veel kennis en kwaliteit verloren gaat.

Visser

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_whatdoyemean.gif" alt="uh_9"> mag dat eigenlijk wel archieven laten beheren door commerciële bedrijven?
Link to comment
Share on other sites

Guest Masje II

Er zullen ook gemeenten zijn die hun "gemeentearchief" naar een regionaal archief gaan onderbrengen. Zeer zeker als de nodige investeringen nodig zijn. Weet van enkele gemeenten die in gesprekken zijn met enige regionale archieven om daar het archief in onder te brengen. Hoop dan wel dat die archieven makkelijk toegankelijk zijn zowel OV en minder validen.

Volgens mij mag men de archieven ook bij "commerciële archieven" worden onder gebracht. Als deze maar aan de archiefwet voldoen.

mvg, Masje II

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

Interessante vraag, die is voorgelegd aan Mevrouw drs. M.L. Loef, Provinciaal archiefinspecteur in Noord-Holland. Met toestemming, onderstaand haar snelle reactie:

In antwoord op uw vragen het volgende.

Inderdaad kan een commercieel bedrijf best aan de wet voldoen voor wat betreft de bouwkundige staat en ook het beheer van de archiefbewaarplaats. Denk daarbij niet alleen aan brandveiligheid en bescherming tegen calamiteiten zoals bijvoorbeeld wateroverlast, maar ook aan klimaatbeheersing en dergelijke. Daarbij is voortdurende alertheid van de beheerder van een archiefbewaarplaats nodig. Moeilijker wordt het al om te voldoen aan het wettelijke vereiste dat archieven 'in goede en toegankelijke worden gebracht en bewaard blijven' (Archiefwet artikel 3). Daarbij moet u denken aan professioneel beheer van de archieven zelf, dus onder meer constateren of archieven moeten worden (her)verpakt, geborgen, gerestaureerd, geconserveerd, en dit vervolgens deskundig uitvoeren. Ook dat vereist, zeker bij oudere archieven, constante zorg, zodat het materieel niet zodanig achteruit gaat dat het niet meer geraadpleegd kan worden. De commerciële bedrijven die ik ken, kunnen een dergelijke verzorging niet bieden.

Ten derde vereist de wet dat archieven van twintig jaar en ouder openbaar en kosteloos raadpleegbaar zijn voor ieder, die dat wil, behoudens enkele uitzonderingen (Archiefwet artikelen 12 t/m 17). Dit wordt moelijk raadplegen voor de inwoners van een gemeente of andere geïnteresseerden als de betrokken archieven kilometers verderop worden beheerd, zonder dat daar ter plekke een raadpleegmogelijkheid aanwezig is. Zoals u weet, kunnen veel archieven wel worden gedigitaliseerd, maar lang niet alles; digitaliseren kost geld, en bezoekers hebben er ook recht op om kosteloos inzage te krijgen. Bij archiefdiensten heeft u dan vaak de keuze om ter plekke gratis de originelen, of kopieën op film of scan te zien, en als u thuis de kopie of scan wilt hebben, daarvoor te betalen. Een probleem vormt in dit verband ook de aard van archiefonderzoek. Zoals u wel ervaren zult hebben, weet je vaak niet van tevoren wat je precies wilt zien en rol je tijdens een onderzoek van het ene archief in het andere. Bij archiefdiensten helpt men de klanten daarmee vaak op weg. Bij digitale raadpleging op afstand of raadpleging waarbij elk stuk of dossier eerst minstens een dag onderweg is voor het ingezien kan worden, en waarbij ook geen deskundige hulp betrokken is, wordt dat erg moeilijk. Ik vrees dat een commercieel bedrijf de keus tussen grastis en betaald raadplegen en het advies over verdere archiefraadpleging niet kan bieden. Elk nieuw dossier dat wordt aangevraagd, kost daar weer geld en tijd. De commerciële bedrijven die ik ken, hebben geen voorzieningen en geen professionals in dienst die de geïnteresseerde bezoekers van dienst kunnen zijn en zijn ook niet opgericht om historisch onderzoek te faciliteren. Dat is juist waar de lokale en regionale archiefdiensten, die de plaatselijke geschiedenis en archieven kennen, goed in zijn. Zij hebben er plezier in als een onderzoek uitwaaiert, er veel onverwacht archief geraadpleegd moet worden en dat nieuwe gegevens oplevert. Vaak wordt dit dan weer gedeeld met andere bezoekers. De studiezalen van archiefdiensten zijn toch open voor bezoekers, en elk nieuw stuk dat wordt geraadpleegd, kost niets extra. Bovendien hebben die studiezalen voor historisch geïnteresseerden vaak een meerwaarde: vaak zijn de historische regionale kranten er te raadplegen, is er een een regionaal-historische bibliotheek en beeldcollectie, bovenal veel deskundigheid aanwezig.

In de praktijk zullen we als inspecties per geval bekijken, of een situatie aan de Archiefwet voldoet, of die nu door de overheid of commercieel wordt uitgevoerd, op de punten: goede en goed beheerde archiefbewaarplaats, goede, geordende en toegankelijke staat van de archieven zelf en openbaarheid en kosteloze raadpleging.

U kunt meer details vinden in het laatste meerjarenverslag van de randstedelijke archiefinspecteurs op

Please login or register to see this link.

zie ook

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

en nog een

Please login or register to see this link.

....

en nog een

Please login or register to see this link.

....

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

Gespot:

Ingmar Koch, archiefinspecteur, heeft de berichten over het Archief van Heerhugowaard verzameld, en ook de reactie van de inspecteur Noord-Holland hier op SVF, op

Please login or register to see this link.

geplaatst. De foto van de vraagsteller is gewoon "meegekomen" met het bericht, je bent nu bekend 

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_laugh0.gif" alt="$">

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...