Jump to content
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Laatste oproep voor behoud Predikantenbord 18e eeuw, gratis te verkrijgen


Ludmilla

Recommended Posts

  • Member Group

Museum Catharijneconvent in Utrecht is op zoek naar een nieuw onderkomen voor een eeuwenoud koorschot van de Nederlandse Hervormde kerk uit het dorpje Poortugaal. Het object wordt met vernietiging bedreigd.

Op het koorschot, dat dateert uit circa 1775, staan de namen geschilderd van de predikanten die van 1583 tot en met 1828 in Poortugaal en Hoogvliet het woord verkondigden.

Volgens Catharijneconvent is het monumentaal koorschot van zes bij zes meter uniek omdat het ook diende als predikantenbord.

Please login or register to see this image.

      2upe8lt.jpg      2pql07n.jpg

Koorschotten werden in de achttiende eeuw vaker geplaatst in oude protestantse kerken, veelal uit het oogpunt van modernisering van het kerkinterieur, om het schip van het koor te scheiden. Op het koorschot uit Poortugaal worden in totaal zevenentwintig predikanten vermeld, onder wie enkele zeer bekende. Een van hen is Eleazer Swalmius (1582-1652) die van 1605 tot en met 1612 in Poortugaal predikte. Swalmius werd in 1637 geschilderd door Rembrandt en is op dit moment te zien in Museum Het Rembrandthuis. Op het predikantenbord is telkens aangegeven waar de volgende predikant naartoe ging.

Het koorschot is hoogstwaarschijnlijk tijdens een restauratie in 1923 uit de kerk van Poortugaal verwijderd. Sindsdien heeft de Hervormde gemeente (PKN) Poortugaal het predikantenbord in opslag. Tot 2010, toen bekend werd dat de loods waarin het stond opgeslagen zou worden gesloopt. Sindsdien heeft men geprobeerd een nieuwe plek te vinden. Een uitzending van RTV Rijnmond mocht niet baten in de zoektocht naar een nieuwe bestemming.

Please login or register to see this link.

doet nu een laatste poging het protestantse erfgoed voor de sloophamer te behoeden. Wie een goede bestemming weet voor het predikantenbord wordt opgeroepen contact op te nemen met het museum.

RTV Rijnmond maakte in 2011 een

.
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing inSign In Now
×
×
  • Create New...