Spring naar bijdragen
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Wat aten wij voor de aardappel?


.E.

Recommended Posts

  • Forumleden Groep

Log alstublieft in om de image te kunnen zien.

/emoticons/default_whatdoyemean.gif" alt="uh_9">  Ik zit me af te vragen wat de mensen in Europa aten voordat de aardappel werd geïntroduceerd?

Hier een stukje uit Wikipedia: de herkomst van de aardappel:

Herkomst

De aardappel is vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Waarschijnlijk nam Diego de Amalya de eerste plant in 1536 mee uit Peru of Chili, waar deze aardappel bekend stond als chunu. De Inca's verbouwden de plant toen al honderden jaren. De aardappelplant groeide ook op grote hoogten in de Andes, waar veel andere planten niet meer kunnen groeien. Op basis van DNA-onderzoek is aangetoond dat alle aardappels afstammen van één plant uit zuid-Peru.

Monniken waren verantwoordelijk voor de verspreiding van de aardappel vanuit Spanje naar de andere Europese landen. Zij pootten de plant in hun kloostertuinen. Ook in botanische tuinen vond de aardappelplant zijn weg. De aardappel groeit al sinds de Tachtigjarige Oorlog in de Leidse Hortus, sinds 1640 in Groningen en sinds 1689 in Amsterdam.

Carolus Clusius plantte in 1588 in Mechelen voor het eerst aardappelen in de tuin van van Pitsemburg. In 1601 schreef hij over de voortplanting van de aardappel door zaad. Men ontdekte dat uit zaad van een paarsbloeiende plant ook witbloeiende planten opgroeiden. Er zijn in Europa door selectie dus waarschijnlijk al vroeg verschillende rassen ontstaan. In Nederland kruiste Petrus Hondius (geboren in 1578 te Vlissingen en overleden in augustus 1621 te Terneuzen) aardappelen met elkaar. Door virus-infecties gingen de rassen echter snel achteruit en werd regelmatig teruggegrepen op zaad.

De boeren wilden aanvankelijk niets van de plant weten. Omdat de stengels en bessen giftig zijn, dachten ze dat de knollen ook ongezond zouden zijn. Pas in 1727 werd de aardappel, voor het eerst in Friesland, als voedsel erkend. Langzamerhand kreeg de aardappel toch steeds meer de rol van volksvoedsel en in de 17e eeuw werd de aardappel in alle Europese landen verbouwd. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C werd de knol, met name tijdens lange zeereizen, ook gebruikt ter voorkoming van scheurbuik.

Geert Veenhuizen (o.a. Eigenheimer en Rode Ster) en Kornelis Lieuwes de Vries (Bintje) waren Nederlanders die zich in de 18e en 19e eeuw bezighielden met de teelt en ontwikkeling van de aardappel.

Bron:

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Log alstublieft in om de image te kunnen zien.

/emoticons/default_anyone.gif" alt="A_9">  want zonder aardappel geen 

Log alstublieft in om de image te kunnen zien.

/emoticons/default_frites.gif" alt="%%3"> 

Log alstublieft in om de image te kunnen zien.

/emoticons/default_eten_jammie.gif" alt=")00"> 

Log alstublieft in om de image te kunnen zien.

/emoticons/default_eten_jammie.gif" alt=")00">

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumleden Groep

mmmm, leuk,

ik vond dit lange verhaal

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Men leefde natuurlijk, alles wat eetbaar was, in grote kommen, met de hand, alleen een mes als vork, cullinair onderlegd, bourgondisch, smaakvol, hoewel we bij sommige ingredienten in deze tijd, wat vraagtekens zullen zetten.

Onderaan staan wat producten, vooral vlees,  grote siervogels zoals: zwanen, ooievaars, aalscholvers, kraanvogels, reigers en pauwen. Die werden heel voorzichtig ontveld, vervolgens op een zacht vuurtje gebraden en daarna werden ze weer in hun oorspronkelijke verenkleed gehuld en opgediend. In de loop van de zestiende eeuw werd de smaak van deze grote siervogels omstreden en verdwenen ze van het menu. Wat men wèl bleef doen was de paté van fazant en andere fraaie vogels versieren met de gevederde kop en staart van deze dieren.

Het aantal recepten voor kleine vogels nam toe in de kookboeken: zoals de watersnip, de ortolanen, witstaarten (een duif), lijsters en leeuweriken

Verder veel kruiden, er staan hele leuke stukjes in, nooit bij stilgestaan.

Ook een betekenis van deze tekens,

Log alstublieft in om de image te kunnen zien.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Voor het gewone volk betekende dit alles eenvoudige maaltijden met groenten en fruit van het seizoen, aangevuld met peulvruchten en granen en weinig vlees. Men at drie maaltijden per dag; ’s ochtends pap, ’s middags het noenmaal met groenten van het seizoen (of in de winter gedroogd en gezouten), vlees en kruiden. Dit werd meestal in één pot of ketel gekookt als een soort van dikke hutspot. Ook deeggerechten als pasteien en vlaaien met zoete of hartige vulling werden bij het noenmaal gegeten. Losse stukken vlees kwamen bij speciale gelegenheden op tafel en dan lang niet bij iedereen. Spek, ham en worst waren veel gebruikelijker. Hierbij at men brood. Het avondmaal bestond uit resten van het noenmaal, aangevuld met pap. 

Meer over het Brabantse eten in de Middeleeuwen zie:

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Arme lui gerechten zoals Balkenbrei, reuzel, specifieke worsten, vlaaien, kaantjes, bloedworst, gezouten groenten en vlees, oude groenten zoals pastinaak en postelein worden nu topprijzen voor betaald. En alle groenten en fruit die de "arme sloebers" op hun stukje grond hadden waren niet aangetast door vuile lucht. Eigen kippetjes voor de eitjes en soms nog wat ander klein vee. En alles doorspoelt met plaatselijk bier van 1 of 2% alcohol. Geen slecht leven voor een keuterboertje van de Brabantse zandgronden.

Eet smakelijk...

mvg, Masje II

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Meld je aan om ecommentaar te plaatsen

Je kunt commentaar achterlaten als je bent aangemeld



Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...