Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Marco van Basten


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Please login or register to see this link.

, geboren als Marcel van Basten, wordt de nieuwe trainer van SC Heerenveen. Dit is bevestigd bij een persconferentie van de voetbalclub in het Abe Lenstra stadion.

De 13 generaties voorouders in Utrecht, waaronder Johannes Frederikszoon van Basten, eind 17e eeuw schipper op het trekschuitveer van Utrecht op Amsterdam, heb ik uitgewerkt (samen met Wilco en zijn vader Ad Agterberg) en aangeleverd bij Het Utrechts Archief; op de benedenverdieping is sinds de opening aan de Hamburgerstraat, een tentoonstelling ingericht om stamboomonderzoek als onderdeel van het archief, te promoten.

In de tijd verder terug, komen de voorouders uit Winterswijk, waar de familienaam is gesplitst in Van Basten en Van Basten Batenburg.

Alle contacten bij het Utrechts Archief liepen via hen en zijn zaakwaarnemer. Helaas heb ik hem nimmer hierover gesproken of mogen ontmoeten.

Please login or register to see this link.

worden nu gevonden 

Please login or register to see this image.

/emoticons/default_blush.gif" alt="B-4">

ook omdat zijn moeder geboren is te Leeuwarden, dochter van Jakob van der Borg en Johanna Wijnsma

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

Marco van Basten werd in de Burgerlijke Stand ingeschreven als Marcel van Basten. Zijn grootmoeder sprak dat, tot vervelends toe, uit als "Mazzel", vandaar dat het Marco werd.

Vandaag was de geboorte van de

Please login or register to see this link.

het rechterdeel is van

Please login or register to see this link.

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group
Maikel Galama

Hoi allemaal,

via zijn moeder dus veel groningse en friese voorouders.

Het bevolkingsregister van Leeuwarden:

Please login or register to see this link.

Groetjes, Maikel

Link to comment
Share on other sites

  • Member Group

Van Bastens 'woartels' liggen in de Lege Geaen

LEEUWARDEN - De Friese voorouders van Marco van Basten waren onder meer koemelker en timmerman en ze kwamen deels uit de Lege Geaen.

Toen SC Heerenveens nieuwe trainer maandag op de persconferentie meldde dat zijn moeder ,,een ouwe Fries" was, spitste Martinus Jongsma (67) uit Surhuisterveen direct zijn oren. Het in kaart brengen van stambomen van bekende Friezen is zijn grote hobby. Eerder deed hij dat al bij onder meer Abe Lenstra, Joop Atsma en de eveneens deels Friese Ard Schenk.

,,Ik mei graach spitte yn it ferline", verklaart Jongsma zijn hobby. Grappend: ,,Miskien hoapje ik wol dat ik family bin fan dy bekinde Friezen."

Bij de zoektocht naar de Friese tak van Van Bastens stamboom kende Jongsma een lastige start. Totdat hij ontdekte dat haar voornaam Lenie stond voor Helena Catharina (van der Borg). Zij werd op * geboren in Leeuwarden.

,,Van Basten sei dat hy in heale Fries is, mar hy is it mar foar in kwart", weet Jongsma. Zijn 'pake' (de vader van zijn moeder Lenie), de banketbakker Jakob van der Borg (geboren in 1904) was namelijk een Groninger. Van der Borg belandde in Leeuwarden in de kost bij een weduwe. Daar ontmoette hij de dochter des huizes, Johanna Wijnsma (Britsum, 1903). Met haar trouwde hij in 1928 in Groningen.

De ouders van Van Bastens beppe Johanna Wijnsma waren de koemelker en melkrijder Gerrit Johannes Wijnsma (geboren in 1862 in Joure, overleden op 59-jarige leeftijd in Britsum) en huishoudster Dirkjen Jarigs van der Meer (geboren in Tersoal in 1870, zij werd 79).

Van Bastens overgrootmoeder Dirkjen Jarigs van der Meer was een dochter van timmerman Jarig Folkerts van der Meer (1839, Terherne) en Albertje Alberts Koopmans (1840, Sibrandabuorren). De ouders van zijn overgrootvader kwamen uit Langweer en Naaldwijk.

,,Ik kin noch wol even trochgean", zegt Jongsma. Niet zelden graaft de oud-wethouder van Achtkarspelen door tot de 12e of 13e eeuw. Zijn voornaamste bronnen zijn de archieven van Tresoar en het  Historisch Centrum Leeuwarden. Ook haalt hij veel informatie van www.archiefleeuwardercourant.nl.

Zelf is Jongsma geen familie van de beroemde nieuwe trainer van SC Heerenveen. Maar, zo vermoedt hij, in de Lege Geaen, Joure, Britsum en Langweer duiken sommigen nu vast snel in hun eigen stamboom.

Bron: Leeuwarder Courant d.d. 15-02-2012, Stef Altena.

* ivm de privacyregels op SVF niet getoond

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...