Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Yesterday
 2. Last week
 3. Wie doet mee? https://watstaatdaer.nl/forum/kwalificatie-nationale-paleografiewedstrijd-gestart
 4. Leuk dat jullie reageren! Ik vond een paar voorouders, maar [nog?] niet van recentere datum. Toch mooi dat dit online staat! Met genealogische groet, sadminF
 5. De oudste broer van mijn opa en nu weet ik gelijk dat die beste man bijna 100 jaar oud is geworden . juli 1986 overleden en in december 1986 had hij 100 geworden. Sorry weer fout, er staat bovenin in het klein dat hij in november 1985 is overleden, dus een maand voor zijn 99ste verjaardag.
 6. uilenburg

  Kanegis

  Jan , bedankt voor je informatie, ik had (wederom) afscheid willen nemen van dit forum, maar ik heb besloten (als het mag) te blijven. Bij nader inzien , of zoals dit tegenwoordig heet, met "voortschrijdend" inzicht. Dit forum is inderdaad kleinschalig, maar diegenen , die hun bijdragen leveren zijn (uit eigen ervaring) serieuze personen. Ik vind het niveau van dit vrije forum hoog. Voel me er thuis. Niet dat ik mezelf zo hoog inschat. Afijn ge begrijpt wel wat ik bedoel (hopelijk).
 7. Misjpoge is het kwartaalblad van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie. Eén van de weinige genealogische periodieken die ik van begin tot einde uitlees. Er staan erg interessante artikelen in dit blad, hierbij de inhoud van de laatste uitgave. In nummer 4 van jaargang 32 - 2019: Redactioneel Vragen aan mijn moeder door Manja Pach Zaak 1932/62 door Robbert Baruch De "onnozele zuster", de Hammelburgclan [3] door Emile Salomons Anna Shapira [1912-97] Via Polen, Wenen, Elburg, Bergen-Belsen naar Israel door Willem van Norel De Amsterdamse diamant-industrie - deel 1 door Fred Barends Bestuur - NKvJG erelid Ze'ev Bar overleden Gelezen: Ruud P. Siekerman - Joodse inwoners van Ouder-Amstel, 1900-1950 door Historische Kring Amstel door Jeroen Sprenger Gesignaleerd Gelezen: boekrecensies: Igor Cornelissen - Tussen Lenin en Lucebert - Mathlide Visser, kunstcritica (1900-1985) door Ieke Rottenberg-Spiekman -- Aart Vos - Als ik in Vught ben probeer dan eens te schrijven, de ondergang van de Joodse gemeenschap in Zaltbommel, Rossum en Herwijnen door Victor Brilleman Het lidmaatschap van de vereniging Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie kost € 35,= per jaar. Binnen het lidmaatschap valt ook dit prachtige kwartaalblad Misjpoge.
 8. Dank je voor dit bericht. Ik heb mijn opa al gevonden. Joke
 9. Heeft u een voorouder, familielid die ooit een onderscheiding ontvingen? Kanselarij der Nederlandse Orden: gedecoreerden Bent u op zoek naar een persoon die bij Koninklijk Besluit een onderscheiding ontving in de periode 1815 - 1993? Gebruik dan deze zoekhulp en bijbehorende index. Er is online zoeken mogelijk: Kanselarij der Nederlandse Orden: gedecoreerden Met genealogische groet, sadminF - beheerder
 10. Jan Clavaux

  Kanegis

  Voor wat het waard is: van 1708-1745 werkte in Den Haag een notaris Cornelis van Canegies Procuraties van hem kom ik ook onder meer in de notariële archieven van Amsterdam en Utrecht tegen.
 11. Earlier
 12. Framegote

  Leeshulp gevraagd

  Nu je het vertelt zie ik het ook! Dank je wel. Daar was ik al even naar op zoek. Nu nog kijken of ik daar ergens iets over hem kan vinden.
 13. uilenburg

  Kanegis

  Even wat rechtzetten! Ik zoek echt niet achter iedere voorouderlijke naam Joodse roots...(De meeste waren het zeker niet). Caneghem vind ik geen Canegis. Ik heb een orginele ferm en duidelijk geschreven handtekening van een Canegis uit 1700, waarom zou hij dan niet van Canegem schrijven..? Ik doe nu meer dan 45 jaar serieus genealogisch onderzoek. Ik bemoeilijk mijn onderzoek niet. "Middelburg" bemoeilijkt het onderzoek. De archieven zijn namenlijk in 1940 verloren gegaan. Nog een voorbeeld. De familie van Weenegem. (Ook uit Middelburg en ook familie van mij). Daar ga ik mee, dat deze familie waarschijnlijk uit Wijnegem bij Antwerpen stamde. Uit de archieven van de VOC heb ik heel veel onbeantwoorde vragen, over wie nou wie was uit Middelburg, kunnen achterhalen. De VOC bestond ook uit o.a. Litouwers de meest vreemde plaatsten van herkomst kom je er in tegen. Ik ben ook benieuwd naar de archieven van de WIC en de MCC . Dan zullen wat Middelburg betreft veel puzzelstukken worden opgelost, daar ben ik van overtuigd. Ik blijf echt wel nuchter in de genealogie. Wellicht komt er eens een dag , dat ik de hele kwartierstaat op internet zet. Dank voor je antwoord , maar ik moest dit nog even kwijt.
 14. ChrisvD

  Leeshulp gevraagd

  Ik lees Doveren = Doeveren. Abraham Gallus ofwel Abraham de Haan was van 1630 tot 1664 predikant te Doeveren en Genderen (Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek).
 15. Framegote

  Leeshulp gevraagd

  Hallo samen. In een facebookgroep heb ik dit ook al gevraagd, maar krijg daar geen oplossing waar ik iets mee kan: Waar komt mijn voorouder Gijsbert Teunissen vandaan, volgens zijn trouwinschrijving in Aalburg op 3 augustus 1659....? https://salha.nl/bronnen/genealogy/personen/persons?ss={"q":"gijsbert teunisse%3F"}&sort={"order_s_plaats":"asc"} Volgens mij zou het met een E moeten beginnen en eindigen op "berg" ... Wie kan het lezen?
 16. Jan Clavaux

  Kanegis

  Iets ten westen van Gent ligt Kanegem (destijds Caneghem en de nodige varianten) Volgens jouw redenering klinkt dat dan ook niet Vlaams. Ik weet inmiddels, dat je een grote affiniteit voelt met het Joodse volk, maar ik moet zeggen, dat je je eigen onderzoek wel bemoeilijkt, door achter iedere naam Joodse roots te vermoeden. Wanneer je er vanuit gaat, dat personen met bijvoorbeeld de achternaam Du Moulin net zo goed goyim zouden kunnen zijn, dan zoekt dat naar mijn ervaring wat makkelijker, en loop je niet het risico om in Litouwen te belanden succes verder !
 17. uilenburg

  Kanegis

  Nog even een aanvulling. De familie de la Palma in Middelburg. Die ook in dezelfde "culturele sfeer" zaten als mijn voorouders (magistraten van Middelburg) . Deze familie , die in de Nederduits Hervormde Kerk in Middelburg een rol speelden en een burgemeester hebben geleverd was van Portugees Joodse afkomst! (Zie publicatie van Blom) . Vandaar mijn eigenwijze overdenkingen , betreffende Middelburgse namen in mijn kwartierstaat.
 18. uilenburg

  Kanegis

  Chapeau! Jan Clavaux! Ik had dit niet verwacht. Toch blijf ik eigenwijs, want die familie in Middelburg trouwde met meer "vreemde" namen , die soms ook verwijzen naar Joodse roots. Bij de VOC meldden zich nogal wat "vreemdelingen". Middelburg blijft een moeilijke stad betreffende genealogisch onderzoek, vanwege de tweede wereldoorlog. In dit geval Canegis ben ik geneigd inderdaad de versie van u te geloven , dat de familie uit Gent is gevlucht o.a naar Leiden. Maar wat is de oorsprong van de naam? Het klinkt niet echt vlaams. Is Kannegis , Canegis etc. een plaats? Er trouwt ook iemand van de familie met een Barnet en 1 met een Du Moulin. Beide namen zouden ook Joods kunnen zijn. Maar evengoed ook niet... Kortom, veel dank voor uw reactie!
 19. Jan Clavaux

  Kanegis

  De naam komt trouwens al vanaf 1633 in Middelburg voor LINK
 20. E.L.Smit

  zoeken op Familly Search.

  Joke, Dank voor je tips en ik ga er mee aan de slag en hopelijk met succes. Evert
 21. Jan Clavaux

  Kanegis

  Deze familie komt oorspronkelijk uit het Belgische Gent en omgeving, dus op loopafstand van Middelburg. Zie bijvoorbeeld ook deze Leidse tak Of deze ljst Dat er zich rond 1900 in Amerika een familie Kanegis heeft gevestigd, die in Vilnus overigens een hele andere naam had, staat daar volgens mij geheel los van.
 22. uilenburg

  Markengracht Amsterdam

  Film , die ik vond op Youtube. ;-) https://www.youtube.com/watch?v=DAhuJlMYnN8&feature=youtu.be
 23. joke andriessen

  zoeken op Familly Search.

  Ik ben echt geen kenner en kan alleen maar vertellen hoe ik het zelf heb aangepakt. Uit de huwelijksbijlagen van een voorvader weet ik dat hij als nummerwisselaar bij de lichting van 1876 heeft gediend. Verder geen onderdeel. Ik heb met Ctrl f de Alph lijsten opgezocht. Toen gekeken waarin het betreffende jaar voorkwam en daarna gaan bladeren. Toen ik hem daar niet vond het volgende onderdeel bekeken. Op die manier heb ik hem gevonden. Misschien kent iemand wel een veel handiger methode, maar het is mij zo wel gelukt. Als het regiment bekend is kun je natuurlijk daar rechtstreeks zoeken. groet, Joke
 24. uilenburg

  Kanegis

  Een Johannes Kanegis (Canegis) of van Cannegis wordt in 1690 leerling van de latijnse school in Middelburg. Hij vertrekt later in dienst van de VOC naar Batavia. (Zoals de meesten van mijn voorouders). Deze naam Kanegis (Canegis etc.) schijnt orgineel uit, wat nu Litouwen is, te komen. Ik vond erover wat informatie op FS. Ik zou graag in contact komen met een familie Kanegis in de USA , die er ook onderzoek naar doet. Ook, omdat deze zeldzame familienaam in mijn voorouders voorkomt. Overigens de familie Kanegis uit Litouwen schijnt Joods geweest te zijn volgens onderzoekers in de USA. Voor zover ik weet is deze naam in de lage landen niet meer aanwezig. Jammergenoeg is het archief van Middelburg in 1940 vrijwel verloren gegaan. Ik heb nogal wat voorouders uit die plaats. Gelukkig zijn er voor 1940 wat publicaties overgebleven.
 25. E.L.Smit

  zoeken op Familly Search.

  Ik zie hier wel af en toe alfabetische registers maar wat is de ordening daar in? Bv depot 1e regiment infanterie ca 1871/1872 Evert
 26. joke andriessen

  zoeken op Familly Search.

  Ik vind het ook een uitdaging, maar hier zijn stamboeken en ook alfabetische registers https://www.familysearch.org/search/catalog/63383?availability=Family History Library Joke
 27. Hoe zoek ik Nederlandse militaire gegevens op Family Search ca 1850 -1900 Evert Smit
 28. Framegote

  Jacques LOYSE, Leiden 1675

  Nog de beste wensen voor het nieuwe jaar allemaal! Mijn eerste vraag is meteen een "gouwe ouwe": Op 20 maart 1675 wordt in Leiden Jacques LOYSE geboren en 4 dagen later gedoopt in de Waalse kerk aldaar. HIj is een zoon van Jacques LOYSE en Marie DARLI. Nu heb ik in mijn bestand OOK een Marie DARLI. Zij was de vrouw van Jacques LOAS en met hem waren ze ouders van (onder andere) David LEWIS, mijn voorouder. David echter was, net als zijn oudere broer en zus, in Frankenthal (Pfalz, Duitsland) gedoopt. Ik probeer nu dus uit te vogelen of de ouders van David OOK naar de Nederlanden vertrokken zijn en of bovengenoemde personen dezelfden zijn. Ik werd gewezen op de bonboeken van Leiden waar een Jacques LOUIS in voorkomt, maar volgens mij is dat net te vroeg. David is in Frankenthal gedoopt in 1672 en zijn oudste broer op 1 mei 1669. In de bonboeken staat Jacques LOUIS genoteerd op 3 juli 1668. Ook staat de naam van zijn vrouw daar niet bij (als ik het tenminste goed kan lezen .... ik heb een scan bijgevoegd) Of deze Jacques LOUIS dan ook dezelfde persoon is, daar twijfel ik wel over. Over het kind Jacques LOYSE dat in Leiden gedoopt werd, kan ik natuurlijk ook niets meer vinden. Wie kan me hier iets verder bij helpen? vast bedankt voor jullie moeite.
 1. Load more activity
 • Member Statistics

  1,733
  Total Members
  5,066
  Most Online
  JFvD
  Newest Member
  JFvD
  Joined
×
×
 • Create New...