Spring naar bijdragen
Vervelende mededeling: SVF forum site gaat stoppen. ×

In Memoriam - tentoonstelling Stadsarchief Amsterdam


Ludmilla

Recommended Posts

  • Forumleden Groep

In Memoriam

De gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen 1942 - 1945

10 februari t/m 20 mei 2012De toegang is gratis

Deze tentoonstelling is gebaseerd op de publicatie In Memoriam, de gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen, 1942 – 1945. Schrijver Guus Luijters heeft voor dit boek de personalia van bijna 18.000 in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen bijeengebracht. Van 3.000 kinderen is ook een foto gevonden, mede dankzij de jarenlange speurtochten van onderzoekster Aline Pennewaard.

De tentoonstelling in het

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

bestaat uit drie delen. In de grote hal van het Stadsarchief komt een monumentale presentatie te staan: een zeventig meter lange tafel in vier delen waarop de teruggevonden foto’s van 2.900 kinderen te zien zijn, gerangschikt per transport van kamp Westerbork naar de vernietigingskampen. Voor bezoekers is een naamregister op de foto’s beschikbaar.

Op de glazen wanden van de tentoonstellingsruimte zijn de namen aangebracht van 18.000 gedeporteerde en vermoorde kinderen. In de tentoonstellingsruimte worden de verhalen van vijftien Amsterdamse kinderen verteld. Hier zijn originele documenten te zien waarin de kinderen worden vermeld, zoals de gezinskaarten en archiefkaarten van het Amsterdamse bevolkingsregister. Maar ook de lijsten van de gedwongen registratie tot Jood in 1941, persoonskaarten uit de cartotheek van de Joodse Raad en transportlijsten van kamp Westerbork. Deze gedetailleerde administratie geeft een indringend beeld van de organisatie en omvang van de Sjoa in Nederland.

Van een aantal kinderen zijn persoonlijke zaken bewaard gebleven. Bijvoorbeeld familiefoto’s, kindertekeningen, schoolrapporten, gedichten, een poëziealbum. Samen met de originele documenten vertellen deze persoonlijke bezittingen unieke en ontroerende verhalen. Verhalen die staan voor ieder uniek leven van elk van de uit Nederland gedeporteerde kinderen. Het doel van boek en tentoonstelling is om zoveel mogelijk kinderen weer een gezicht te geven en iets van hun identiteit te herstellen. Er zijn vitrines gereserveerd voor foto’s en documenten die na de voltooiïng van boek en tentoonstelling worden ingezonden.

De tentoonstelling is mede mogelijk door vele bijzondere bruiklenen van het Nederlandse Rode Kruis, het NIOD, het Verzetsmuseum, het Anne Frankhuis en talrijke particulieren.

In Memoriam, de gedeporteerde en vermoorde Joodse, Roma en Sinti kinderen, 1942 – 1945, van Guus Luijters en Aline Pennewaard is een publicatie van

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Herinnering aan een vermoord kind

Vanaf 10 februari te zien in de Filmzaal van het Stadsarchief: de documentaire Herinnering aan een vermoord kind van Willy Lindwer, gemaakt in opdracht van de Joodse Omroep.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 weeks later...
  • Forumleden Groep

Log alstublieft in om de image te kunnen zien.

1 regel besteedde ik aan Herinnering aan een vermoord kind, dat is te weinig.

De documentaire van

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

die in het StadsArchief Amsterdam wordt getoond, is ook te zien op TV, aanstaande zondag 12 februari 2012, 14.15 uur Nederland 2 en daarna online te bekijken.

23iaq9s.jpg

Guus Luijters, auteur van het boek In Memoriam, was gisteren in de uitzending van

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

waar hij sprak over de transportlijsten van de Joodse kinderen, de foto's (ca 5.000) en de namen van de 18.000 vermoorde Joodse kinderen en de tentoonstelling in het StadsArchief Amsterdam.

Circa 125 kinderen kwamen terug van de transporten, zij staan niet met naam genoemd in het boek.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • Forumleden Groep

De documentaire Herinnering aan een vermoord kind was indrukwekkend, woorden schieten tekort. Het is nu ook

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

te zien.

In de documentaire wordt een herinnering getoond aan Koenraad Huib (Koentje) Gezang, alias de vondeling "Remi van Duinwijck". Hoe ontdekt werd wie "Remi" werkelijk was, door een herkenning van de foto's door zijn broer Edward, ziet u in een herhaling van RKK Kruispunt,

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

Tekenend is de herinnering aan Sientje Abram, er is geen foto van Sientje bekend en er is ook niemand die een herinnering aan haar heeft, zoals er van duizenden vermoorde Joodse kinderen geen herinneringen bestaan

De naam van Aline Pennewaard moet nog genoemd worden, zij werkte 11 jaar aan de foto's.

Link naar opmerking
Deel via andere websites

  • 2 months later...
  • Forumleden Groep

Al meer dan 8.000 mensen hebben de tentoonstelling In Memoriam gezien. Sommigen komen niet een keer, maar meerdere keren om alles goed te kunnen zien en te verwerken. Sinds de opening van de tentoonstelling zijn er veel nieuwe foto’s van kinderen binnengekomen. Per post of via mail, maar meestal persoonlijk langsgebracht. De foto’s komen soms uit een portefeuille of zitten nog in een lijstje. Het zijn er nu al tegen de tachtig. Vaak zit er een gedetailleerd verhaal aan vast.

Log alstublieft in om de link te kunnen zien.

. Alle foto’s worden in daar voor bestemde vitrines in de expositiezaal tentoongesteld. Omdat de vitrines in de zaal zijn inmiddels vol zijn, worden de foto’s ook in vitrines in de Schatkamer tentoongesteld. Op deze manier kunnen we alle foto’s die er nu nog bijkomen een plekje geven.

bron SAA

Link naar opmerking
Deel via andere websites

Meld je aan om ecommentaar te plaatsen

Je kunt commentaar achterlaten als je bent aangemeld



Nu aanmelden
×
×
  • Nieuwe aanmaken...