Spring naar bijdragen
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

Adriaan van Dis in Indonesië


Ludmilla

Recommended Posts

  • Forumleden Groep

Een serie van 8 afleveringen, de laatste is inmiddels geweest, maar toch wil ik hier de aandacht op vestigen. Persoonlijk heb ik weinig met Indonesië en haar geschiedenis, maar dit is een hele mooie serie. Prachtig gefilmd, waarbij Adriaan van Dis de reisleider is door zijn geboorteland en waar zijn moeder in het Bankinan Kamp op Sumatra gevangen zat. Zijn vader werkte aan de Pakanbaroe-spoorlijn en overleed toen hij 10 jaar was. Zijn moeder hertrouwde met een militair die onder zijn vader diende.

Adriaan van Dis, kind van een Brabantse boerendochter en een Nederlands-Indische vader, maakte na lang aarzelen een televisieserie over het land dat zo’n grote rol speelt in zijn leven.

De serie laat zien wat de erfenis is van de vroegere Nederlandse aanwezigheid in het hedendaagse Indonesië. In taal (de meer dan 7000 Nederlandse woorden die in het Bahasa Indonesia zijn overgenomen), in godsdienst (de spanning tussen christenen en moslims) en in politiek (het geestelijk erfgoed van de eerste president Soekarno). De betekenis van de kruidnagel na de monopolies van de Verenigde Oost-Indische compagnie, en de gevolgen van het wegtrekken van Nederlandse bedrijven voor de economie. Maar ook de door de Nederlanders ingezette ontbossing van Sumatra. Met als sluitstuk Bali en de gevolgen van de globalisering.

Maar tijdens de reis leerde Van Dis ook zijn familiegeschiedenis beter te begrijpen.

De schrijver van onder meer Nathan Sid, Indische duinen en Familieziek werd in 1946 in Nederland geboren als het ‘varkensroze’ kind van een Brabantse boerendochter en een Nederlands- Indische vader. Hij groeide op met drie bruine halfzusjes uit het eerste huwelijk van zijn moeder met een Indonesische man. Zij hadden jarenlang in Indonesië gewoond en de oorlog in kampen doorgebracht. Zijn moeders eerste echtgenote werd in 1944 door de Japanners onthoofd. Later ontmoette zij een voormalige Knil-militair die krijgsgevangene was geweest in een interneringskamp. Samen kwamen ze naar Nederland en kregen ze een kind, Adriaan. Zijn vader overleed toen Adriaan tien jaar oud was.

De Indië-boeken van Van Dis gaan onder meer over het opgroeien in een gezin dat getekend werd door trauma’s van een oorlog die hij als enige niet had meegemaakt. Het is de eerste keer dat hij Indonesië zo intensief heeft bereisd.

Log alstublieft in om de image te kunnen zien.

Alle uitzendingen zijn nog te zien op

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

en op

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

te bestellen.

zie ook

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Meld je aan om ecommentaar te plaatsen

Je kunt commentaar achterlaten als je bent aangemeld



Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...